Katastrofalna turistična sezona popolnoma šokirala Hrvate: V nekaterih krajih gostov in nočitev skoraj pol manj kot lani, nihče ne razume, zakaj so jih turisti zamenjali za Turčijo in Grčijo

Bol na Braču. Slika je simbolična. Foto: Arhiv Nova24TV.

Na Hrvaškem so v zadnjih tednih gostinci potihoma namigovali, da z letošnjo turistično sezono ne morejo biti zadovoljni, saj se ob iztekajočem se mesecu juliju številke še kar niso popravile, pa je zazvonil pravi alarm. Kot poroča popularen spletni portal Index, so naši južni sosedi doživeli nepričakovano hud upad števila gostov in nočitev v primerjavi s preteklimi leti, očitno pa v “lipi naši” nihče ni pričakoval, da se lahko kaj takega sploh zgodi. Gostov na Hrvaškem je bilo letos julija skoraj 200 tisoč manj kot lani, nočitev več kot pol milijona manj kot lani, rezervacij pa v nekaterih luksuznih letoviščih, kot je Opatija, celo za 90 odstotkov manj kot lani. Hrvaški gostinci se pritožujejo, da prodajajo samo še pakete “last minute”, in se čudijo, zakaj se je tako veliko število turistov letos raje kot na Hrvaško odpravilo na morje v Grčijo in Turčijo.

Število gostov in nočitev je padlo praktično v vseh velikih, popularnih hrvaških poletnih destinacijah. Največji finančni upad čutijo v Splitu, Šibeniku, na Kvarnerskih otokih in v Istri, medtem ko so jo nekoliko bolje odnesli samo v Dubrovniku. Kot poroča portal Index.hr, je sicer najbolj upadlo število čeških, poljskih in nemških turistov, a manj je letos tudi Slovencev.

Mediji so vse bolj kritični do ministra za turizem Garija Capellija, ki se je hvalil z rezultati v prvi polovici leta, a popolnoma zamočil v poletnih mesecih, ko Hrvaška ustvari največji del svojega prihodka. Index.hr poroča, da ministrstvo zaradi katastrofalno slabih številk ustvarjenih nočitev ne bo več objavljalo mesečno, temveč bo naslednje poročilo javnosti predstavilo šele septembra.

Foto: Novi list.

Foto: Index.

Foto: Telegram.

Foto: Hrvatska Danas

Novi list: Morda pa so cene previsoke
Katastrofalna, dvakrat slabša od lanske, daleč od takšne, kakršna bi morala biti – pa so samo nekatere izjave, s katerimi so letošnjo turistično sezono opisali turistični delavci v Opatiji. Prav vsi, od gostincev do hotelirjev in zasebnih lastnikov apartmajev, trdijo, da je letošnja sezona za pozabo in upajo, da jih morda reši lepše vreme v avgustu. Hrvaški Novi list piše, da bo morala država nehati iskati izgovore samo v premajhnem številu hotelskih sob in slabem vremenu, temveč jih poiskati tudi v višjih cenah in preslabih storitvah, ki jih gosti dobijo za ta denar. “Vse več poznavalcev pa meni, da je razlog za manjši obisk tudi povratek Turčije in Grčije na turistično karto Mediterana,” piše Novi list.

Srbski portal N1 pa poroča, da težav nimajo samo na Hrvaškem, temveč upad nočitev za 40 odstotkov beležijo tudi v Črni gori. Kot razlog navajajo dejstvo, da so se turisti prelili na egiptovski, grški in turški trg.

https://twitter.com/BojanPozar/status/1153263225938595841

In Slovenci? Uradnih podatkov za letošnjo sezono še ni, a če za primerjavo vzamemo leto 2018, smo se prebivalci Slovenije odpravili na več kot 4,5 milijona zasebnih potovanj, največkrat obiskana država na zasebnih potovanjih v tujino pa je bila Hrvaška (61 odstotkov). In to kljub dejstvu, da so cene na Hrvaškem med poletnimi destinacijami med najvišjimi. Poznavalci ocenjujejo, da sta glavni razlog za ta paradoks še vedno geografska bližina in dejstvo, da ima veliko Slovencev na sosednjem Hrvaškem svoje vikende.

