Kandidatura Jožeta P. Damijana za guvernerja Banke Slovenije tako bizarna, da je zbudila pozornost ameriškega Bloomberga

Foto: STA

Dva kandidata z najboljšimi možnostmi za imenovanje na položaj guvernerja Banke Slovenije ne bi mogla biti bolj različna. Medtem, ko Igor Masten podpira evro, ga Jože P. Damijan razglaša za mrtvo valuto. Bizarne lastnosti slednjega so zbudile pozornost ameriškega Bloomberga, kar zmanjšuje njegovo možnost za izvolitev na guvernerski stolček.

Čeprav sta tako Igor Masten kot Jože P. Damijan profesorja ekonomije na ljubljanski univerzi pa se njuni pogledi na monetarno politiko evra razlikujejo kot dan in noč. Ob tem so pri Bloombergu poudarili, da se je v Sloveniji zapletlo pri nečem, kar je v ostali državah evro območja rutinski postopek.

Za razliko od ostalih držav v evro območju kjer guvernerja nastavi vlada ali predsednik države, se v Sloveniji lahko prijavi kdorkoli. To predstavlja problem, saj ima guverner Banke Slovenije ravno tako mesto v Svetu Evropske centralne banke, kjer pa iz očitnih razlogov ni ravno veliko maneverskega prostora za nasprotovanje evru, je stanje komentiral predstojnik katedre za mednarodne odnose na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani dr. Boštjan Udovič.

V ozadju že spet politika
Čeprav bi se zdelo, da je pred predsednikom Borutom Pahorjem težka naloga zaradi različnih pristopov dveh ekonomistov, se hitro izkaže, da temu le ni tako. Razlogi se spet skrivajo v politikantstvu znotraj Šarčeve vlade. Potem ko je prvi Pahorjev kandidat za guvernerja Primož Dolenc pogorel zaradi premajhne podpore se zdaj brusijo noži na relaciji LMŠ in SAB. Namreč LMŠ premiera Marjana Šarca podpira Damijana, medtem ko so v SAB naklonjeni Mastenu.

Predsednik vlade Marjan Sarec in predsednica SAB Alenka Bratušek (vir: Twitter)

Alenka Bratušek naj bi podpirala Mastena zaradi njegovega stališča glede nujnosti dokapitalizacije bank v višini 3,2 milijarde evrov za časa njenega vodenja vlade. Na koncu dneva ima Masten bolj tradicionalna stališča glede vodenja evropske monetarne politike, o čemer je objavil tudi več znanstvenih člankov.

Ni važna usposobljenost, temveč politično kupčkanje
Po drugi strani je Damijan v intervjuju za Mladino v 2016 povedal, da je evro mrtev in je kot tak bil “velika napaka”. “Pokopal je evropsko integracijo. Če ne bi imeli evra in nesmiselnih pravil glede fiskalne konsolidacije, bi kriza v EU hitro minila. Evro je treba nadzorovano razpustiti, da bo čim manj negativnih učinkov.”

Ta razdor znotraj manjšinske koalicije naj bo omogočil priložnost za položaj guvernerja tudi mag. Boštjanu Vasletu, ki trenutno vodi Urad RS za makroekonomske analize in razvoj. “Imenovanje guvernerja je v glavnem odvisno od političnega barantanja,” in “ne od usposobljenosti in značajskih lastnosti za položaj guvernerja,” je stanje v Sloveniji opisal soustanovitelj Jadranskega sveta mag. Marko Voljč.

Ivan Šokić

 • Staybell geenius

  Bloomberg – medijska hiša v rokah milijarderja Michaela Bloomberga. Toda Bloomberg je trenutno demokrat, torej po standardu navijačev avtomatsko “levičar”. In OrbaNova se je odločila, da posluša mnenje “levičarja”. Kako bodo navijači too dejstvo sprejeli?

  Enostavno, z malce ignoriranja in mentalne gimnstike se da doseči čuda….

  • tohuvabohu

   Bolj je važno, kako boste rdečkarji to dejstvo sprejeli (ali bolj v duhu slovenščine: kako boste to dejstvo sprejeli rdečkarji).

   • Fhhhhanc Bhhhezveznik

    Tiste katere si ti zbiras za gospodarje te imajo za nepomebno ovco na enak nacin kot rdec gospodar rudeco ovco…
    ovca je ovca ni vazno tud ce je kodrlajsaste boje.

    • tohuvabohu

     Ovca je ovca, govedo pa govedo, a ne, teliček?

     • Fhhhhanc Bhhhezveznik

      Poglej se v ogledalo in videl ne bos svoj avatar, ker si prevelka ovca. Sprašuješ se , če sm teliček, jokas ravno ti, da mas mizerno plačo oz. penzijo.

     • tohuvabohu

      Indijančki imate bujno fantazijo.

     • Fhhhhanc Bhhhezveznik

      To je sam tvoja tolažba, revčka.

    • Staybell geenius

     Zdaj vidiš, zakaj imam to osebo blokirano in ne vidim njenega odgovora. Eno in isto dolgočasno nabijanje

     • tohuvabohu

      Saj lahko blokiraš vse “ovce”. Pri tvojem šibkem duševnem zdravju bi bilo to še najboljše.

     • Fhhhhanc Bhhhezveznik

      Potrebno jim je dat vedet da so najbl zabiti, obenem pa nabiti v zadno plat na suho od svojih pastirjev.

  • Common Sense

   Ameriški demokrati so v primerjavi s povprečnim slovenskim levičarjem pravzaprav desničarji. Republikanci pa so za Slovenceljna ekstremna desnica. To je povsem normalno, ker pri nas je vse premaknjeno v levo in še dolgo bo tako. 50-100 let.

   • večni srb

    Uh, to si pa dobro povedal. Ameriška tradicija je demokracija, če pa so nastali šele pred 500 leti, republike ne bo tam še vsaj tisoč let.

   • M

    Če bo čez 50 potem bom še doživela to, super. Samo se mi zdi precej optimistična napoved, ker moraš računati da je Slovenceljnov, ki se pasejo pri državnem koritu vsako leto več. Primer: Najmlajši prejemnik borčevske pokojnine šteje 23 ali nekaj več let (skratka neka bizarna številka za prejemnika tovrstne pokojnine, nerazumna že z vidika biologije :P) torej se bodo omenjeni sklicevali na zasluge njihovih Prapraprapraprapraprapradedkov (teh dedkov je po zadnjih podatkih iz leta v leto več, eksponentno se množijo?!) in dotični se seveda ne bodo dali kar tako…to se pravi se bo slovenija premaknila v desno čez 500+ let pa roka. :P…(če nas ne bo že vse povozil do takrat.):)

 • Franc Šink

  Hvala bogu da ni več tolarja. Kaj bi naredil šele z njim ?, Če mu že Evro ni všeč.

 • Fhhhhanc Bhhhezveznik

  Ne mi reč špiclji smrdljivi tko kot je zbudila pozornost najbogatejsega Slovenskega para.

 • Staybell geenius

  Zakaj OrbaNova24 misli, je mnenje medijske hiše v lasti multimilijarderja, dejansko pomembno pri nastavljanju guvernerja banke?

  Zakaj čuti, da bi Slovenija MORALA upoštevati očitke enega xy medija in se NE odločati kot samostojna, suverena država?? Kje ste domoljubi, ko vas potrebujemo?? Aja, v sosednjem članku si brusite zobe na migrantih…jasno.

  • tohuvabohu

   Ja, če rdečkarji ne verjamete Bloombergu, komu potem verjamete?

  • Staybell geenius

   Kdorkoli mi je tu odgovoril, vedi, da si blokiran, verjetno zaradi dolgočasnosti in ponavljajoče narave tvojih komentarjev.

   • tohuvabohu

    Ne pišem tebi, ampak bralcem. Jasno, indijanček?

 • xtc

  Bebca kot je Damjan je treba držati čim dle od bank,gospodarstva in šolstva treba ga je dati na prosti trg dela ne pa v državno službo.
  Sicer pa euro je vse skozi trn v peti komunistov z kučanom na čelu,levake je postavil na realna tla in jim nalil čistega vina,seveda je za damjana euro napaka,saj bi komunisti z tiskanjem tolarjev-dinar sistem lažno vzdrževali ekonomijo na potiskane sekret papirju,izvoznikom(zasebnim) bi kradli devize in jim izplačevali nič vreden tolar onii pa bi devize nalagali na svoje račune,v trgovinah pa prazne police,ker za tolar nebi mogel kupiti kaj veliko in bi zopet ostali na trhu državni Mercatorji pd krama,ki bi prodajala zanič a drago robo.

