Kako in zakaj sta premog in jeklo povezana z nastankom Evropske unije

Foto: EPA

Danes praznuje Evropska unija, vendar bi lahko tudi z lahkoto zapisali, da državljani Evrope danes praznujemo dan miru in relativnega blagostanja. Rojstni dan Evrope ni po naključju umeščen na 9. maj, na ta dan je bila namreč predstavljena Schummanova deklaracija, v kateri so bili osnovani temelji miru na evropskem kontinentu. Na podlagi ideje, ki jo francoski zunanji minister Robert Schumman predstavil v Parizu, je nastala Evropska skupnost za premog in jeklo, pravna predhodnica Evropske unije. 

Namen Evropske skupnosti za premog in jeklo ni bil samo ekonomsko sodelovanje industrij med ključnimi državami v Evropi, temveč ekonomsko sodelovanje kot podlaga za mir, tako da bi postale vojne “nezaželene in materialno neizvedljive,” je bilo zapisano v deklaraciji, napisani leta 1950, ki je sadove obrodila že v naslednjem letu.

Evropsko skupnost za premog in jeklo je sprva sestavljalo 6 članic, in sicer Belgija, Francija, Zahodna Nemčija, Italija, Luksemburg in Nizozemska. Te države so med seboj ustvarile enoten trg zelo specifične industrije (premoga in jekla), ki je s svojimi lobiji pogosto vplival na antagonizme med Francijo in Nemčijo. Enoten trg je nevtraliziral vojna hotenja nekaterih lobijev, rezultat nevtralizacije pa je dolgo obdobje miru po drugi svetovni vojni.

Evropska unija svoj rojstni dan praznuje z odpiranjem številnih institucij za tiste, ki si želijo od blizu ogledati in spoznati, kako le-te delujejo. Evropski parlament v Strasbourgu je svoja vrata odprl v nedeljo, instituciji EU v Bruslju – torej drugi del Evropskega parlamenta in sedež Evropske komisije – pa bosta obiskovalce pozdravili 28. maja.

Enotni trg, pogoj za EU
Namen povezovanja na osnovi dveh povezanih industrij pa je bil samo eden izmed namenov Evropske skupnosti za premog in jeklo. Omenjena skupnost je bila od samega začetka mišljena samo kot prvi korak na poti do ustanovitve združene in demokratične Evrope z gospodarstvom, ki temelji na enotnem trgu. Evropska skupnost za premog in jeklo je bila kmalu preimenovana v Evropsko skupnost, ki pa je pravna predhosnica Evropske unije, kot jo poznamo danes.

V Sloveniji smo dan obeležili s posebno sejo državnega zbora, naslovljeno z “EU v vsakem slovenskem kraju”, na kateri so prisotni razglabljali o kohezijskih projektih v obdobju  2007–2013. Svoja vrata so odprle tudi razstave, ki bodo na ogled do četrtka tega tedna.

Za ustanovne očete Evropske unije veljajo Konrad Adenauer, Joseph Bech, Johan Willem Beyen, winston Churchill, Alcide de Gasperi, Walter Hallstein, Sicco Mansholt, Jean Monnet, Robert Schuman, Paul-Henri Spaak in Alteiro Spinelli. Skoraj vsi ustanovni očetje so pripadali politični tradiciji, ki je po 2. svetovni vojni doživela izrazit vzpon – krčanski demokraciji, ki je na podlagi krščanskega univerzalizma pomembno vplivala na miroljubno povezovanje v sicer težavnem prostoru.

Evropska poslanka SDS Romana Tomc je v svojem sporočilu za javnost navedla, da je EU nastala zaradi potrebe po miru in da današnji dan služi kot opomin na ideje, ki so EU naredile takšno, kot je danes. Med drugim je zapisala, da je EU v zadnjih letih preživela številne krize, ki so omajale njeno trdnost. “EU je v zadnjih nekaj letih preživela številne krize, ki so jo na nekaterih področjih močno omajale. Begunska kriza, kriza evra, kmalu pa tudi morebiten Brexit so le nekatere, ki so Evropsko unijo pripeljale do pomembne prelomnice,” je na težave, ki pestijo EU, spomnila evropska poslanka SDS/ELS.

Ž .K.

 • avtohtoni neandartalec

  ne bi rekel, da je krščanska demokracija pomagala pri tem projektu velikih stricev iz ozadja, Vatikan se spet štuli nekam kjer mu ni mesto, ker morajo biti povsod zraven, se jih vedno omeni, če se naredi kaj dobrega, ko se pa zalomi, takrat je bila krčanska sekta najbolj proti, ampak šele potem, ko postane jasno zakaj ni bilo dobro.

  V Bibliji so opisani tudi Velikani, ki so nekoč poseljevali Zemljo, kamor jih je vrgel Bog. Legenda pravi, da so bogovi iz vesolja ukanili boga, ki prebiva globoko pod zemljo ter mu z zvijačo ukradli skrivnost jekla,ki so jo Velikani pozabili na bojišču, kjer jo je našel navaden, mali človek. Vse na tem svetu nas bo izdalo, ampak jeklu lahko zaupamo: – https://youtu.be/tz2DknROaI8

  Kakšna je torej uganka jekla, arabci so tisočletja tavali po svetu in iskali odgovor,dokler ni krščanstvo spoznalo, da jeklo ni močno, kaj je jeklo proti roki, ki nalaga koln v plavže in vihti mogočen meč, Evropo združuje kult mesa: – https://youtu.be/P2EQ0FlVks4

  • Pikopi

   Krščanstvo je vse to omogočilo, tako dobro kot slabo, pri vseh religijah je tako. So tako dobre kot slabe plati vsake religije, vsakega sistema, tudi demokracija kakršnakoli že je, je ta plod idej ki so vzklile na Krščanstvu! Tudi, da ti in drugi tukaj lahko govorimo je vse to plod kulture v kateri živimo tako verni kot neverni. Tako da kakorkoli obrneš je tako ravno zaradi temeljev in poti ki smo jih prehodili skozi zgodovino in pojavom gibanj ki so to omogočile, Krščanstvo se je seveda prilagajalo in kalilo s tem pa tudi ljudje, da smo kjer smo. Pač če bi bil v muslimanskem arabskem svetu tega komentiranja nebi mogel tako uporabljati, ker so že temelji in pot, ki so jo oni “prehodili” v zgodovini fundamentalno drugačni. Tudi levičarji in prvi komunisti so bili nekoč verni kristjani, ki so zavrgli teze naukov cerkvenih starešin in mislili s svojo glavo ter ustanovili boljševistično revolucijo, a glej ga zlomka prav tako so se oprli na nek kult sovjetskega človeka in širili svojo komunistično ideologijo kot “vero” le da niso bili sposobni sprememb in je zato vse skupaj propadlo. Vse kar šteje je prilagajanje na spremembe in razsvetljenske ideje, ki se pojavijo skozi čas. Napake so tako in tako povsod človeške.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!