Jugogeneral Bajić potrdil, da je osebno ukazal napad na Banske dvore v središču Zagreba

Foto: STA

Nekdanji poveljnik vojaškega letalstva v 5. vojaškem območju JLA Ljubomir Bajić je za hrvaške medije potrdil, da je osebno ukazal napad na poslopje Banskih dvorov v središču Zagreba 7. oktobra 1991. Zaradi tega letalskega napada je hrvaška policija generala Bajića in še pet visokih vojaških častnikov nekdanje JLA v sredo kazensko ovadila. V letalskem napadu na nekdanji hrvaški in jugoslovanski državni vrh leta 1991 je bil ubit civilist, štirje so bili ranjeni. Rakete so zadele tudi objekte pri Banskih dvorih. Gmotno škodo so ocenili na več kot pet milijonov evrov. Dan po napadu je hrvaški sabor na seji v kleti poslopja naftne družbe Ina v Zagrebu razglasil samostojnost Hrvaške. Od leta 2001 na Hrvaškem praznujejo 8. oktober kot dan neodvisnosti.

Bajić je v četrtek v pogovoru za televizijo N1 povedal, da je kot vojak prisegel državi SFRJ, da bo ščitil njeno ozemeljsko celovitost in ustavni red, ter ocenil, da je bila upravičena njegova odločitev o napadu na Banske dvore, kjer so bili takrat hrvaški predsednik Franjo Tuđman ter predsednika predsedstva in vlade SFRJ Stipe Mesić in Ante Marković. Upokojeni 78-letni general je povedal, da je bila Hrvaška takrat del SFRJ, ki se ji je pod vodstvom Tuđmana uprla z orožjem. Na vprašanje, ali se bo odzval hrvaškemu pravosodju, je odgovoril, da lahko odgovarja samo “svoji domovini in svojemu narodu”.

Med osumljenci je tudi upokojeni polkovnik nekdanje JLA Slobodan Jeremić, ki je bil poveljnik protiletalske obrambe v času napada na Tuđmana, Mesića in Markovića. Povedal je, da ni bil v poveljniški verigi napada, kot trdi hrvaška stran. Namesto odgovorov na vprašanje o svoji vlogi in možnostih, da bi se odzval zahtevam hrvaškega pravosodja, je obtožil Hrvaško, da je z letali streljala na kolone srbskih beguncev in da zaradi tega ni nihče odgovarjal.

Bo Hrvaški uspelo pred sodišče pripeljati osumljence, ki se skrivajo v tujini?
Hrvaška je kazensko ovadila pet državljanov Srbije ter državljana Hrvaške, ki je bil pilot enega od dveh vojaških letal galeb G4, ki sta napadla poslopje, v katerem je bila nekoč Tuđmanova rezidenca, danes pa je sedež hrvaške vlade. Šesterico bremenijo poskusa umora državnega vrha ter vojnega zločina proti civilnemu prebivalstvu, poroča STA. Ocenili so, da je šlo za poskus atentata in destabilizacije Hrvaške in napovedali objavo mednarodnih tiralic, ker nihče izmed osumljencev ni dosegljiv hrvaškim oblastem. Domnevajo, da je večina osumljencev v Srbiji, medtem ko je 59-letni hrvaški državljan civilni pilot v Južni Afriki.

Pogled na Banske dvore v Zagrebu (foto: STA)

Srbska ministrica za pravosodje Nela Kuburović je v četrtek izjavila, da iz Hrvaške niso prejeli še nobene zahteve za izročitev glede kazenskih ovadb proti peterici srbskih državljanov. Ocenila je, da je sodelovanje med Zagrebom in Beogradom, ko gre za vojne zločine, “na najnižji možni ravni, ker Hrvaška zavrača vse srbske zahteve”. Med prvimi se je na hrvaške kazenske ovadbe odzval srbski zunanji minister Ivica Dačić, ki je v četrtek med drugim dejal, da se morata državi obrniti v prihodnost, ker bi lahko Srbija v parlamentu sprejela deklaracijo o genocidu nad Srbi na Hrvaškem med drugo svetovno vojno ter zahtevala odškodnine za vojno škodo v prvi svetovni vojni. Pojasnjuje, da so bili takrat Hrvati tisti, ki so napadli Srbe.

C. Š.