fbpx

Kaj je povzročilo izpad in težave socialnih omrežij?

Vodja Facebooka Mark Zuckerberg. (Foto: epa)

Facebook je bil v ponedeljek, 4. oktobra 2021, v središču pozornosti zaradi nedosegljivosti tako omenjenega socialnega omrežja kot tudi njegovih hčerinskih podjetij WhatsApp in Instagram. A s podobnimi težavam so se čez dan ubadali tudi Twitter, Reddit, SnapChat, Bank of America, Southwest Airlines, LinkedIn in Coinbase.

Po podatkih spletne strani DownDetector, ki spremlja delovanje spletnih strani, je bil Facebook v ponedeljek, 4. oktobra 2021, nedosegljiv celih šest ur, medtem pa je bilo po svetu prijavljenih 10,6 milijonov težav z uporabo omenjenega družbenega omrežja. Po poročanju RT gre za najdaljšo nedosegljivost spletne strani, zabeležene na DownDetector.

Poleg Facebooka, Instagrama in WhatsAppa, ki jih ima družbeno omrežje v lasti, so imele težave z dostopnostjo do spletnih storitev tudi druge velike spletne strani, ki jih na dan uporablja na milijone uporabnikov.

Težave z uporabo Facebooka je prijavilo več milijonov uporabnikov po svetu. (Foto: DownDetector)

Nedostopna so bila tudi družbena omrežja Twitter, Reddit, SnapChat, LinkedIn, izostala pa niso niti  druga podjetja. Izpostaviti velja banko Bank of America, letalsko družbo Southwest Airlines ter izmenjevalnico kriptovalut Coinbase.

Facebook v šestih urah izgubil šest milijard
Poleg že naštetih so bile prizadete tudi storitve Zoom, Telegram in Gmail. Če se je v primeru Facebooka ugibalo, da je prišlo do težav z njihovimi strežniki, pa je dejstvo, da so bile na isti dan prizadete tudi storitve številnih drugih spletnih velikanov, pognalo v tek razne teorije in ugibanja. Od tega, da naj bi šlo za množični DDOS napad, do tega, da naj bi za vse skupaj bila odgovorna ameriška obveščevalna agencija CIA ali Rusi. Kot razlog za doslej največji in najdlje trajajoči izpad so pri Facebooku navedli težave, povezane s spremembami konfiguracije strežnikov.

Ustanovitelj Facebooka Mark Zuckerberg je zaradi objav Haugenove in zaradi izpada v ponedeljek popoldne izgubil najmanj šest milijard dolarjev premoženja, v nekaj tednih pa skupaj 140 milijard dolarjev. Bloomberg ga sedaj s 121,6 milijardami dolarjev uvršča na 5. mesto najbogatejših na svetu za Billom Gatesom, piše STA. Delnice Facebooka so se v ponedeljek pocenile za skoraj pet odstotkov, od sredine septembra pa doslej že za skupaj 15 odstotkov.

Ivan Šokić