Obama muslimanom: “Smo ena ameriška družina”

Foto: epa

Ameriški predsednik Barack Obama je prvič, odkar je predsednik ZDA, obiskal eno izmed ameriških mošej. Med svojim obiskom je recitiral Koran, močno kritiziral protimuslimansko retoriko in večkrat poudaril, da so muslimani del Amerike, ter da so ravno tam, kamor spadajo. ”Skupaj lahko pokažemo, da so ZDA res država, ki ščiti vse vere,” je dejal Obama.

Čeprav je Obama v osmih letih svojega predsedovanja sploh prvič obiskal katerokoli muslimansko mošejo, je večkrat poudaril, kako pomembni so muslimani v ZDA. ”Naj vam kot predsednik ZDA povem jasno: vi spadate sem. Tudi vi ste del Amerika. Niste zgolj muslimani ali zgolj Američani. Ste oboje. Ste muslimani in Američani,” je v svojem govoru poudaril ameriški predsednik.

Obama bi rad več muslimanov na televiziji
Med svojim obiskom je Obama sicer ostro kritiziral retoriko republikanskih kandidatov in večkrat poudaril, da za retoriko proti muslimanskim Američanom ni opravičila, poroča CNN. Pozval je k boljši podobi muslimanov v medijih ter dejal, da bi morali televizijski kanali imeti muslimanske voditelje in vloge tudi pri temah, ki niso povezane z državnim varstvom. ”Saj to ni tako težko narediti,” je komentiral.

S svojim govorom je Obama teorijo zarote, ki med Američani kroži že dlje časa, le še bolj spodbudil. Po najnovejši anketi iz septembra kar tretjina vseh Američanov verjame, da je Obama v resnici musliman.

“Hvala, ker služite svoji skupnosti”
Obama se je muslimanom tudi večkrat zahvalil za njihov prispevek k družbi. ”Hvala, ker služite svoji skupnosti, in hvala, ker izboljšujete življenje sosedov in nas pomagate ohranjati močne in enotne kot eno ameriško družino,” je dejal in pri tem večkrat poudaril, da mora Amerika zaščititi muslimansko vero in vse ostale vere tako, kot sčiti svojo državo pred terorizmom. ”Ne smemo živeti idej in retorike teroristov,” je komentiral Obama.

M. G.