fbpx

Kako in zakaj sta premog in jeklo povezana z nastankom Evropske unije

Po besedah predsednice Evopske komisije bo življenje v EU potekalo še zelo dolgo z ukrepi, ki jih izvaja večina članic EU. (Foto: EPA)

Danes praznuje Evropska unija, vendar bi lahko tudi z lahkoto zapisali, da državljani Evrope danes praznujemo dan miru in relativnega blagostanja. Rojstni dan Evrope ni po naključju umeščen na 9. maj, na ta dan je bila namreč predstavljena Schummanova deklaracija, v kateri so bili osnovani temelji miru na evropskem kontinentu. Na podlagi ideje, ki jo francoski zunanji minister Robert Schumman predstavil v Parizu, je nastala Evropska skupnost za premog in jeklo, pravna predhodnica Evropske unije. 

Namen Evropske skupnosti za premog in jeklo ni bil samo ekonomsko sodelovanje industrij med ključnimi državami v Evropi, temveč ekonomsko sodelovanje kot podlaga za mir, tako da bi postale vojne “nezaželene in materialno neizvedljive,” je bilo zapisano v deklaraciji, napisani leta 1950, ki je sadove obrodila že v naslednjem letu.

Evropsko skupnost za premog in jeklo je sprva sestavljalo 6 članic, in sicer Belgija, Francija, Zahodna Nemčija, Italija, Luksemburg in Nizozemska. Te države so med seboj ustvarile enoten trg zelo specifične industrije (premoga in jekla), ki je s svojimi lobiji pogosto vplival na antagonizme med Francijo in Nemčijo. Enoten trg je nevtraliziral vojna hotenja nekaterih lobijev, rezultat nevtralizacije pa je dolgo obdobje miru po drugi svetovni vojni.

Evropska unija svoj rojstni dan praznuje z odpiranjem številnih institucij za tiste, ki si želijo od blizu ogledati in spoznati, kako le-te delujejo. Evropski parlament v Strasbourgu je svoja vrata odprl v nedeljo, instituciji EU v Bruslju – torej drugi del Evropskega parlamenta in sedež Evropske komisije – pa bosta obiskovalce pozdravili 28. maja. 

Enotni trg, pogoj za EU
Namen povezovanja na osnovi dveh povezanih industrij pa je bil samo eden izmed namenov Evropske skupnosti za premog in jeklo. Omenjena skupnost je bila od samega začetka mišljena samo kot prvi korak na poti do ustanovitve združene in demokratične Evrope z gospodarstvom, ki temelji na enotnem trgu. Evropska skupnost za premog in jeklo je bila kmalu preimenovana v Evropsko skupnost, ki pa je pravna predhosnica Evropske unije, kot jo poznamo danes.

V Sloveniji smo dan obeležili s posebno sejo državnega zbora, naslovljeno z “EU v vsakem slovenskem kraju”, na kateri so prisotni razglabljali o kohezijskih projektih v obdobju  2007–2013. Svoja vrata so odprle tudi razstave, ki bodo na ogled do četrtka tega tedna. 

Za ustanovne očete Evropske unije veljajo Konrad Adenauer, Joseph Bech, Johan Willem Beyen, winston Churchill, Alcide de Gasperi, Walter Hallstein, Sicco Mansholt, Jean Monnet, Robert Schuman, Paul-Henri Spaak in Alteiro Spinelli. Skoraj vsi ustanovni očetje so pripadali politični tradiciji, ki je po 2. svetovni vojni doživela izrazit vzpon – krčanski demokraciji, ki je na podlagi krščanskega univerzalizma pomembno vplivala na miroljubno povezovanje v sicer težavnem prostoru.

Evropska poslanka SDS Romana Tomc je v svojem sporočilu za javnost navedla, da je EU nastala zaradi potrebe po miru in da današnji dan služi kot opomin na ideje, ki so EU naredile takšno, kot je danes. Med drugim je zapisala, da je EU v zadnjih letih preživela številne krize, ki so omajale njeno trdnost. “EU je v zadnjih nekaj letih preživela številne krize, ki so jo na nekaterih področjih močno omajale. Begunska kriza, kriza evra, kmalu pa tudi morebiten Brexit so le nekatere, ki so Evropsko unijo pripeljale do pomembne prelomnice,” je na težave, ki pestijo EU, spomnila evropska poslanka SDS/ELS.

Ž .K.