T. F.

 • Skrajno Desni

  Čisto preprosto, od dva Hrvata tri tata, jaz in moja družina ne gremo tja niti scat še naš pes se jih v Sloveniji izogiba.

 • šmentanamuha

  Kje je problem?
  V socialistični mentaliteti, kako z malo ali nič dela, inovacij, izboljšav veliko zaslužiti. Mentaliteta lumpenproletarcev, ki ne razumejo principov prostega trga. Ne vem, kako je z Grki, ampak Turčija je že leta nazaj imela odlično ponudbo (nastanitve, hrana, organizacija) za zelo dostopno ceno. Pri Turkih me je presenetilo to, kako so hitri, okretni, iznajdljivi, učljivi, skratka delovni. Nekaj povsem drugega kot npr. Iranci, Egipčani, Maroko. skratka klasične muslimanske dežele. Dejansko imam za Turčijo in turški pristop k turistom same pohvale. Ne vem, kako je danes, ko se spet obračajo v trdi islam. Za Hrvaške turistične delavce in njihovo turistično ponudbo ne morem reči skoraj nič od tistega, kar sem naštela za Turke. Žal. Letos pa so še cene nabili v nebo in zdaj se čudijo …

  • Novakec1

   Cene v nebo, žepe si polnijo pohlepni lastniki, delovna raja pa na minimalcu. V času bivše juge je to laufal sto na uro, vsi zadovoljni, turisti in zaposleni.

   • Igor Pavlič

    Žepe si polni udbomafija in Forum21.

  • dare326

   Turki so se učili v Nemčiji, sicer niso nič boljši, kot ostali.

  • Igor Kavalar

   Goljufivih Grkov po bančni krizi, ki jih je podprl Pahor z 1 milijardo, ki jih je iztrgal iz žepov Slovencev in poklonil ne mislim še dodatno podpirat.

   Turčija ne hvala, največ članov IS iz tujine je bilo ravno Turkov. Ne mislim, podpirat verskih fanatikov, niti oblasti, ki načrtno ne varuje meja, asistira pri prehodu ilegalcev v Grčijo ter hkrati EU izsiljuje za denar, da ne pošlje večjega vala ilegalcev v EU.

  • Common Sense

   V Turčiji poznajo bolj kot ne turizem “resortov”. Njigovi lastniki so povečini nemške korporacije, pa tudi ruske in angleške. Tako, da Turki bolj kot ne prodajajo hrano tem resortom in zagotavljajo poceni delovno silo. Dodana vrednost odteka drugam. Znotraj teh resortov je (seveda odvisno od resorta) kot v pravljici. A izposodite si kolo, pa pojdite malo naokoli po okoliških vaseh, pa boste videli kaj je to prava Turčija;) Čisti “rastur”.

   • Igor Pavlič

    Tudi naše portoroške hotele vodijo tujci, takšnih je tudi veliko kampov in kompleksov na Hrvaškem, gre pač na neokolonializem z mehkešimi metodami, pa naj gre az banke, letališča, tovarne, trgovine ali karkoli.

  • Igor Pavlič

   Tudi Trump očitno ne razume načel proste trgovine in konkurence, da ni postal komunist in se navzel socialistične mentalitete? Mimogrede, večina kompleksov, kamor vodijo turiste iz Evrope, je v rokah nemških verig. Zaposleni pač delajo, ker morajo delati učinkovito, kot hrvaški kelnarji in kuharji ter sobarice po avstrijskih smučarskih centrih pozimi.

 • Mirko

  če s Hrvaške prihajajo begunci, potem jo to nevarna država, saj begunci lahko pridejo samo iz držav v vojni. če pa gre za migrante, ki jim Hrvati ne preprečijo prihoda v Slovenijo, potem je treba v EU parlamentu odpreti razpravo o tem, zakaj Hrvaška kot članica EU, dela škodo Evropi

  • Black_hawk

   Podpis. Kdo je dal zeleno luč da gredo v evropo je pa tudi jasno.

