fbpx

Katalonski parlament izglasoval neodvisnost, Madrid je že sprejel represivne ukrepe – bo to nova državljanska vojna?

Foto: epa

Katalonski regionalni parlament je danes podprl resolucijo, ki predvideva razglasitev Katalonije za neodvisno republiko. Za je glasovalo 72 poslancev, proti 10, dve glasovnici sta bili prazni. Poslanci opozicije – Ljudske stranke, socialistov in stranke Ciudadanos – so pred tajnim glasovanjem zapustili dvorano. Na ulicah Barcelone že poteka množično slavje, španski premier Mariano Rajoy pa je vse Špance pozval, naj ostanejo mirni, in jim obljubil, da bo državi povrnil “vladavino prava”. Katalonski premier Carles Puigdemont je Katalonce pozval k miru in ohranitvi dostojanstva.

Katalonski parlament je razglasil dolgo načrtovano neodvisnost od Španije, ki so jo na začetku meseca podkrepili z referendumom, na katerem je glasovalo 43 odstotkov Kataloncev, od tega jih je bilo 90 odstotkov za neodvisno Katalonijo.

V španskem senatu pa so izglasovali sprožitev 155. člena španske ustave, ki bo prvič v zgodovini povečal pristojnosti vlade, da bi lahko v primeru krize v kateri od regij uporabila tudi represivne ukrepe. S tem ukrepom je Madrid odvzel avtonomnost Kataloniji in pristojnosti katalonskim voditeljem nad financami, policijo in javnimi mediji.

Katalonski predsednik regionalne vlade Carles Puigdemont po razglasitvi neodvisnosti. (foto: epa)

Prihajajo ure, ko bo treba ohraniti mir, državljansko odgovornost in dostojanstvo,” je po razglasitvi neodvisnosti dejal katalonski premier privržencem neodvisnosti pokrajine. “Danes je naš parlament, ki je bil legitimno izvoljen, naredil korak, za katerega smo se dolgo borili,” je še dejal Puigdemont.

Foto: epa

Katalonija je ena izmed 17 avtonomnih skupnosti znotraj Španije. Razteza se na nekaj več kot 32.000 kvadratnih kilometrih. Število prebivalcev je 7,5 milijona, od tega jih 1,6 milijona živi v prestolnici Barcelona. Uradna jezika sta katalonščina in španščina. Lani je zagotovila petino španskega bruto domačega proizvoda, četrtino izvoza in skoraj tretjino dobitnikov kolajn na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru. Katalonija je lani z davki zbrala 37,8 milijarde evrov, kar je več kot 20 odstotkov celotnega zneska v državi. Eden od glavnih očitkov katalonskih oblasti je, da Katalonija od tako zbranega denarja v državni proračun, iz katerega se nato sredstva razporejajo po ostalih pokrajinah, prispeva bistveno več, kot dobi nazaj prek državnih vlaganj, piše STA.

Katalonski kmetje so s traktorji pripravljeni varovati katalonski parlament (foto: Twitter)

C. Š.