fbpx

Južna Koreja si prizadeva “natakniti nagobčnik” svoji severni sosedi

Foto: epa

Odkar je Severna Koreja izvedla svoj peti jedrski poskus in nedavne poskuse z balističnimi izstrelki, je njena južna soseda vse bolj zaskrbljena zaradi tovrstnih nepredvidljivih potez, zato na provokacijo odgovarja z vojaškimi vajami, v katerih sodelujejo tudi ZDA, ki svoji zaveznici ves čas stojijo ob strani.

Ameriška in južnokorejska mornarica sta se pred dvema dnema skupaj napotili v Japonsko morje, da bi s svojo vojaško akcijo “pokazali zobe” južnokorejski severni sosedi, ki zadnje čase intenzivno išče pozornost mednarodne skupnosti, med drugim s svojim petim jedrskim poskusom in z raketnimi izstrelki, pojavljajo pa se celo trditve, da naj bi bila na svoje balistične rakete kmalu sposobna namestiti jedrske konice, kar predstavlja grožnjo povsem novih razsežnosti, navaja CNN.

Ljudje žvečijo travo kot govedo, severnokorejski diktator pa se baha z dragim “ognjemetom”
Kot je znano, Severno Korejo večkrat prizadenejo hude lakote, zato so mnogi tamkajšnji prebivalci prisiljeni jesti kar travo, navaja Latimes. Kljub temu tamkajšnjih oblasti to ne zadržuje, da ne bi financirale vojaške industrije, celo dragega jedrskega projekta in izdelave balističnih raket. Kot se zdi, tamkajšnji diktatorski režim še ni doživel streznitve, navkljub vsem opozorilom svetovne javnosti. Zato so se Južni Korejci in Američani odločili svojeglavi azijski državici skupaj posredovati močno vojaško sporočilo in tako diktatorski sistem odvrniti od podobnih dejanj v prihodnosti.

Letala, ladje, podmornice
Gre za obsežne vojaške vaje vzhodno od Korejskega polotoka, v katerih sodelujejo tako mornarica kot tudi bojno ladjevje in celo letala. V vojaški akciji sodelujejo tudi ameriške vojaške enote, ki se ponašajo s tehnologijo za uničevanje balističnih izstrelkov. Tokrat se je prvič zgodilo, da sta južnokorejska in ameriška vojska izvedli svoje urjenje v neposredni bližini severnokorejske obale. Prejšnji teden je demilitarizirano cono sicer že preletel ameriški bombnik Air Force B-1, in sicer na območju med obema Korejama, kar se je zgodilo prvič v zgodovini, kar gre razumeti kot odgovor na peti severnokorejski jedrski poskus in njegove trditve, da je pripravljena na balistične rakete namestiti jedrske konice.

Južnokorejski angel varuh
Američani zatrjujejo, da ves čas tesno sodelujejo s svojimi južnokorejskimi partnerji, med drugim danes na morju, svoje pomoči pa ne nameravajo odpovedati tudi v prihodnosti. Zaveznici se med drugim ponašata s posebnim sistemom proti raketnim izstrelkom po imenu  Aegis missile defense system, ki naj bi bil najbolj napreden tovrstni sistem na svetu.

Severnokorejske vojaške zmogljivosti vse večje
“Poslednja komunistična utrdba” je v tem letu namreč okrepila testiranje sistema za izstrelitev balističnih raket iz podmornic, nazadnje poleti, njihov doseg pa naj bi znašal okoli 500 km, kar so v Pjongjangu že razglasili za sijajni uspeh.

ZDA menda jedrska grožnja Severni Koreji
Medtem ko Južna Koreja in ZDA Severno Korejo vidita kot grožnjo, pa slednja trdi ravno nasprotno, saj med drugim krivdo za povečanje napetosti, povezanih z zadnjim jedrskim poskusom, vali prav na največjo vojaško silo sveta. Obenem oblasti v Pjongjangu zatrjujejo, da njihova država nima druge poti, kot je jedrska, da bi se tako zaščitili pred stalno pretečo jedrsko grožnjo s strani ZDA. Ob tem južnokorejska stran izraža prepričanje, da je njihova severna soseda že pripravljena na svoj šesti tovrstni poskus. S svojimi vojaškimi akcijami pa želijo ZDA pokazati, da se severnokorejske grožnje ne bojijo.

Severna Koreja želi biti jedrska velesila
“Napenjanje mišic Kim Jong Una” pa gre razumeti še zlasti kot prizadevanja azijske komunistične utrdbe, da bi jo svet pripoznal za jedrsko velesilo. Ta možnost se povečuje z vsakim novim jedrskim poskusom, zato se pojavljajo dvomi, da bi preleti in vojaške vaje ameriške in južnokorejske vojske utegnile prepričati severnokorejsko stran v opustitev tovrstnih spornih vojaških aktivnosti, še navaja CNN.

Prihodnost Severne Koreje
Po navedbah Theweek se tamkajšnjemu diktatorskemu sistemu zelo slabo piše, saj ga močno zaznamujeta korupcija in kriminal, pri čemer pa ji ne bi pomagal niti kitajski scenarij postopnega odpiranja gospodarstva s hkratno ohranitvijo avtoritarne politične ureditve, zato sta edini način ohranjanja oblasti totalen strah in dosledno “pranje možganov”. Vendar pa tudi slednje počasi slabi zaradi postopnega prodiranja novih tehnologij v to državo. In če bi do resničnega kolapsa v bližnji prihodnosti zares prišlo, bi to lahko predstavljalo gromozansko humanitarno katastrofo, morda celo primerljivo s tisto v času 2. svetovne vojne.

Lakota in alkoholizem
Stalno pomanjkanje hrane in opitost sta stalnica tamkajšnjega bornega življenja, zato je v primeru sesutja tamkajšnjega diktatorskega sistema moč pričakovati na milijone ekonomskih migrantov. Južna Koreja je sicer gospodarsko visoko razvita, a bi ji kolaps sosednje države vseeno postregel s težavami kolosalnih razsežnosti, saj je Južna Koreja sorazmerno majhna azijska država in po velikosti primerljiva s svojo severno sosedo, največjo nevarnost pa predstavlja sicer nekoliko zastarel, vendar še vedno precej obsežen severnokorejski vojaški arzenal in njene jedrske konice, zato obsežnejši vojaški konflikt na območju ni povsem izvzet.

Domen Mezeg