  • sodnikisozločinci

   Oni nam pošiljajo socialne turiste – migrante, da jih vzdržujemo, jaz pa naj bi jim plačeval še gretje riti na soncu. To ne bo šlo, lahko ostanem doma.

  • Igor Kavalar

   V EU parlamentu na plenarnem zasedanju so že povedali svoje. Uvedli bodo humanitarne azile za ilegalce, čimveč jih bodo skušali pripeljati v Evropo in jim dati državljanstva.

   • Mirko

    V EU parlamentu ne morejo deliti državljanstev, ker niso državni parlament, ampak predstavljajo samo skupščino raznih držav, ki imajo svoja pravila za dodelitev državljanstva. In kakšen pogoj bo za znanje jezika takih državljanov? Zadnji čas da se uvede referendum o izstopu iz EU, saj je to še slabše kot Sloveniji v Jugoslaviji.

 • samurai

  ČUDNO, kaj …….. “zakaj so jih turisti zamenjali za Turčijo in Grčijo….”
  Niso jih zamenjali turisti, sami so se odločili, da navijejo cene in zdaj žanjejo za svoj pohlep.

  • Igor Kavalar

   Ne samo Hrvaška, tudi v Sloveniji je drago pa ne samo takrat, ko se gre na dopust.

   • Nata

    Ampak o tem bolj malo pišejo. Na otročje jim gre. Tako ravna otrok, ki ve , da ga je nekaj polomil, pa obtoži svojega sovrstnika.

 • xtc

  Skrratka takole skromna ponudba in prenavite cene so glavni problem.
  Seveda pa je treba vedeti ,da se tudi trendi menjajo
  Definitivno pa je treba vedeti,da bodo Hrvati kot Črnogorci morali hudo zamenjati turistično politiko,nenazadnje so tisti,ki so bili v Albaniji omenjene zelo hvalili,navkjub nekaterim pomankljivostim a se zelo tudijo in napredujejo v ponudbi,masi kdo,ki je opazil njihov trud,četudi so napake jim to ni štel v slabo.
  Seveda pa bi tuleSLO privoščljivost Hrvatom omejil takole-todi SLO turistične delavce čaka podobna streznitev kmalu,predvsem v Ljubljani in rdečem par kilometerskem obalnem pasu.

  • Common Sense

   Kolikor jaz vidim, se v Ljubljani kar lepo trudijo. Tudi sam z ženo občasno rad obiščem center in Cankarjevo nabrežje. Večinoma srečaš profesionalce, prijetno strežno osebje, z dobrim znanjem tujih jezikov, vse lepo urejeno, dobra hrana…. Tudi, če bi bil tujec, se Ljubljane za 2-3 dni ne bi branil. Ljubljana je za mnoge hrvaške destinacije pojem. Edino morja nima. Pa še to bo baje naslednje leto, ko bo urejeno kopališče na Špici.

 • Spartan

  Bi znalo biti tudi kaj na tem, da so plače na celotnem balkanu v gostinstvu oz. komplet turizmu, ki je izredno stresna branža, mizerne. In ker so plače zaradi sezonske narave posla še dodatno nikakve, posledično trpi tisti prvinski medsebojni odnos gostinsko-turističnih delavcev do turistov oz. gostov.

  Balkanska mentaliteta v stilu “Jedi govna!”, “Zaboli me kurac za vas! Neću!”, “Marš u pizdu materinu!”, “Eto ti ga, sad ću ti ga uterat u škampe!”, ipd… pa je vžigalna vrvica na sodu smodnika.

  In potem…si ljudje na podlagi takšnih izkušenj premislijo in odpotujejo v prijazno Grčijo…

  • Aton

   Da Grčija je prijazna. Ker nisi razumel par domačih… Γαμήσου..

 • karpelec

  Ej, dragi sosedi ; slogan-samo, da je ” mora i sunca” in visokih cen ni dovolj, marsikaj bo še treba dodati.

 • Black_hawk

  Haha niste resni. Vse dobro o hrvatih, če imaš ljudi za bedake kot jih imajo oni. Ja vsak enkrat spregleda.

 • Antonius

  Ja, ni kaj? Turčija in Grčija sta boljši počitniški destinaciji, ker tam ne strežejo v sebe prepričani Hrvati.

