fbpx

Kako je Hitler iz socialista postal nacist

Foto: epa

Nemški nacistični diktator Adolf Hitler je v svojem delu Mein Kampf predstavil lažno podobo o tem, zakaj in kako se je navdušil za politiko oziroma postal nacist. V resnici se je potem, ko se je kot vojak po prvi svetovni vojni vrnil s fronte, nekaj časa celo spogledoval z nemško levico in zagovarjal zavezništvo z Rusijo.

Na svetu obstaja ogromno knjig o Adolfu Hitlerju, njegovi osebnosti in ozadju druge svetovne vojne. Najnovejšo knjigo z naslovom Kako je Hitler postal nacist je napisal nemški zgodovinar Thomas Weber, profesor Univerze v Aberdeenu na Škotskem.

Kot je v velikem intervjuju za nemški častnik Die Welt pojasnil Weber, se Hitler, v nasprotju z javnim prepričanjem, za pot v politiko ni odločil tako, kot je opisal v knjigi Mein Kampf, ki jo je napisal med letoma 1923 in 1924. Tam je zapisal, da se je za pot v politiko odločil 10. novembra 1918, torej na dan, ko so nemški socialdemokrati strmoglavili cesarja Viljema II. z oblasti in dan pozneje podpisali kapitulacijo.

Hitler kot “kolešček” levičarskih revolucionarnih režimov
V resnici je bil takrat politično še dokaj neopredeljen oziroma je politično omahoval. Še več, takoj po vrnitvi s fronte je bil naklonjen levici in revoluciji ter se je vdinjal raznim levičarskim revolucionarnim režimom, ki so se razcveteli po kapitulaciji Nemčije. V času münchenske sovjetske republike, ki se je zgledovala po Leninovi oktobrski revoluciji, je bil celo izvoljen v enega od vojaških sovjetov oziroma svetov. Še leta pozneje, ko je bil nacist, je v zaupnih pogovorih izražal simpatije do levičarjev, če le niso bili internacionalisti.

Foto: epa

Foto: epa

 

 

 

Weber pojasnjuje, da so k Hitlerjevemu zasuku k nacizmu botrovali predvsem oportunizem in politični razlogi. Maja 1919 je namreč propadla münchenska sovjetska republika, in če je Hitler hotel ostati v vojski, je moral zamenjati strani. Na drugi strani je bil razočaran nad socialdemokrati, ker so ti podpisali Versajsko pogodbo in jo pozneje tudi ratificirali v nemškem parlamentu. Od zdaj naprej je bil prepričan, da levica ne ponuja odgovora, kako zagotoviti varno nemško prihodnost.

Hitler spreminjal razlage, zakaj je postal nacist
Pozneje je Hitler v Mein Kampfu pojasnjeval, da se je za nacizem odločil zato, da bi iz Nemčije izkoreninil anglosaški kapitalistični sistem, za katerim so po njegovem mnenju stali Judje. Verjel je, da bi se na tak način Nemčija notranje okrepila, kar bi lahko kasneje kazali tudi v mednarodnem okolju. Prav ta povezava med socialnim vprašanjem in nacionalnim vprašanjem je tista, ki ga je naredila za nacista, je razlagal Hitler.

Toda kot pravi Weber, je Hitler pred Mein Kampfom pogosto spreminjal razlage o tem, zakaj je postal nacist. Najprej se je leta 1920 celo zanimal za boljševizem, prav tako si ni želel podrediti Rusije, ampak se je zavzemal za zavezništvo med nacionalsocialistično Nemčijo in caristično Rusijo. Šele v Mein Kampfu je zagovarjal rasistično idejo o tem, da so Rusi oziroma Slovani podljudje in tako napovedal osvojitev Vzhodne Evrope.

Bi Hitlerja lahko preprečili?
A Hitler in usoda druge svetovne vojne ni bil neizogiben pojav. Kot pojasnjuje Weber, bi lahko prišlo do drugačnega razpleta dogodkov. Če bi se na Bavarskem po prvi svetovni vojni začel proces demokratizacije, ki bi potekal postopoma in ne z nenadno revolucionarno spremembo, Hitler ne bi imel tako ugodnega terena za tak usodni naskok.

M. G.