 • Staybell geenius

  Največja Damijanova “napaka” je, da se je izrekel proti privatizaciji in varčevalnih ukrepih, to je vse. Te iste varčevalne ukrepe je zavrnila tudi IMF, toda o tem se ne piše.
  Če bi svoje ekonomske poglede “uskladil” s prevladujočo neoliberalno mantro o “prostem trgu” in slepi prodaji vsega, potem tega članka nikoli nebi brali.

  • tohuvabohu

   Predlagam, da slepo prodamo državo, začenši s stavbo parlamenta, vlade, vrhovnega sodišča in vseh ministrstev. Denarja, da se ti zmeša. Saj bi lahko potem te stavbe vzeli v najem.
   Slepo najbrž pomeni pravično, kot naše sodstvo: ni važno, kdo je kupec, važno je, koliko plača. Sem uganil, indijanček?

 • rrrrr

  Rado Pezdir je nekje zapisal (navajam po spominu): ,,Guverner osrednje banke ne more postati nekdo, ki zna le dihati in prdeti, temveč strokovna ,neodvisna ter pokončna osebnost”
  J.P. Damjan gotovo ustreza. Je strokovnjak, neodvisen od stroke in odvisen od Kučana: odklanja Euro in privatizacijo ter stoje izmenjuje telesne pline.

  • Staybell geenius

   Kaj pomeni “biti strokoven”, je dandanes dvoumno. Ponavadi pomeni trobiti v isti neoliberalni rog ter se neprestano strinjati o pomembnosti prodajanja državnega premoženja za vsako ceno (namesto prestrukturiranja menedžerske kulture).

   Ni več prostora za razum in pogled na zgodovinske lekcije in trende, pomembno je le še hitro odreagirati za kratkoročne učinke (“fix”), vedno več se pozablja na širšo in dolgoročno sliko

   • rrrrr

    ,,Več razuma in pogled na zgodovinske lekcije in trende premore mehanik ali traktorist kot vsa blebetanja družboslovcev ali filozofov skupaj” slovenski (fix) kratkoročni pregovor.

    • Staybell geenius

     Torej moramo na mesta guvernerjev in direktorjev bank postaviti mehanike in traktoriste, in tako bo “po kmečki logiki” vse štimalo?

     Bi bil miren, če bi ti avto popravljala čistilka ali natakar?

  • VERRZIFIKATOR

   Joseph P. Damiani

   GUVERNER NOVE KOLONIJE

   Smo postali nova velesila,
   ki kopiči že si kolonije,
   v daljnem oceanu ena vzklije,
   je Damjanija ime dobila.

   Po odkritelju ime seveda
   so politiki takoj ji dali,
   geografi še nato dodali
   ji koordinate, da stvar zgleda.

   Novega bo treba guvernerja
   na čezmorskem našem zdaj ozemlju,
   so se dogovarjali v podzemlju,
   tja da odposlali bi trenerja.

   Takega, ki vloge vse trenira,
   oblačila redno ki menjava,
   ve, katera linija je prava,
   takega podzemlje ki podpira.

   Ni se trlo kajpak kandidatov,
   saj Damjanija je silno bedna,
   revščine prepolna, prav nič vredna,
   tam živi peščica ubornih bratov.

   In ker je tako, je predlog zmagal,
   naj odkritelj sam tam guvernira,
   revščino osebno pokasira,
   si bo Damjan že kako pomagal.

 • FORT WORTH

  Kdor je ze kdaj poslusal predavanja Damjana ve, da clovek drdra predvsem na pamet.
  Damjan in strokovnost nista za skupaj…
  € mrtva valuta ???
  To me spominja na yugoekonomista Mencingerja, ko je aktiviral nekaksen stevec, ki je odsteval dneve do propada Ameriske ekonomije.
  No, Mencingerjev stevec ze dolgo ne deluje vec…

  • tohuvabohu

   Mencinger je tudi svojega denarja vreden. Nikoli ne bom pozabil, kako je govoril, da Drnovškovi certifikati niso vredni nič in da bo svojega dal v dobrodelne namene.

   • FORT WORTH

    In rdece direktorje je hotel spremeniti po hitrem postopku v lastnike druzbenih tovarn.
    Nacionalni interes…

   • večni srb

    Verjetno ga v šoli niso učili, da lahko dobiš celo fabriko tudi za kredite od kapitala, ki bi ga lahko dobil, če bi ti kdo posodil kredite. Fabrika ni bila vredna pa nič, danes so vredne milijarde.

 • Common Sense

  Ni nobena skrivnost, da je simpatizer stranke Levica. To je v članku na svojem blogu priznal tudi sam. S tem ni samo po sebi nič narobe, je pa pomenljivo, da je sprejel kandidaturo za guvernerja BS. Namreč, če bo izvoljen, bo moral sedeti v svetu ECB. A če ima še trohico osebne integritete, bo to zelo težko kredibilno počel, glede na njegova prepričanja. Razen, če ne bo spet za 180 stopinj zamenjal svojega mnenja (kar me ne bi presenetilo). Paralelno s tem se dogaja, da šivilja Lenčica preko izbire guvernerja ukrivlja roko komedijantu Serpentinšku. Jebe lud zbunjenog. Kam smo to prišli? Pa saj mora vsaj zmernemu levičarju biti jasno, da se tale celotna šarada po formuli 5+ nadkoalicijska stranka ne more dobro končati.

 • vsemojebabe

  Damjan ni ničesar kriv, krivi so učitelji in profesorji, ki so takemu kot je, izobrazbo sploh priznali.
  Zdaj me skrbi, da niso profesorji na popolnoma enakem nivoju kot njihov učenec. Skratka beda.

  • večni srb

   Po osamosvojitvi in, ko so nas zapustili srbi, so morali čez noč ustvariti celo generacijo vrhunskih znanstvenikov in strokovnjakov.

 • Aron

  Damijan je vrhunski kandidat s širino in znanjem. Zakaj ne bi enkrat na odgovorno mesto postavili nekoga sposobnega, ki ne bo v službi razprodaje in nesuverenosti? Prihaja kriza, pripravimo se dobro.

  • tohuvabohu

   A ja, pred nekaj leti ste pa rdečkarji orkestrirano scali in srali po njem, dokler se ni “spreobrnil” za 180 stopinj.

   • Aron

    Luč na koncu tunela. Končno.

    • tohuvabohu

     To je vlak, ki prihaja …

 • Duhec

  Vsi sposobni so levičarji. Zato ta nevoščljivost in napadi brez osnove.

  • FORT WORTH

   Sposobnost levakov se vidi na vsakem koraku :
   Yugovina, Kuba, Venezuela, S.Koreja, Srbija.
   Aja pri nas je pa nadkoalicijska levica, ki vidi ahilovo peto v izvozu…
   Hehehe

   • večni srb

    Hrvati pa sami zgledni katoliki in veliki znanstveniki, pa je tam sam drek, če ne bi mogli molzti nas in bosne, bi bili slabši od Albanije.

  • macon

   Sistemski kriminal je levičarski, ampak eni si sposobnost povsem drugače predstavljamo.

  • večni srb

   To je res, če pa nikogar drugega ne vzamejo zraven, ni za vse.

 • Staybell geenius

  SDS-ov stroj za diskreditacijo (Nova24) ni mogel najti drugega kot mnenje drugorazrednega ameriškega “medija”, ki ga sedaj prodaja kot ključnega za nominacijo Damijana.

  Kot rečeno, je njegova največja “hiba” plavanje proti toku neoliberalnega kulta, ki nato udari s svojimi sateliti (kot je tudi ta medij) ter se pretvarja, da je “objektiven in strokoven”, medtem ko se kuha nova recesija, ki bo udarila do leta 2020.

  • tohuvabohu

   Butl. Nihče ne more zase reči, da je objektiven. Tega ni na tem svetu. O stroki se pa da debatirati. Najlaže je nekomu nalepiti, da je “neo…” (karkoli že to pomeni), in si povedal vse, kajne, indijanček?

   • Common Sense

    Evo, ena na “neo”. Neo-komunisti ;))

    • tohuvabohu

     Ta izraz mi ni všeč (čeprav sem ga tudi že sam uporabil v protest zoper psovko “neoliberalizem”), ker zamegljuje. Podobno je z modernim izrazom “kulturni marksizem”. Gre za eno in isto sranje, kakorkoli se mu že reče.

     • Common Sense

      Posebno še, ker v marksizmu ni ničesar kulturnega.

     • tohuvabohu

      Ustvarja se le videz. Vemo pa, da videz vara.