 • hle

  Sindikalni turizem je bila prva stvar ki so jo hrčki pod befelom velekapitala praktično uničili da smo bili največje žrtve tega ravno Slovenci je itak brez veze govorit sedaj so prišli pač na vrsto lokalni ponudniki storitev na koncu bodo vse skupaj obvladovale samo še velike korporacije dobrodošli v novi svet

 • Aton

  Zakaj slovenski mediji orkestrirano onanirajo na zgodbo o “slabi” hrvaški turistični sezoni?

  • dare326

   Ja, spravili so se na HR. Najprej so v EU nogirali Plenkovića, sedaj slaba sezona, eura ne bodo dobili…

   • tretjerazredni

    Dečki, zaboravi to, povejte nam raje kdaj bo koncert Tompsona in nadslednji zbor ustašev.

    • Jovo Jamnica

     Tompson je trenutno stoodstotno vpet v hrvatijsko predsedniško predvolilno tekmo. Slovenski hrvatofili pa v jok…

   • Aton

    Saj to je stalnica. Me pa zanima, zakaj tudi Nova sodeluje v reševanju mizarja s popravci in njegovimi botri!

 • sodnikisozločinci

  Ne bi rekel, da je problem v tem, da so turisti zamenjali Hrvaško za bolj ugodne destinacije. Mislim, da je letos veliko Evropejcev ostalo doma. Zakaj bi hodil v Afriko, če nam jo je pa rdeča banda pripeljala pred hišni prag? To je pa tabu tema o kateri se ne sme pisati.

 • soraya

  Nič čudnega, kraje,pretepi, umori turistov,žalostno…Tudi mi smo se premislili zaradi nesramno dragih storitev, goljufij,dogodkov…Hči zaradi cen noče slišati za Hrvaško,čeprav nam je pokrajina in morje prečudovito. Razmišljam o Italiji, Španiji, Grčiji… V Italiji, Španiji sem že bila, niti enkrat nisem bila ogoljufana, ljudje so maksimalno prijazni.

 • Van Der Waals

  HMM le zakaj 40 evrov noč na osebo, odnos do turistov… draga je hrvaška skala!

 • GverilaStyle

  turizm so si sami zjebali z nekulturo in ošabnostjo….zdej pa eurote da dobijo in se vse še na gor zavkroži, kot pri nas…..pa bojo imeli lipo njihovo na čelu……lahko pa jim pol mi izvažamo Kranjske klobase in primorski Teran, da bodo hrčki mel kej za popit in poglodat.

  • Observer

   Terana ne bo, ga je toča stolkla.

 • totex39

  V Turčiji in Grčiji se za turiste “borijo”, neverjetno so uslužni in te strežejo kot “kralja”, Hrvati do gostov delujejo zvišano in arogantno, razen cen, ki so jih zvišali do neba.

 • Amerikanc

  Hrvaška je za povprečno slovensko plačo, enostavno predraga, čeprav je daleč najlepša, v primerjavi s konkurenco.

  • tretjerazredni

   Deklamiraš pesmice iz jugoslavije, Dalmacija in Istra sta dokaj naravna habitata, vendar vse skupaj ni nič proti pravemu meditarenskemu melosu, ki izvira iz Italije, Grčije, Turčije, Španije, Francije ali Portugalske. Poglej si enkrat italijansko obalo na spletnih zemljevidih, nižje od Trsta in Benetk, pa mi odkrito povej, če si že kdaj v življenju videl kaj takega oziroma si si predstavljal, da je taka lepota sploh mogoča.

   • Matjaz Mraz

    Južno od Benetk :recimo mogoče Rimini? Haha. S mivko in kilometri senčnikov drug ob drugem. Res lepa je obala ob Cinque Terre ampak cene so pa še višje kot pr Hrvatih. Ne bi drugače makaronarji hodili na nedeljska kosila v hrvaško Istro. Sicer pa poglejmo cene v Portorožu. In tisto scalnico pa mene ne dobiš.

