fbpx

Julian Assange je svoboden: Švedi so danes opustili obtožbe zaradi domnevnega posilstva!

Foto: STA.

Ustanovitelj spletnega portala Wikileaks, Juilian Assange, je prost. Švedska javna tožilka Marianne Ny je namreč javnost obvestila, da je Švedska opustila obtožbe zoper Avstralca, ki so ga bremenile posilstva. Nyjeva je na okrožnem sodišču v Stockholmu vložila zahtevek za preklic naloga za Assangevo aretacijo, ki je veljal kar sedem let. Za to, da bi se izognil zaporni kazni, je 45-letni Assange zadnjih pet prebival na ekvadorskem veleposlaništvu v Londonu.

Naj spomnimo. Združene države Amerike želijo soditi ustanovitelju WikiLeaksa, ker je v zadnjih letih objavljal zaupne vojaške podatke in dokumente tamkajšnjih obveščevalnih služb ter s tem ogrozil državno varnost.

Vse odkar je Donald Trump ameriški predsednik, so z vseh strani prihajali pozivi, naj Assanga pomilosti, a se to doslej še ni zgodilo. Ravno zato se je Assange bal predati švedskim oblastem, saj ga je skrbelo, da bi ga slednje predale Združenim državam Amerike.

V kratki izjavi za javnost pred uradno novinarsko konferenco, ki bo sledila v popoldanskih urah, je javna tožilka Marianne Ny obrazložila, “da smo se danes odločili, da končamo s preiskavo zaradi domnevnega posilstva, ki naj bi ga zagrešil Julian Assange”.

T. F.