fbpx

Kaj se dogaja med Kosovom in Srbijo? Bi lahko vzplamtela nova vojna?

Kosovski Srbi z barikadami blokirajo ceste v znak protesta. (Foto: Twitter)

Kosovski Srbi so v znak protesta proti novim pravilom vstopanja na Kosovo postavili barikade na severu države, mediji poročajo o streljanju, proti meji s Srbijo naj bi se odpravilo kar tisoč kosovskim policistov. Srbski predsednik Aleksandar Vučić je izjavil, da jih namerava Kosovo v noči na 1. avgust napasti. Kosovska vlada je zaradi napetosti prestavila za danes predvideno uveljavitev novih pravil na meji, v skladu s katerimi na kosovsko ozemlje ne bi bil več mogoč vstop s srbsko osebno izkaznico, kosovski Srbi s srbskimi registrskimi tablicami pa bi te morali zamenjati. Ukrep so oblasti po posvetovanjih z ZDA in EU prestavile za en mesec.

Kosovo bo s ponedeljkom prepovedalo vstop na svoje ozemlje osebam s srbskimi osebnimi izkaznicami in bo namesto tega začelo izdajati posebne vstopno-izstopne dokumente, ki bodo veljali tri mesece. Prav tako bodo po novem prepovedane registrske oznake, ki jih za kraje na Kosova izdaja Srbija.

Vučić: Molimo za mir, predaje ne bo
Uradni Beograd temu ostro nasprotuje in srbski predsednik Aleksandar Vučić je Prištino in njene zaveznice danes znova pozval, naj se “spametujejo”. Kot je posvaril, bi lahko namreč administrativne odločitve Prištine vodile v incidente in spopade, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Opozoril je, da je situacija za Srbe na Kosovu “zelo zapletena“, Srbija pa po njegovem “še nikoli ni bila v tako kompleksni in težki situaciji kot danes“. Ljudi je obenem pozval, naj ne glede na vse provokacije ostanejo mirni in “ne dajo Albancem nobenega povoda, da začnejo streljati v množico“. Gre sicer za recipročne ukrepe Prištine, pojasnjuje Hina, saj Srbija že 11 let ne dovoljuje vstop državljanom Kosova s kosovskimi dokumenti, ampak jim izdaja posebna dovoljenja.

Kosovo se ne bo pustilo destabilizirati
Kosovski premier Albin Kurti je po seji sveta za nacionalno varnost poudaril, da bodo naredili vse, da bi se izognili morebitnim incidentom. “Ni prostora za napetosti, ni možnosti za destabilizacijo. Gre za nekaj, kar je legitimno, legalno. Tisti, ki govorijo o nasilju, blokadah, destabilizaciji in napetostih, govorijo o samih sebi in ne o nas,” je vztrajal.

Napetosti med državama so se sicer znova okrepile septembra lani, ko je Priština uvedla recipročnost glede registrskih oznak in je začela od voznikov s srbskimi tablicami zahtevati, da med vožnjo po Kosovu zakrijejo srbske državne simbole. S ponedeljkom bo zdaj stekel rok za preregistracijo vozil s srbskimi registrskimi oznakami, ki bo trajala do 30. septembra. Vozil s srbskimi registrskimi oznakami je sicer največ na severu Kosova, saj tamkajšnji Srbi avtomobile pogosto registrirajo v Srbiji in ne na Kosovu. Bilo naj bi jih nekaj deset tisoč.

Sara Kovač