 • soc

  Vrhunske restavracije v Dalmaciji (Pelegrini, Foša) so letos dvignile cene za 30%…

 • tasilo

  Rvacki turizem bojkotiram že 20 let. Iz principa. Zoprni so mi postali, vzvišeni so, naduti, freh in arogantni, rahlo nategunski. Pa še predragi. Ne pustim jim niti centa.

  Za isti ceno lahko dopustujem kjerkoli v Evropi, se pravi v civilizaciji. Rvacka obala je lepa, a vedno ena in ista. V Evropi — mislim celi Evropi! — je pa še vedno ogromno krajev in dogodkov, kjer še nisem bil.

  Alzo, Rvacka, najn danke.

  • francelj3

   Jaz nisem bil tam na dopustu menda že od kakšnega leta 1987. Na misel mi ne pride, da bi nosil svoj denar tistim, ki nas edini v Evropi res sovražijo. Naj hodijo tja tisti, ki jim je všeč, da jim natakarji pljuvajo v juho. Dober tek!
   Dokler se mi je še ljubilo, sem raje hodil na Korziko. Enako daleč kot Dalmacija, krasno morje, normalni ljudje, pa še niti enega hrvatarja ne vidiš. Priporočam!

   • Igor Pavlič

    Domoljubi obiskujemo KAribe, MAldive in Sejšele.

  • Igor Pavlič

   NAjlepše je Bovcu na poletnem zletu SDS-ja. Dobra postrežba, prijazni judje, počutiš s ekot doma, kot da ne bi bil na dopustu.

 • Marija

  In njihova aroganca.Te vpraša ali ste vi butasti Slovenci zopet tukaj.Ko prideš v svoj apartma.Mogoče dobro drugih tujcev vljudnejši.Vse se plača.

 • Common Sense

  Hrvati so se ujeli z zanko, ker so delovali po principu APP. Ako-prodje-prodje. Razen redkih so večinoma bolj kot ne dvigovali cene, ne pa tudi ravni ponudbe. Nestabilnost v širši regiji južno od Hrvaške jim je dolga leta hodila na roko, plus snemanje Game of Thrones v Dubrovniku je naredilo svoje (celo Slovenija je od tega profitirala). V celoti gledano pa bodo na Hrvaškem morali malo umiriti apetite, zmanjšati cene cestnin (AC) ter znižati cene za cca 15-20%, pa bo spet šlo.

  P.S. Je pa res, da imajo Hrvati precej neugodno sezono, ki je povečini dolga le 2 meseca, leto pa jih ima 12. Še Slovenija ima daljšo, saj ni vse fokusirano na morje, pač pa se ponudba odvija tudi v gorah, zdraviliščih in v mestih. Hrvati, reveži, pa morajo v dveh mesecih zaslužiti za celo leto in to je problem.

  • tretjerazredni

   Poglej si enkrat satelitske posnetke hrvaške obale, poglej njihova mesta in vasi, potem pa to primerjaj z našimi zakotnimi rovtami in lažnimi kmetijami, ki so razmetane po najbolj odročnih predelih, kot bi jih nekdo nametal tja s fračo, pri nad turistov praktično sploh nimamo, že ena družina ponekod zapolni vse turistične kapacietete v kraju, denar pa zapravijo v šparu.
   Ne maram hrvatov zaradi ideologije in politike, ampak roko na srce, pri njih sem imel neprimerno manj problemov z domačini kot pri nas, čeprav so tam preživeli državljansko vojno in morilskih norcev kar mrgoli.

  • LexLuthor

   Ni res, raven se je krepko dvignila. Meni se zdi, da je turistov zmanjkalo za to visoko raven. Povsod bi se šli luksuzni turizem, na mase pa se je pozabilo. Enostavno ni dovolj gostov za luksuz. V Maredi npr. ob otvoritvi sezona aprila vedno ponudijo ekstra nizke cene. No letos so jih navili v nebo. in vse nove kapacitete so višjega standarda. prikoličarje izrivajo iz kampov na račun nekih kakor luksuznih mobilnih hišic… to jih bo odneslo.. predrago je.

 • Perkele

  Bolje manj turistov in več pobranega denarja.

  • Common Sense

   To je res.