  • Common Sense

   Staybell, pri vsej dobri volji, a ti res vidiš v Sloveniji (ne rečem kje drugje), v tej ljubi, egalitarni levičarski Sloveniji neoliberalizem? Pa kje si ga pa našel ? Pa saj smo druga najbolj egalitarna država na tem “fakinem” svetu?! Nekaj kokodakate v tri krasne, ob tem ko se imate super fajn (na enoto vložene energije, časa in znanja). Dretje salonskih levičarjev v Sloveniji je nepotrebno oz. če nič drugega so se zmotili geografsko. To je, paradoksalno, povedal kar JPD sam;) No, vsaj tu ima prav;) Nimate se kaj “bunit”, ker ste v levičarskem raju že sedaj, obenem pa obenem uživate vse prednosti kapitalizma. Imate iPhone, pa še na oblasti ste. Kako je lahko še boljše? ;)

   • Staybell geenius

    Kje? recimo v popolnoma vsakem gospodarskem ministru od Šušteršiča dalje, ki MORA obvezno zagovarjati privatizacijo in razprodajo strateških dobrin (telekoma, bančništva,…).
    En sam parameter (egalitarnost) še ne pomeni, da vse štima in da lahko počnemo kar hočemo. A si res tako naiven, da boš celoten argument obešal na to??
    Če nočemo postati dežela lakrinic in poceni delovne sile, se moramo upreti slepemu razprodajanju strateških dobrin.
    Upam da zmoreš kaj več od nakladanja čez “salonske levičarje”, ki so ti očitno nekakšen fetiš…. wtf

    • Common Sense

     Takole ti bom povedal. Dežela lakirnic postajamo tudi zaradi subvencij levičarskih vlad. Sicer pa, če bi mi kot država vedeli kaj hočemo, in če bi – med drugim – znali implementirati neko normalno davčno politiko, ki bi izkazovala, da podpiramo in cenimo ZNANJE, potem ne bi inženiriji in visoko izobražen kader bil obdavčen huje kot cigarete! In vsakič, ko naj bi na tem področju kaj spremenili, se zaćene vik in krik kako bodo “bogati”še bolj bogati in spet se pogovarjamo o minimalcih. E pa, dragi moj Staybell, točno na tak način bomo postali in ostali dežela lakirnic. A ne vidiš paradoksa? Zakaj Google ne investira pri nas? Zakaj ne bi Amazon naredil European HQ pri nas? Mimogrede, še tisti, ki so #1 v svetu, npr. Akrapovič (jebi ga, dela najboljše auspuhe na svetu) ali pa npr. Boscarol so deležni zasmehovanja. to ti pove stanje duha v tej naši zatohli Sloveniji. Sloveniji, ki je polna foušije (zamaskirani v “solidarnost”) in povprečnosti. Ne se čuditi, da je naša dodana vrednot na zaposlenega v najboljšem primeru…. le povprečna. A mi bi – kot majhna država – lahko bili raketa. Pred osamosvojitvijo so nas fopali s tem, da bomo nova Švica. 85% časa so bili na oblasti levičarji. In kaj je nastalo? Nič od tega. To je direktna posledica stanja duha povprečnega levičarsko zabitega Sloveneljna, ki tako tudi voli. Ergo, narod si piše sodbo sam. To še vedno velja in bo za vekomaj veljalo. In vse kar Slovenceljn zna ob tem povedati je…, da se zadere “JANŠAAAAA” in to je kao argument, da se nič ne spremeni in da gre vse po starem, tako kot že 28 let. A ta isti Slovnceljn zna jamrat, da so “nizke plače”. A bejž, no? Pa poskusi razumeti Slovenceljna. Slovenceljn je butast do amena. Ne da se ga razumeti. Amen.

     • večni srb

      Ampak znanje stane, strokovnjak ne bo kar tako vstal in se odpravil na teren pogledat za kakšne probleme gre, ko končno naštudira sistem in predlaga rešitev, pa so njegove storitve že tako podražile projekt, da se ne splača več sanirat.

    • macon

     Seveda smo že in bomo še bolj dežela lakirnic in poceni delovne sile oziroma nemški predpražnik in ekonomska kolonija, ker ste nas v to spravili levičarji.

     Strateške dobrine namreč niso zapufane firme v katere država meče še dodatne dokapitalizacije in pomoči, kar počne leva oblast, ker so te firme za družbo le izguba in siromašenje, dobiček pa za režimsko levico, ki iz njih krade.

     Mi drugače razumemo strateškost: za vas leve je strateško, kjer se napaja razširjena leva oligarhija par tisoč omrežencev, za nas od česar imajo korist sleherniki in javne inštitucije in usluge.

     Seveda mora izvršna oblast napram EU in kreditorjem zagovarjati privatizacijo, ker nas je zadolžila leva oblast in samo obresti nanesejo na letni ravni več kot 10% prihodkov države. Ekonomska podrejenost še dodatno izhaja iz zadolženosti in zadolžili so se levičarji. Ne mi prosim otresat o krivdi Janše za pufanje levih tajkunov v obdobju 2004-2008, ker boš smešen kot ste nasploh levičarji, kredibilnosti pa nimate nič.

     • večni srb

      Mogoče se bo nemčija odločila za novo Evropsko vojsko, potem bodo lahko šli brezposleni zarukanci služit denar tudi v Wermacht, kjer bodo lahko branili vzhodne meje, naše fabrike bodo pa noč in dan štancale dele za orožje in eksplozive.

     • macon

      Tričetrt bi se jih ob služenju posralo in poscalo od strahu in nesposobnosti in bi jih vojska torej morala sama postreliti, da ne bi smetili.

     • večni srb

      Šele zdaj lahko razumem, zakaj jih je Hitler pustil crkniti v Stalingradu.

   • tohuvabohu

    “Neoliberalizem” je samo psovka in nič drugega. Kdor jo uporablja, dokazuje, da nima pojma o pojmu in da želi samo diskvalificirati ljudi, namesto da bi se z njimi spustil v resno debato.

   • večni srb

    Jugoslavijo bi nam lahko dali nazaj, bi bilo vsaj vse zastonj in bi imeli neprimerno večjo domovino.

  • večni srb

   Ni nujno, je pa zelo verjetno, ker situacija je v kapitalizmu vedno katastrofalna, ni pa tragična.

 • tohuvabohu

  Damijan je tisti svetovno znani genij, ki je razkrinkal Adama Smitha in njegovo nevidno roko trga. Po dolgih letih poglobljene znanstvene raziskave je ugotovil, da te nevidne roke ni nikjer videti. Kajpada, saj je nevidna, hehe.

  • Common Sense

   Damijan je ta isti, ki je leta 2004 zagovarjal povsem obratna stališča. V njegovo kredibilnost lahko upravičeno podvomimo, to je najmanj. In grem stavit, da se bo sedaj našel Staybell genius (ali pa kakšen drug genialec), ki bo rekel da je tudi Janša zamenjal prepričanje;) Itak, da je JJ argument ali protiargument za vse kar leze in gre. Za živo in neživo naravo;)

  • večni srb

   Tudi Hudič ne obstaja, kdo je pa še videl kaj takega. Pa mafije tudi že zdavnaj ni več, če je sploh kdaj obstajala.

   • tohuvabohu

    Danes si pa za hece?

    • večni srb

     Kaj pa vem, obstaja čisto naravno zlo ali ne, najbrž niti ne.

  • M

   Haha dobra ;)

 • Ryuk

  Edina razlaga, zakaj si lewaki tako želijo jpd na banki Slovenije, je ta, da hočejo izstopiti iz evro območja. V evru imajo premalo kontrole, še posebej zdaj, ko so izgubili NLB (v kratkem bodo še Abanko).

  • Common Sense

   Ja. Ne da se tiskati denarja. Recimo sedaj bi to zelo prav prišlo. Sindikati pritiskajo, pa še kar zmanjkuje denarja. Super pripravno bi bilo, če bi še malo tolarjev natisnili. Easy. A se ne da. Zato je treba izstopiti iz evra. Samo na referendumu tega nihče ne bi podprl (razen idiotov iz Levice). Kaj zdaj? In kaj potem, ko pride naslednja kriza, če že sedaj zmanjkuje casha. Jao jao.

