Katalonija po referendumu, ki ga “ni bilo”: Danes je Španija sramota Evrope! Zaradi policijske represije najmanj 761 poškodovanih

(Foto: epa)

Število ranjenih zaradi nasilja policije nad udeleženci današnjega referenduma za neodvisnost Katalonije še naprej narašča. Kot je zvečer sporočilo katalonsko ministrstvo za zdravje, je poškodovanih 761 ljudi, večinoma v Barceloni. Dve osebi sta v kritičnem stanju, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Medtem pa je španski premier Mariano Rajoy dejal: “V Kataloniji danes ni bilo referenduma, s tem, ko smo ga preprečili, smo ubranili pravno državo.” Krivdo za dogajanje v Kataloniji je pripisal katalonski vladi, “ki je prekršila zakonodajo”. Katalonska vlada pa obljublja, da bo pravico in odgovornost iskala na mednarodnih sodiščih.

Španski premier Mariano Rajoy, ki ga številni krivijo za nasilen razvoj dogodkov, je medtem v večerni izjavi pohvalil delovanje varnostnih sil, češ da so “naredile, kar so morale narediti”. Kot je opozoril, so katalonske oblasti že mesece vedele, da je referendum za samostojnost nezakonit in ga ne bodo dopustili, a so vseeno vztrajale ter “napadle pravno državo in demokratični model”. Na drugi strani pa je tiskovni predstavnik katalonske vlade na večerni novinarski konferenci v Barceloni jasno dal vedeti, da bo morala španska vlada zaradi nasilja policije med današnjim referendumom za neodvisnost Katalonije odgovarjati pred mednarodnimi sodišči.

Po podatkih katalonske vlade je na referendumu za neodvisnost Katalonije glasovalo 90 odstotkov udeležencev, udeležba je bila 42,3-odstotna.

(Foto: epa)

Tiskovni predstavnik katalonske vlade Jordi Turull je še sporočil, da je španska policija po zadnjih podatkih zaprla več kot 300 volišč od skupno okoli 2300. Kljub temu in dejstvu, da je bila policija marsikje nasilna, pa so številni Katalonci oddali glasove.

(Foto: epa)

“Kar dela policija, je navadno divjaštvo, to je mednarodni škandal … Španska država se je zelo kompromitirala in na koncu bo odgovarjala pred mednarodnimi sodišči … Danes je Španija sramota Evrope,” je še dejal Turull. Potrdil je tudi, da sta dve od več kot 700 oseb, ki so zaradi nasilja poiskale pomoč, huje poškodovani.

J. F.