Veste, zakaj imajo moški bradavičke?

Datum:

Karim Boumjimar je 18-letni špansko-maročanski umetnik, ki si je odrezal bradavički in s tem dokazal, da moški lahko preživijo tudi brez tega dela telesa. Njegova poteza je spodbudila vprašanja, katerih “dodatnih” delov telesa ne potrebujemo za preživetje.

Odgovor na to zanimivo vprašanje je strokovnjak Andrew Rochford podal s tezo, da imamo na sebi osem delov telesa, ki so se evolucijsko razvili v takšno smer, da jih ne potrebujemo več in bi lahko živeli tudi brez njih.

Bradavičke
Pri razvoju v maternici podeduje vsak otrok gene obeh staršev, vendar se na začetku vsi začnemo razvijati kot ženske. Kasneje prejmejo moški kromosom Y, s čimer se začne razvoj različnih spolov. Bradavičke pri moških so tako dediščina mamine strani, ki jo moški ohranjajo, kljub temu da ne služijo nikakršnemu namenu.

Slepo črevo
Strokovnjak je razložil, da smo številne dele telesa in funkcije podedovali še iz kamenodobnih časov, sedaj pa so ti postali odvečni. “So evolucijska stvar, ki jo ne potrebujemo več,” pravi Rochford. Med njimi so poleg bradavic na prsih še slepo črevo, ki je zakrnel organ za prebavo rastlin in ga prav tako ne potrebujemo več.

Foto: iStock
Foto: iStock

Sinusi
Naslednji organ je majhen zračni žepek v nosu, ki vam lahko dobesedno povzroča glavobol. Gre za sinuse, za katere nihče ne ve, zakaj jih pravzaprav imamo.

Mandlji
Prav tako bi lahko živeli tudi brez mandljev v ustih, ki so ostanek imunskega sistema iz preteklosti. Številni si jih ravno zaradi tega razloga tudi odstranijo, še posebej pa je njihova odstranitev koristna v mladih letih.

Zakrnela ušesna mišica in ušesni mešički
Četrti organ na seznamu za neuporabo je mišica v ušesih, ki jo ljudje ne uporabljamo od časov, ko smo bili hrana za divje zveri. Gre za mišico, ki je lahko premikala ušesa, vendar sedaj ni več funkcionalna. K ušesom spadajo tudi ušesni mešički, ki jih – razen za prebadanje z uhani in drugimi okraski – ne potrebujemo.

Foto: iStock
Foto: iStock

Mišice za kurjo polt
Tudi kurja polt, ki se pojavi, ko nas zebe, je nekoč skrbela, da je bilo živalim topleje. Gre za miniaturne mišice, ki so tako majhne, da lahko v mrazu premikajo dlake. Tudi te življenjsko ne potrebujemo za preživetje.

Dojenčkov oprijem
Zadnji organ, pravzaprav gre za refleks, pa imajo samo dojenčki in obstaja še iz časov, ko so se le-ti oklepali staršev, ki so jih nosili na hrbtu. Če boste dojenčka pobožali po rokah, bo avtomatsko zagrabil vaš prst. Njihov prijem je dovolj močan, da lahko drži njihovo celotno težo.

M. P.

Sorodno

Zadnji prispevki

Grims pojasnil, zakaj ni želel glasovati o deklaraciji o Ukrajini

Slovenski dominantni mediji, ki delujejo pod okriljem tranzicijske levice,...

Švedska: Dva Britanca v avtomobilu ustreljena in zažgana!

Več kriminala kot na Švedskem se zgodi le še...

Globalni digitalni kolaps: v Krki izpad celotnega računalniškega sistema

Uporabniki Windowsa po vsem svetu se srečujejo s t....

Trump ob koncu konvencije RNC napovedal deportacijo nezakonitih priseljencev in podpornikov Hamasa

Donald Trump je tudi uradno republikanski predsedniški kandidat. Nominacijo...