   • večni srb

    A veš kako se rešuje deflacija? S povečano potrošnjo, po možnosti z naročilnicami, ker tako najlažje prodajo ves drek v skladiščih.
    Saj vse skupaj ni nič vredno, danes izdelajo cel avto za par tisoč evrov, v katerega je vgrajeno vse razen števca kdaj bo crknil, kar bo zagotovo, sicer ne bi rabili naštancat novega. Proizvodnja se nikoli ne ustavi, tudi če so izdelki in storitve popolnoma zanič, dokler pridejo skozi inšpekcije, se bo vse prodalo in izpeljalo, ker na ta način pospešijo pretok denarja skozi žepe in ustvarijo številne nove priložnosti za njegovo akumulacijo. Ko je panika mimo, se pa najprej naredi ocena škode in vse še enkrat, le da tokrat bolj po pameti in kvalitetno, kdor se je med krizo zaštrikal in mu zdaj vse crkuje, se pa suhe veje porežejo in počistijo smeti. Kaj češ drugo, če hočeš, da denar ohrani vsaj neko minimalno stabilno vrednost.

  • večni srb

   Funt ne bo več vezan na evro, za katerega je vprašanje koliko je v resnici vreden, brez britanskih ekonomskih kolonij.

 • Olga2345

  Referendum in priključitev k Avstriji, tovarišijo, ki unicuje drzavo in nas vlece na Balkan, pa zaradi korupcije in terorizma za rešetke!voece

  • Silos

   Takoj ZA!!!

   • janko

    Sem ZA!

  • večni srb

   Vsi so za, razen Avstrije, ki se nas je komaj znebila. Če bi bili avstrijci, nas ne bi mogli izkoriščati in zasužnjevati, poniževali bi nas pa dokler bo obstajal planet, ker za njih bomo podalpski cigani vedno nižja, drugorazredna bitja.

   • FORT WORTH

    Avstrjci nas spostujejo, ker smo vas nagnali na ladje.
    Balkancev nihce na svetu NE mara.
    Od srbov so še Crno gorci pobegnili…

    • večni srb

     Hrvate ja, nas slovence pa niti ne. Ne vem, so se že navadili, da smo za njih drek, to se ne da kar tako izbrisati iz nacionalnega praspomina.

     • FORT WORTH

      Ce so tebi rekli šajze še ne pomeni, da to velja za vse Slovence.
      Avstrijci nam dobronamerno pomagajo ze 100 let…
      Razen 1941 – 1945.

     • večni srb

      Edina konkretna pomoč, ki jo vidim od Avstrije so kompenzacije za naše dolgove, oni se bodo zmenili z našimi upniki, mi bomo pa priskrbeli gorivo za njihove elektrarne na biomaso, dragoceno elektriko pa potem pošljejo v Nemčijo po žici.

     • Fhhhhanc Bhhhezveznik

      Hahaha dj se en vic povej hahahaha..Avstricu bos moral kj pokazat, sele takrat te bo v sluzbo al v posel vzel. Kdo pa se komu pomaga. Se Orban berace v arest mece. Proklet debil lažniv na suh pofukan.

     • FORT WORTH

      Fhhhhancu Bhhhezvezniku cist nben.
      Samo jemljejo ti, in to tvoji levaki, ki jih voliš !!
      Hehehe

     • Fhhhhanc Bhhhezveznik

      Jaz si ne pustim jemat nobenemu. To je bistvena razlika med mano in ovco kot si ti. Oprosti, kaj bi olepseval resnico. Se najman pa teb in ostalim desnicarskim smrduharjem.

     • FORT WORTH

      Talibani, kot ste vi levuharji se veste ne, da vas svoji jebejo v kvadratno tintaro…
      (:-DDDXDDDD

     • Fhhhhanc Bhhhezveznik

      Vsak izgovor je dober za ovco. Ko se vedno pustiš jebat se tolażiš, da je to normalno. Ne ni normalno, ovca si in to boš ostal, do smrti. To ti je zapisano v genih.

     • FORT WORTH

      Tebi je napisano na celu in v genih, da si lefttard taliban.
      In taliban bos ostal do bridkega konca.

     • Fhhhhanc Bhhhezveznik

      Zto si imel partijsko knizco, ker si genetski demokrat in desnicarska ovcetina.

  • freedomfighter

   Fuj izdajalci germanofilski…odcepi se pa vzami stajerko sabo noalne zavedne slovence pa pustite v domovini

   • Olga2345

    Levicarji (komunisti) s Kučanom itak ne spoštujete domovine, saj jo želite spremeniti v arabijo, zato se preselitev k Arabcem!

    • freedomfighter

     Pravi nekdo ki bi se prikljucil drzavi preplavljeni z muslimani

     • Zgornji

      No, oba imata delno prav in hkrati Narobe … narediti RED Doma, pa se nam nebo treba Nikamor sliniti in priključevati !!! ! !!! Če pa nebo šlo, se bo pa treba prodati kot vlačuge , ali hinavsko prisklediti k Avs3jskim bratom ki so nam nekoč Že ukradli Ogroooooomen del Slovenije – vse do VELIKEGA KLEKA !?!

     • freedomfighter

      No tisti ki rece da imamo trenutno v sloveniji tezave z prevec muslimani je rahlo smesen…jih pa bomo imeli v prihodnosti ce ne zapremo zunanje meje eu…ceprav kakor vem imamo ze sedaj eno najbolj varovanih meja v eu ampak potrebno bi bilo se bolj

     • Zgornji

      Hja, deloma že ja , aaaAAAAAAAMPAK, : ŽE EEEDEN SAM MOHAMEDANEC JE PREVEČ, KER SE TI BO RAZSTRELIL OB TEBI , ALI PA OB TVOJIH BLIŽNJIH !!! ! !!! PA ČETUDI SE SLUČAJNO NE BO, JE ŽE PREVEČ, KAJTI JE GRDO ZAVEDEN-ZAPELJAN OD ANTIKRISTA PREKO MOHIJA !!! ! !!! THAT’S WHY !!! ! !!!

     • freedomfighter

      To je totalno glupo…po tej logiki bi morali v ameriki izgnati vse bele kristjane ker je en procent bolan v glavo in pogosto izvaja teroristicne napade…ista primerjava…no ubistvu po tej logiki lahko izzenes vse skupine ljudi saj ne obstaja druzba brez norcev…ce ze govoris o obrambi evrope govori raje o cem drugem kot o bombah ker je moznost da te ubijejo v teroristicnem napadu naravnost smesna…veliko vecja moznost je da te ubije strela ali pa zmesan sosed…muslimani nas dosti bolj ogrozajo v vse ostalih pogledih

     • Zgornji

      Hja, na to moraš gledati v Povprečju … pa ti bo bolj jasen problem Mohamedanske Zlobe !!! ! !!!

     • freedomfighter

      Ja zracunaj si saj je enostavno…stevilo muslimanov deli s stevilom izvedenih in preprecenih teroristicnih napadov pa imas stevilko…bos videl kako smesna stevilka pride mislim da ena na deset miljonov…to pomeni da je enden terorist med 10 miljoni…med migranti bo ta stevilka visja pa se vedno ne tako grozna kot nekateri predstavljajo…problem je njihova kultura ne bombe te ne morejo zrusit nase civilizacije vera jo lahko

     • Zgornji

      Hotel sem ti reči, da moraš pogledati in Primerjati Izračune Obeh Povprečij , pa ti bo jasno Nasilje iz Zlobe Mohamedanskoarabske.

     • freedomfighter

      To je res in temu se rece verska blaznost

     • Zgornji

      Ja, ne Razlikujejo med Duhovnim Napredkom in med “versko blaznostjo” ki pa ima svoje korenine v Notranji Skriti Zlobi njihovih Pokvarjenih duš !!! ! !!!

     • freedomfighter

      A ti resno mislis da so recimo arabci po “dusi” (karkoli ze naj bi to bilo) bolj pokvarjeni od recimo nemcev…ti vrjames da se v arabskem svetu vec ljudi rodi pokvarjenih kot pri nas in da ni problem v njihovi veri oz moralnih pravilih po tvoje so oni pac pokvarjeni od rojstva…enkrat mi bos razlozil zakaj bog sploh dovoljuje obstoj tako imenovanih pokvarjenih dus ce je pa vsemogocen…malo grdo od njega da “dobrim” ljudem naprti njihovo sranje a ni…ali pa je bog bolj tak kot ga vidim jaz skratka he doesnt give a shit about worms like people

