fbpx

Kako bo konflikt “velike bencinske črpalke” vplival na cene energentov in svetovno gospodarstvo?

Zaloga plina v Rusiji (foto: printscreen)

Ruska eskalacija v Ukrajini povečuje globalna gospodarska tveganja, saj morebitne prekinitve, povezane z nadaljnjim vojaškim delovanjem, in sankcije, ki bodo sledile, predstavljajo še en izziv več globalni dobavni verigi, ki je že tako napeta. In medtem ko je Evropa zaradi stanja izredno zaskrbljena, je harvardski ekonomist in nekdanji svetovalec Baracka Obame mnenja, da je Rusija “v bistvu velika bencinska črpalka” in da je njena pomembnost za svetovno gospodarstvo precenjena, poroča New York Times.

Odločitev Rusije o napotitvi vojakov v dve odcepljeni ukrajinski provinci in možnost okrepljene agresije in povračilnih sankcij s strani Zahoda povečujeta tveganja za svetovno gospodarstvo, ki že v polni meri čuti pritiske zaradi pretrganih oskrbovalnih verig in se bori z najvišjo inflacijo v zadnjih mesecih, cene energentov pa zaradi napetosti še rastejo. Poteza Vladimirja Putina je tako ogrozila nadaljevanje pogajanj z Zahodom o prihodnji varnosti vzhodne Evrope in sprožila neizogibne sankcije.

Cena nafte se je dvignila, prav tako se je povečal tudi drugi veliki ruski in ukrajinski izvoz zemeljskega plina, pšenice, aluminija in niklja. Velika podjetja, ki delujejo v Rusiji ali so odvisna od surovin iz države, pa se že pripravljajo na prekinitve.

Države napovedujejo sankcije
Nemčija je v torek sporočila, da je za nedoločen čas preložila načrte za certificiranje plinovoda Severni tok 2, ki naj bi povečal količino ruskega plina v Nemčiji v znak nestrinjanja z rusko vojaško potezo. Tudi Evropska unija načrtuje številne sankcije proti ruskim subjektom vključno s prepovedjo odkupa ruskega dolga in sankcijami proti vsem članom ruske dume, ki je po besedah ​​diplomatov ključnega zakonodajnega organa. Premier Združenega kraljestva Boris Johnson je v torek napovedal prvi val sankcij, ki bodo v polni meri ciljale na ruske gospodarske interese, v mislih pa je imel sankcioniranje petih ruskih bank in treh zelo premožnih posameznikov. Kot je dejal poslancem, jim ima namen zamrzniti vsa sredstva, ki jih imajo v Združenem kraljestvu, dotičnim posameznikom bo prepovedano potovati v državo, vsem britanskim posameznikom in subjektom pa bo prepovedano z njimi sklepati posle.

Rusko gospodarstvo ni globalnega pomena
Po vseh napovedih sankcij in posledični škodi za globalno gospodarstvo pa Jason Furman, nekdanji svetovalec predsednika Baracka Obame, meni, da je rusko gospodarstvo v svetovnem gospodarstvu nepomembno z izjemo nafte in plina. “To je v bistvu velika bencinska črpalka,” je dejal za New York Times. Po podatkih o nominalnem BDP Svetovne banke je kljub velikosti in bogastvu Rusije v surovinah, njeno gospodarstvo bolj enakovredno Braziliji kot državam, kot so Nemčija, Francija in Združeno kraljestvo, rusko gospodarstvo pa naj bi bilo po teh podatkih celo manjše od italijanskega in južnokorejskega, dveh držav z manj kot polovico ruskega prebivalstva.

Jason Furman (Foto: epa)

Nafta in plin iz Rusije, žito iz Ukrajine
Ne glede na majhnost gospodarstva pa je Furman poudaril globalno pomembnost ruskega izvoza nafte in plina, saj, kot je navedel Furman po podatkih ameriške uprave za energetske informacije, Evropska unija uvozi približno 80 odstotkov zemeljskega plina, ki ga uporablja, Rusija pa po navedbah Eurostata predstavlja kar 41 odstotkov uvoza zemeljskega plina in 27 odstotkov uvoza nafte na celini. Glede na porast cene energije v EU, ki so v zadnjem letu narasle iz 20 na 180 evrov na megavatno uro, bi prekinitev uvoza plina in nafte pomenilo katastrofo tako za regijo in medsebojno povezano svetovno gospodarstvo. Med ostalim je bila Ukrajina tudi glavni dobavitelj žita v druge regije, saj je 40 odstotkov svojega izvoza pšenice in koruze pošiljala na Bližnji vzhod in Afriko, poroča The Times. Po poročanju AP Ukrajina predstavlja 12 odstotkov svetovnega izvoza žita in naj bi letos zagotovila 16 odstotkov svetovnega izvoza koruze. Ameriški kmetijski minister Tom Vilsack je za medije povedal, da bodo morebitno izgubo nadomestili s povečano proizvodnjo domačega kmetijstva. Prav tako je za AP povedal, da ameriški potrošniki nimajo razloga za skrb, medtem ko je za Evropo zgodba drugačna.

Največje breme kakršnega koli gospodarskega pritiska bo nosila Evropa, ki je močno odvisna od ruske energetike, bank in podjetij, ki jih bodo sankcije zajele. Ti ukrepi, čeprav so namenjeni ruskim subjektom, bi lahko povzročili številne zastoje dobave za zahodna podjetja vključno s težjim financiranjem nakupov blaga ali pošiljanjem delov v njihova ruska podjetja.

Tanja Brkić