     • Zgornji

      No, ja, evo, kle si Dober namig za Razlago dal, in ti bom kar takoj odpisal .
      Mar meniš, da je Superinteligentna Energija, ki je Ustvarila Tako Čudovito Komplexno Zgradbo kot je ta vsem znani Materialni del Vesolja res tako nespametna oziroma celo “zlobna” , da kar tja v 3 dni razmetava usode ljudi ne glede na njihovo svobodno voljo ki jim jo Podarja ???
      Glej : Bog podeljuje Njegovo Milost + Modrost VSAKI Duši glede na Duhovno Stanje Duše .
      In, če je neka duša Zlobnejša , potem pač Ne dobi toliko Milosti z Modrostjo ter Močjo, ker si jo Ne Zasluži, in sicer Zato, ker jo bo Žal šla slej ko prej Zlorabiti .
      Zato so Zlobni Staroarabci fasali Mohija, ki jih je po eni strani še bolj porinil v greznico Duhovne Zmede in Skrite Zlobe , po drugi strani pa jih je Bog z tem Blaznežem vsaj obvaroval pred najhujšim Duhovnim Propadom ki je Mnogoboštvo . In vendar so se dandanes tudi že Mohamedanci že Takooo Pokvarili, da so marsikje še precej Hujši/ Slabši kot stari poganski mnogoboštveni narodi , npr Starogrki .
      Obstoj Pokvarjenih duš pa Bog dopusti zaradi Večih Razlogov : eden od razlogov je : zaradi njihove Svobodne Volje , potem je tu še Zaradi Ljubezni ki jo ima tudi do Pokvarjencev ( ker tudi v njih še tiči potencial za Poboljšanje ) , potem je tu še razlog zaradi Nas – za nam v Opomin in Poduk , da taki ne smemo biti , in nenazadnje je tu še Razlog ki se je že v Zgodovini Človeštva izkazal za učinkovitega : Za rezervno vzgojnokaznovalno palico za malopridne narode kar smo postali ravno – Mi – Evropejci. In, Ravno zato so se zdaj začele te Horde Zlobe kopičiti v naših Evropskih Krajih , kar bo Kmalu pripeljalo do ” Velikega Čiščenja” tega Planeta . In potrebno Bo Veliko Inteligence + Modrosti + Moči iz strani Boga , da ne bo propadlo celo do 85 % Človeštva , temveč “samo” 55 % . Lp do tedaj + Mir naj ti bo .

     • freedomfighter

      A vidis ne izide se…ce je dal bog svobodno voljo hkrati pa se nekateri rodijo zlobni…to potem ni svobodna volja…svobodna volja bi bila ce bi se vsi rodili enaki potem bi bilo pa zivljenje preizkusna…ce bog nekoga naredi zlobnega ob rojstvu ta potem nima svobodne volje…in ce ne vrjames v naklucje evolucije potem ti ostane samo bozja kreacija kar pa ovrze svobodno voljo

     • Zgornji

      Ja, ne izide se zate, ker ti stvari še niso jasne , tako kot tudi meni nekoč niso bile.
      Žal smo se VSI inkarnirali Zlobni , kajti Bili Smo Zlobni že Preden smo se Inkarnirali.
      Ta Zloba pa Žal izvira iz Naše Svobodne Volje , ki pa je – Žal – Tudi : Zlobna .
      Zlobna pa je Zato, ker smo bili ravno mi tiste duše ki smo potegnili z Satanom , namesto z Bogom.
      In, potem vprašaš za možno Rešitev ?
      Ja, žal je majhna , je pa : Opustitev svoje Zlobne Volje, in namesto svoje Zlobne Volje privzeti Božjo.Dobro Voljo.
      Mnogim je To že Uspelo , in zato lahko tudi nam – Če le Hočemo Dobro .
      Dobro zase, dobro tudi za druge , in Predvsem Dobro za Boga .
      Še vedno pa se Bomo Svobodno Odločili po svoji Podarjeni od Boga Svobodni Volji , ali bomo sledili Dobremu (Bogu) ali Slabemu (Satanu in njegovemu Zlu) .
      To je ta naša “tetraplegična” rešitev.

     • freedomfighter

      Cisto nobene logike nima kar si napisal ker tudi ce obstaja reinkarnacija se je vsak enkrat rodil prvic in ce je bil zloben ze ob svojem nastanku ta nima svobodne volje…ti zgleda niti ne razumes pojma svobodne volje ker ce te nekdo naredi zlobnega pa naj bo to bog ali satan to pomeni da NIMAS svobodne volje in nekoga ki nima svobodne volje ne mores testirati…in ne ce te je bog ali satan naredil zlobnega potem se ne mores otresti zlobe…to je tako kot ce se rodis z neko boleznijo…ti se lahko trudis in si dober kolikor hoces ce imas neozdravljivo prirojeno bolezen se je ne mores ozdraviti…ta da delamo dobro za boga kaj a bog je hujsi od stalina…totalno nobene logike nimajo tvoje teorije in resno me zanima od kje pobiras te neumnosti ker sem ti sedaj lepo povedal da tvoje neumnosti nimajo smisla…najprej reces da imamo svobodno voljo potem reces da je ubistvu nimamo ker se reinkarniramo na koncu pa reces da je svobodna volja sama po sebi zlobna…bolj ko berem tole bolj spominja na nek totalitaren sistem kjer niti tisti na vrhu ne ve kaj hoce in kaj dela…sedaj pa zakljuciva debato ker govoris ciste nesmisle…sem mislil da si pri votli zemlji najbolj zabluzil pa vidim da ima to kar govoris sedaj se manj smisla…in ne vem zakaj bi bog ki je naredil vesolje polno logike in smisla naredil take neumnosti kot jih govoris ti

     • Zgornji

      Kar Dobra Logika je , edino pri Tebi je Problem, da jo še ne zmoreš razumetI .

     • freedomfighter

      Ne na zalost ni prav nobene logike tako kot nima teorija votle zemlje nobene znanstvene podlage…me prav zanima kaksen znanstven postopek imas ti za “ugotavljanje” in potrjevanje svojih teorij ker sem probal najti kaksen logicen dokaz za tvoje trditve pa sem za vsako tvojo trditev nasel 100 fizicnih dokazov ki ovrzejo vse tvoje verske blaznosti…eno je pa osnova nasega vesolja in to je da so zakoni fizike za vse enako in votla zemlja ne more obstajati iz vec razlogov…recimo gravitacija…na kaksen nacin bo nastala votla zemlja ker…a ves ker planetibso okrogli zardi gravitacije in tudi votli ne morejo biti ravno iz tega razloga in ti lahko sanjas o votli zemlji jaz ti pa povem da je fizicno nemogoce da bi bila zemlja votla…enostavno je FIZICNO nemogoce in bemogoce stvari ne morejo biti teorije…in se enkrat niti kancka moznosti ni za tvoje trditve…to ni tako kot ideja boga ki je fizicno sprejemljiva tvoje ideje so nemogoce zapomni si to ker…NEMOGOCE stvari pa nimajo nic z vero ampak blaznostjo ker ideja boga obstaja zato ker nekaterih stvari se ne znamo razloziti in ne zato da izpodbija znanstvene dokaze kot si ti to predstavljas…to nisem vprasal zakaj mislis da je celotna cloveska znanost laz…ker ce vrjames v votlo zemljo potem moras biti proti vsem fizicno dokazanom zakonom ki se ticejo nasega planeta…skratka tvoja teorija ovrze vse od newtna do einsteina in naprej do higgsa…oni so imeli vse narobe a ne…zanimivo da noben genij ni razmisljal tako kot ti in zanimivo da so oni za svoje trditve porabili desetletja da so jih znanstveno potrdilo ti pa brez dokazov in logike trdis da imajo oni narobe…da ovrzes znanstveno dejstvo kot je sestava zemlje moras izpodbijati znanstveno dokazana dejstva ne pa da reces jaz mislim da je takole ceprav vsa fizika govori in dokazuje drugace…kaj a bog je naredil zakone fizike zato da nas zavaja…yea right

     • Zgornji

      Tebi se stvari ne zdijo mogoče zaradi tvojega omejenega razmišljanja .
      Zato se ti tudi predstave o Bogu zdijo samo neka ideja .
      Jaz pa Nikoli Nisem uporabljal Boga za razlaganje svoje nezmožnosti razumevanja kot to morda počneš ti .
      Vidim pa , da tudi ne veš, da že Takoj ko se oddaljiš od našega planeta veljajo Drugačni Fizikalni Zakoni, zato je tudi Popoln Planet našega osončja ki je Sonce precej Bolj Votel , in še celo več – vsebuje še manjše koncentrične planete v sebi. Mislim, da jih je 7 , če se še prav spomnem.
      Niso pa imeli naši dosedanji znanstveniki kar Vse narobe, zato jih jaz še vedno dovolj spoštujem, Vendar pa so jim manjkali določeni Podatki .
      Problem je le, da so imeli premalo Duhovnega Znanja da bi si pridobili Globji uvid v Skrivnosti stvarstva in Življenja .
      Lp + #

     • freedomfighter

      Kje si pa to prebral da se zakoni fizike spremenijo ce se oddalimo od zemlje…jojojoj kaj ti govoris…ko se odaljimo od zemlje se zmanjsa vpliv gravitacije dokler ne pridemo do drugega vecjega telesa…cas prosotor je povsot v vesolju enak le razlicne sile delujejo nanj zato recimo cas tece z razlicno hitrostjo glede a polozaj v vesolju…zakaj bi bili planeti votli ce je dokazano kako nastajajo in je nemogoce da ratajo votli…se enkrat nemogoce…ti izpodbijas znanost z bogom jaz jo pa dopolnjujem in resno preberi si kaksno knjigo v vesolju v kateri so izracuni in potrjene domneve ker to kar ti govoris je cisti bullshit in lahko ti vrjames v boga kakor hoces to ni razlog da si bedak in ni ti treba kar nekaj govoriti…sonce je votlo s sedmimi planeti…a se ti sploh poslusas in rekel sem ti daj mi en dokaz ki izpodbije dejstvo da planeti niso votli ti si mi pa napisal vera hahahaha res si bedak in to ni zaljitev to je dejstvo omejenec zblojeni zakaj bi bog naredil vesolje tako kot je z zakoni fizike ce te mebi delovali in ce so planeti votli osnove fizike NE delujejo…kako lahko izpodbijas DOKAZANA dejstva z bogom mi bo ni jasno ker ce je DOKAZANO dejstvo v nasprotju z bogom to pomeni da boga ni in ne obratno…za to pa ne rabis vere ampak zdravo pamet…zaenkrat se je izkazo da so imeli verniki tisoce let vse narobe in ne znanstveniki kot ti to pravis…znanstveniki morejo svoje domneve dokazati da postanejo dejstvo verski blaznezi ste pa vedno v prednosti ker vi ne potrebujete dokazov za izpodbijanje znanosti ampak vero kar ti se enkrat povem je bullshit…ce bog obstaja je sam znanstvenik saj je ustvaril vse kar je v vesolju in za delovanje necesa tako kompleksnega morajo obstajati zakoni ki pa niso drugacni samo da se odaljimo od zemlje clovek bozji kje si res to pobral…ce se spremenijo vplivi razlicnih sil to ne pomeni da tam veljajo drugacni zakoni in se enkrat ce vrjames v boga ni potrebno da si sprana zblijena ovca in delas sramoto vsem tistim vernim ljudem ki namesto vere vcasih uporabijo tudi logiko…pa se vedno mi nisi dal enega dokaza da so planeti votli niti enega…ce hoces ti jaz napisem nekaj dokazov ki ovrzejo tvojo teorijo in potrdijo mojo in ce stvar dokazez materjalno in matematicno to pomeni da je sigurno pravilno in za to ne potrebujes vere…

     • Zgornji

      Ti boš moral pa očitno ponovno v osnovno šolo z takimi pisanji : ” … mi bo ni jasno ker … ” , da boš sploh razumel kaj blebetaš naokrog . Hvala za razumevanje . Pa lep dan ti želim , preden spoznaš Zakonodajalca , ne samo Njegove Zakone .

     • freedomfighter

      Ja auto correct je neumen zato pridejo taka skropucala…hahaha saj sem vedel klasicen odgovor sprane ovce…kje imas kaksen dokaz da so planeti votli in da veljajo zakoni fizike samo na zemlji…a ves da mi ti nisi dal niti enega dokaza ki bi izpodbijal zdajsno predstavo o vesolju in zemlji…in taka bebasta nerazgledana ovca mi ne bo govorila o izobrazbi…resno to mi odgovori pa logicno pomisli zakaj bi bila zemlja votla ker nima to nobenefa smisla in krsi vse zakone fizike…povej bolnik zakaj bi bila tvoja nelogicna verska razlaga blizje resnici od z dokazi podprtih dejstev…zakaj resno zakaj…pa ne mi dati odgovora ker bog tako hoce ker to ni odgovor…kot da bi rekel jabolko pade na tla ker bog tako pravi…a ti sploh kdaj razmisljas in ali si si ze prabral kaksno znanstveno knjigo…in ne biblija ni znanstveniki delo ampak domislijsko…zakaj bi bog napisal zakone vesolja ce se jih potem niti telesa v vesolj ne bodo drzala hmm nima smisla a ne…inne hvala bogu zakonodajalca ne bomo.srecali ker tudi krava ne spozna svojega stvarnika ko umre…no mogoce ga goveji zrezek hahah ponizujes boga s tem da ga primerjas s cem tako primitivnim kot je clovek…ti si bolnik ki vedno vrjame v nasprotje logike…zakaj ti je nelogicen odgovor.blizje od.logicnega…a ves genialnost ni da das najbolj zakompliciran odgovor na najenostavnejsa vprasanja ampak obratno da das na najzahtevnejse vprasanje najenostavnejsi in najbolj logicen odgovor…zamisli se nad svojo spranostjo…ti niti na eno vprasanje ne odgovoris dokazi in argumenti ampak vse to izpodbijas in das odgovor ker bog tako hoce…tudi ce obstaja bog ki se ukvarja z ljudmi sigurno ne ceni poniznosti neumnosti zaslepljenosti in nerazmisljanja…to so za boga najbrz smrtni grehi ker ce je on tako pameten da je naredil celo vesolje in tebe po svoji obliki ti si pa tako glup da se nisi zmozen.niti nauciti niti razumeti najosnovnejsih pravil…zakaj bi bog v nebesa srejemal bebce zaslepljence in budale…nebesa bi potem zgledala kot ljubljana polje ker ti spadas tja

     • Zgornji

      Zato , ker če ne bi bila votla, potem ne bi mogla dihati . Ampak, to boš pa menda že zmogel razumeti , ker menda po tvoje nisi tako spran kot jaz , dasiravno ti manjka kar nekaj podatkov .
      Pa ravno ti pišeš tako na dolgo in široko , jaz pa ti odgovarjam z kratkimi in enostavnimi odgovori , ti pa odgovarjaš z : ” a ves genialnost ni da das najbolj zakompliciran odgovor na najenostavnejsa vprasanja ampak obratno da das na najzahtevnejse vprasanje najenostavnejsi in najbolj logicen odgovor … ”
      Kdo je tu bolj v laži , bo odločil kdo drug , ker ti očitno nisi sposoben niti te razlike sprevideti glede na dolžino posta. Pa lep in manj zmoten dan ti želim .

     • freedomfighter

      Dihat hahaha najbrz je tudi ze kaksno knjigo napisala zemlja hahah…to niso nobeni odgovori ti si mi sedaj na vprasanje odgovoril z podatkom ki je se manj resnicen od prejsnega podatka …dokazi in izracuni dant kje so…jaz ti dam lahko izracun ki ti pove kaksno maso ima zemlja saj vemo kaksna sila je gravitacija in lahko glede na njeno moc izvemo maso…ko ves maso zemlje ves da ne more biti votla…evo tako se odgovori ce hoces izracun ko ti matematicno potrdi moje trditve ti ga lahko napisem…ti mi nisi dal niti enega dokaza za tvoje trditve to je.problem in ne vem zakaj bi vera izpodbijala znanost namesto da bi bile znanost in vera povezani…ti mi se vedno nisi predstavil enega znanstvenega dokaza za tvoje trditve…odgovor ker zemlja diha ni.noben znanstven odgovor in najenostavnejsi odgovor ne pomeni najbolj neumen…kot da bi rekel da zivimo v risanki zato ker je to najlazji odgovor ceprav nima nobene ZNANSTVENE podlage…se filozofi za svoje delo iscejo realno podlago pa so filozofi ne znanstveniki…ne vem zakaj bi bola vera nasprotje znanosti enostavno nima smisla…in ja bebec si ker ne vidis da odgovarjas kot srednjeveski clovek skratka domneve brez fizicnih in matematicnih dokazov niso nic ampak res nic…kot da bi rekel da zivimo v knjigi gospodar prstanov zato ker imamo vulkane in se vedno nisi odgovoril kako lahko fizicno zemlja stoji na stebrih jaz sem ti lepo objasnil da je zaradi mase zemljine skorje to nemogoce votlost pa zaradi mase…ce hoces izracun ga dodam h komentarju…daj mi ti en izracun ki potrjuje tvoje domneve

     • Zgornji

      Hja, ziher so zemljo zvagali, da so preverili izračun, pa to , … ;-) Taki naivneži kot si ti jim pa to verjamejo , … tako kot sem jim tudi jaz nekoč :-P
      Na srečo jim jaz Ne več , kajti zemljino dihanje se kaže pri nihanju gladine morja pri Plimi in Oseki . Ampak, to so tvoji znani izračuni menda že dokazali … ;-) :-P
      Ali pač še ne ? ;-))
      Morda pa res še ne :-)
      Zaenkrat ;-)
      Lp + #

     • freedomfighter

      Ja to je to plimovanja nimamo zaradi gravitacije ampak zato ker zemlja diha hahah tvoje teorije vse izpodbijajo newtna tako da adijo ker ti ne vrjames osnovam fizike tako da…hahah pa se vidi kaksen bedak si da ne razumes tega da ce izracun nekaj potrdi potem to drzi in ne rabis tehtati zemlje…zdaj si mi pa res dokazal da si bedak ker mislis da potrebujes za dokaz necesa ti fizicno videti dokaz…jojojo gravitacijo tudi ne vidis a ne in to pomeni da ne obstaja…jaz vrjamem matematiki ti pa ne vem cemu…midva ne.moreva debaterati ker za debato.potrebujes znanje in ti ga imas zgleda samo iz cerkve ali pa kaksnega bolanega kulta…daj izracun ki potrdi tvojo tezo in izpodbije mojo ker jaz sem ti dal matematicen dokaz…a ves crne luknje ni se nihce v zgodovini videl pa vemo da obstajajo ker je obstoj izracunal hopking…in jaz nisem naivnezvjaz raziscem stvari in tudi pocakam da jih dokazejo preden govorim neumnosti…zate je dokaz za dihanje zemlje plimovanje jaz imam pa izracun ki potrdi in plimovanje in gravitacijo in zemljino maso…ne moreva midva ti prodajas vero jaz pa dokaze in ce ne razumes da je 2 + 2 = 4 pac ne vem kako naj debatirava jaz ti napisem racun ti bos pa rekel ne dva plus dva ni stiri zato ker pada dez z neba

     • Zgornji

      Cerkev Nima Pojma o Dihanju Zemlje in povezavi gravitacije z neenakomernim kroženjem Lune glede na Enakomerno nihanje plime/oseke. Ampak, tako kot je cerkev nepoučena, si tudi ti, in zato o tem pač nimaš podatkov , in ravno zato pa je o tem komunikacija z tabo žal ovirana . Lp + #

     • freedomfighter

      Pa jaz sem znanstveno poucen…ti nisi ker nimas nikakrsnih znanstvenih podatkov ampak samo verska…katere vere pa je dosti vseeno

     • Zgornji

      In Nikoli Nisem Nikjer rekel , da nas je Stvarnik ustvaril Zlobne !!! ! !!! To si ti tako zamišljaš, ker napačno razmišljaš , kajti razmišljaš še preveč po človeško , kar pa je Napačno in odtod prihaja do nerazumevanja.

     • Zgornji

      Vidim, da ti manjka še precej Podatkov , zato pa ne razumeš da smo se Mi sami odločili za Inkarnacijo na tem planetu , ( razen Tuzemskih duš ) … torej smo bili poučeni , in tudi vprašani, če Sprejmemo to Pot na tem Planetu. Rekli smo ” Da ” . In zdaj smo Tu.

     • Zgornji

      In še glede Zlobe : Jaz zase vem, da sem bil v mladosti Precej Bolj Zloben kot sem zdaj . In poznam Več takih , ki so se tekom te Inkarnacije Poboljšali . Zatorej smo mi Dokaz, da se Poboljšati da, z Odpovedovanjem Zlobi ki je v nas , in tako začeti delovati za Dobro . To je : “Step One”. In vendar tega prvega Koraka ni možno napraviti, če ne prebudimo Ljubezni v naših dušah. Bog-Je-Ljubezen.

     • Zgornji

      Če pa meniš da Bog , ki je Vseobsegajoča, VsePrežemajoča, VseUstvarjajoča, VseOhranjajoča Superinteligentna Večna Pra-Energija , da slučajno nima kakšnega samcatega Atoma v Njegovem materialnem Vesolju pod Skrbnim Nadzorom , potem si pa Žal še Zelo Nepoučen, Slep in v Zmoti . Niti Eden Sam Samcat Atom ni Brez Skrbnega Nadzora , kaj šele Osvobojeni duhovi in duše kot smo mi . In, če meniš, da je skrb za nekoga ki je potreben nadzora ker je sam nepoučen, nebogljen, neumen, slep , zmoten, “mrtev” še ena od verzij fašizma oziroma komunizma , potem imaš samo Pomanjkanje Ljubezni v svoji duši, ker si še vedno Preveč Mrtev v svoji duši. Žaaal.
      Amennn .

 • večni srb

  Bratuškova je zelo hitela plačevat Pahorjeve kredite, ki naj bi mu jih zapustila Janševa vlada, poslovna tajnica kot je, je pač pogledala rumene oglase, če ima kdo slučajno par milijard viška, za posodit, na lepe oči.
  Trojka pa tudi ni bila v redu, oni so pogledali bilance, ocenili škodo in predlagali rešitev,cel narod je treba poslati na družbeno koristno prisilno delo, vse kar je pol p* vrednega v tej vukojebini, pa takoj prodati na držabi. Ja, kaj bi pa radi, Šrot je sfukal sistem, denarja ni, se bo pač rubilo, sicer se pa ne mudi. Evropska komisija ne bi prišla samo po denar, pregledali bi celotno poslovanje nacionalne banke in zaprli cel kup šalabajzerjev, ampak dokler je narod nor in jih uboga, tudi prav. To ni njihov problem, bodo pač več zaslužili in potem še enkrat, ko bo šlo vse.

  • Common Sense

   Tvoj zadnji odstavek je zadel point. Njim je prav, bodo pač dvakrat zaslužili. Enkrat, ko so nam posodili preko obresti, drugič ko nam bodo rubili, ker smo danih 33 mrd eur posojil (razen 5 mrd za banke) pravzaprav pojedli in popili. Tako kot v Grčiji, samo z zakasnitvijo. A levičarski Sloveljceljn si raje zatisne ušesa in oči. Tega noče slišati. Ne verjame. To je vse natolcevanje. Pretiravanje. Sedanjost je pač lepša, če ne sliši neprijetnih resnic. A naraščajoči dolg kaže točno to neprijetno resnico: pojemo več kot ustvarimo. No, resnico bodo na svoji koži doživeli njihovi in naši otroci. Pustimo ob strani kako taka eklatantna kratkovidnost in medgeneracijska sebičnost paše v levičarski miselni svet. To je že druga zgodba. Seveda se Američani obnašajo še huje. A klinc je to, ker oni tiskajo denar, mi pa ne. Cel svet trguje v dolarjih in nihče (zaenkrat) ne verjame, da bo ZDA hudič vzel. Tega si ne bi upal trditi za Slovenijo, ergo bi mi pametno storili, če bi se drugače obnašali. Pa se ne.

   • Anton

    pomembno vprašanje,pod katerimi kriterijami smo se zadolževali, za kaj smo ta posojila v obsegu cca 33 miljard kot Država porabili.

    sarkazem press

    • Common Sense

     E, Anton. To je dobro vprašanje. To je odlično vprašanje. Moje osebno mnenje je, da je večino tega požrto in popito. Ker ceste nam razpadajo. Za zdravstvo je premalo denarja, po vrhu vsega celoten javni sektor jamra, da nimajo dovoj. Hudiča, kje je razlika?

     • Anton

      kar se tiče zdravstva je šlo za eklatantno korupcijo iz vidika preplečevanj ,razlika pa je šla v žepe, vse je dokazano(več kot odlično delo je opravila Gospa Jelka Godec, vprašanje je čemu so odgovorni še na prostosti .Na podoben način se je počela korupcija tudi na področju gradbeništva, kjer je šlo tudi za nkratna preplečevanja storitev

      sarkazem press

     • večni srb

      Eh, ti meni izstaviš trikrat precenjen račun, jaz zaflikam tisto toliko, da je, nekaj zadržim zase, ostalo ti dam pa nazaj kot opran keš, minus davki in stroški. Kupil bom pa vse od frenda, ki mora sprazniti zanič robo iz skladišč, ti pa prispevaj za policijski orkester in spoznaj sodnice na počitnicah s kakšnim postavnim črnogorcem, da ne bo problemov.

     • večni srb

      Razlika je v celotnem paketu evrov, ki se nahajajo v finančni coni Slovenije, če so bili izstavljeni trikrat precenjeni računi in najeti dvakrat precenjeni krediti, je več denarja v igri.
      Energije se ne da ustvariti iz nič in tudi ne more v nič izginiti, denar je vedno pozitiven potencial, ki ne pozna negativne oblike.

     • Common Sense

      Torej je razlika v zasebnih žepih. Potem pa mora biti nekdo zelo zelo zelo bogat. Dvomim, da imamo pri nas milijarderje. Še vedno mislim, da smo to razliko počasi “popcali”. No, pa za obresti damo 1 mrd na leto. Tudi to se sčasoma nabere.

    • večni srb

     Pojdi še korak nazaj, zakaj smo že rabili toliko denarja?

   • večni srb

    Ampak denar smo pa vzeli in tudi uveljavili Pahorjeve brutalne reforme, predvsem pokojninsko. Zračunaj si koliko znese samo en mesec dela dlje, če ga pomnožiš z milijon in pol, zagotovo milijarde, ki bi jih sicer odnesli pokojninski skladi.

 • Fhhhhanc Bhhhezveznik

  To kar bo Jansa pocel drugim bodo drugi z njim. Tko, da boste kmal jokcal kakšna krivica se mu godi. Igra prestolov. V svetu se pumpa, da postena demokracija obstaja samo ovce.

 • domovina mili dom

  Še vedno je tajna pri kom je Čufar zapufal državo v Bratuškovi vladi. Morda kaj ve JPD. Nagrada sledi.

  • največji ljuzer jjajo

   zapufal in napihnil je bančno luknjo Šircelj, že odstopljen, ko se je o bančni luknji in njenem večanju dogovarjal s Massonom, vse z nalogo, da privabijo trojko in odvzamejo SLO finančno suverenost in jo položijo pred noge plenilskim bančnikom. potomci izdajalcev pač ostajajo narodni izdajalci, kri ni voda

   • domovina mili dom

    Kdo je zapufal si poglej.

   • tomven

    Tole pa so blodnje!

 • ve, da nič ne ve

  in kje je kakšen link, ki bi potrjeval izjavo ustaškega migranta Šokića o zanimanju bloombergov za damijana, ne pa recimo za Testena, pardon, Mestena; in ali zdaj, odkar je bil janšari na trilaterali, Nova odkrito navija za mračne lobije bančniškega kriminala? lep obrat na nov nivo noriškega kraljestva, ni kaj

  • večni srb

   Jaz menim, da jim spet mutira zakrnela hrbtenjača trilobitov, oni se teh člankov verjetno spomnijo čisto drugače.

 • tohuvabohu

  Damijan še vedno ni pojasnil, kaj je počel v nadzornem svetu NLB v času, ko so se odobravali slabi krediti in je nastajala bančna luknja. On je zadnji, ki lahko postane guverner.

  • bubamara

   Igral ročni nogomet.

   • tohuvabohu

    To je bilo pa med (kratkim) ministrovanjem.

 • Foglof Tunek

  Jože P. Damijan: “Najbolj očitna razlika navzven med obojimi je v tem, da so ‘kučanovci’ levi komunisti, ki postanejo sentimentalni ob gledanju partizanskih filmov ter ob spominu na Titovo štafeto, ‘janšisti’ pa so desni komunisti, ki se sramujejo svojega članstva v komunistični partiji v mladih dneh in danes zelo vneto to pozabljajo s pljuvanjem po ‘komunistih’ in s pogostimi obiski nedeljskih maš.”

  • večni srb

   Pokora je huda reč, bo treba zmoliti še veliko očenašev, preden jih bo evropska družina sprejela nazaj medse.

  • tohuvabohu

   To je še en dokaz, da je Damijan primeren za gubernatorja? Hahahaha, vse evropske krave se bodo po tleh valjale od režanja.

 • Foglof Tunek

  Jože P. Damijan: “Pri takšnem finančnem ministru kot je Bajuk je korenita reforma že prestavitev nedeljske maše z devete ure na 8.30 ali prestavitev vsakdanjega kosila z 12.30 na 13. uro. Vse preostalo je preveč radikalno za srce.”

  • večni srb

   Ja, saj to res ni enostavno, javni uslužbenci vedno najdejo priložnosti za zabušavanje, edini način, da se naredi red je, če jih nekako prisiliš, da začnejo kontrolirati eden drugega in skupaj udarijo po tistih, ki se ne držijo novih pravil.

 • bubamara

  Profesor, ki ima stanovanjski kredit v CHF. Par 100.000CHF. Možganski trust svetovnega formata.

  • Fhhhhanc Bhhhezveznik

   Kaj je Logar drugacen. A mejbi vod multikorporacijsko firmo oz. jo je sam ustanovil.

   • tohuvabohu

    Zakaj pa Logar, teslo zarukano?

    • Fhhhhanc Bhhhezveznik

     Ker je dr. ekonimije. Teslo zafukano!

     • tomven

      Komentatorja te sprašujeta, zakaj mešaš Logarja pri kandidatih za guvernerja, ne a je dr.ekonomije… Saj Logar menda ja nima veze s tem ka-li? Morda malce bolj previdno o tem, kdo je teslo!

     • Fhhhhanc Bhhhezveznik

      Busman, repliciral sm na komentar o kreditu Damjana v CHF. Jebem te blesavo ovco. Raj se ne blamiraj. Pametnej izpades ko si tiho.

     • tomven

      S takimi “hajdučkimi” izpadi samo dokazuješ, da si navaden bedak in prostak. S takimi pa se jaz ne ukvarjam, zato odjebi pa na šit listo greš!

     • Fhhhhanc Bhhhezveznik

      Ocitno si zamesal portal. Vrtnarski koticek moras drugje okopavat.

     • david23

      Kolikor vem dr. Anže Logar ni med kandidati za guvernerja Banke Slovenije in je torej brezpredmetno o tem razpravljati ter se žaliti na najnižjem nivoju, ne?

     • Fhhhhanc Bhhhezveznik

      Tok veš pa vseeno hlapčuješ. Ovčetina. Ali si zaposlen v državi?

   • Common Sense

    Kaj pa ima Logar s tem? A kandidira za fakinega guvernerja BS? Ne. Kaj ima torej Logar s tem? Najbolje, da še Janšo noter vpleteš.

    • Fhhhhanc Bhhhezveznik

     Res ni nobenga smisla. Ko vpleteš Logarja je itak Janša. Logar je itak njegov potrčko.

  • Common Sense

   Drži. Profesor ekonomije, ki ne ve niti, da ni pametno imeti prihodkov v EUR ter istočasno dolgoročnega kredita v drugi valuti kot imaš prihodke (razen če preprodajaš drogo). Le-ta je sedaj kandidat za guvernerja BS. Pa levičarjem se je res odpeljalo. Tip še zase ne zna poskrbeti, kaj šele, da bo skrbel za Banko Slovenije in bančni sektor! Kaj, če bi začeli s preprosto kmečjo pametjo?

 • Beli Sneg

  Damijanova nevidna roka, prej noga, da odkoraka tja kjer je možnost za boljši kruhek. Pred leti je trobil v skupni rog z desnico, ko se ni izkazal pa bi zdaj rad boljši kruhek od levice. Zato obrača svoja “strokovna” menenja po vetru.

  • Common Sense

   Oziroma po evru.

 • Zgornji

  Ha, haaa, keros parasitos banditos shititos gnidos … :-P

 • Lea Pralines

  SPET PLUVATE PO ČLOVEKU KI NI DOMOBRANČEK…..vsi so najslabši nič ne vejo ,,,,,pa mi smo se že naveličali vašega pljuvanja po ljudeh.Damjanu ne sežete do jajc….malinovci…DO SEDAJ SO VAS ŠE VSI ŠIŠALI PO ZNANJU IN MODROSTI IN TUDI TA VAS BO…ha ha ha ha ha ha haspet bvoste popušili…

  • šmentanamuha

   Damjan je krt, ki ga forsira globoka država (Golobič). Salonski ekonomist, ki se je v Janševo vlado priskledil zgolj z namenom, da ga zruši. Po prvem vtisu, kako je sposoben in kakšne fenomenalne ideje ima, se je pokazalo, da je cesar Damjan gol in da nima ničesar na sebi, poleg tega pa je še zahrbten, skratka, prodana duša.

  • pesjanar

   Ti kdo bo tebe lizal si bo pohabil jezik,kaj imajo domobbrančki pri tej zadevi,te pa bom jaz tak reko ksj se te levo rdeče candre sploh oglašajo,zdaj pa to vzemi ali pusti,ti pa ki mu sežeš do jajc ,kake te ma depilirane ali take da se tič vun ne vidi iz šume???

 • pesjanar

  Ni mi jasno kako lahko takšna slika brez okvirja uči mklade ekonomidte,oni drugi uči eno toti ljubitelj miznega fuzbala pa drugo,toti pizdek že leta meša drek ,ampak mu vedno uspeva ostari čist.

 • tramal

  Kako naj komunajzerji nastavijo kakšnega strokovnjaka ,če pa so sami bedaki.

  • Zgornji

   Ja, : Mission Impossible :-) ;-) :-)

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!