  • tretjerazredni

   Sploh ni res, ker moraš za,manj turistov plačati isto število zaposlenih in ima enako visoke stroške upravljanja in vzdrževanja.

   • Perkele

    Komiji, vi kar ne dojamete…. časi množičnega paštetarskega sindikalnega turizma so mimo. Hrvaška izgublja 2 in 3 zvezdične kapacitete in jih spreminja v 4 in 5 zvezdične resorte. Letališča Dubrovnik, Split Zadar imajo več prepeljanih potnikov kot LJLJ. Vsak večji obmorski kaj gradi novo marino.

    • tretjerazredni

     Od kod ti ideja, da spadam med ta leve, razum in logika sta očitno postali največji sovražnik radikalne desne.

     Če prav razumem tvojo kritiko hrvaškega turizma, največji krivec za vse slabeš sezone je entropija, vse v naravi neprestano gnije in razpada.

     • Perkele

      Ker ne razumeš koncepta dodane vrednosti in produktivnosti.

    • Dragan Krstič

     Točno tako. Veliko Slovencljev ne razume da je bolje imeti manj turistov in visoke cene, seveda če si to lahko privoščiš kot pa imeti polno pašteta turistov ki ti zasvinjajo naravo, porabljajo dragoceno vodo, komunalnih odpadkov za njimi na tone itd. Poleg tega petičneži se ne družijo s paštetarji ker si morajo na plažah priboriti prostor zaradi množice, ker morajo na postrežbo v rastavracijah čakati po pol ure, čakajo na proste sedeže ker jih zasedajo tisti ki naročijo liter mineralne in potem uro ali več sedijo za mizo itd. itd. To je preveč zapleteno da bi marsikateri Slovencelj to logiko razumel.

     • Jovo Jamnica

      Nisn še slišo, da bi kerega petičneža zanimala pristnost…

     • Perkele

      Potem si poglej, v kakšnem slogu so zgrajene najdražje obmorske vile. Večinoma imitirajo staro obmorsko arhitekturo.

     • Jovo Jamnica

      Petičnežev ne zanima pristna arhitektura, ampak komoditeta interierja.

 • Tunek-Haloški Hillbilly

  Torej je svet dokončno spoznal Thompsona in njegove ustaše. Tudi hrvaška uradna politika koketira s Thompsonom!!!

 • Andrej

  Nič ne pomaga, Hrvaška, poleg čudovitega morja, ki vam je podarjeno, boste morali ponuditi še kaj, ne samo visokih računov.

  • tretjerazredni

   Morje je od domačinov, hoteli so last bogatih zagrebčanov, ki svoj zaslužek nesejo v oaze.

   • Andrej

    Ti pa so si hiše, ki jih sedaj oddajajo, zgradili s pufi LB, ki jih je naša pametna dežela odpisala. Vračati pa mora dolg varčevalcem. To je bil Hrvaški rop Slovenije, ob kompletni podpori CK ZKS.

 • Dragan Krstič

  Kakršenkoli počitniški aranžma na Mediteranu iščeš na portalu http://www.lastminute.at je veliko cenejši od Hrvaške, seveda primerjalno s kvaliteto hotela in hotelskih storitev.

 • Dragan Krstič

  Tisti ki nabijate mantro samo v Turčijo in Egipt ne ste večinoma tisti ki še nikjer bili niste in vam je višek turizma draga hotelska storitev v Dobrni kjer še zastonj po vas pridejo. Še bolje pa je novi bohinjski hotel
  Triglav kjer dobite dvoposteljno izredno skromno dvoposteljno sobo z zajtrkom že za izredno ugodnih 140.-€ na dan.

  • Jovo Jamnica

   Kolk jas sledim ovemi portalu ot prvega dneva, sn opazo, da eni komentatori tu nea grejo nikol nikamor več na dopust. Pol pa so pametni, kak je f Hrvatiji, Turčiji, Grčiji… in tut Sloveniji. Živijo ot spominof, kak jim je blo fajn v Jugi in se pol zarat tote bolečine po forumah sprenevedajo, kak so takrat kao trpeli. V Jugi so si jugo reveži peli tak:

   -Dok sam prao noge u lavoru,
   -gledao sam slike golih žena
   -dok se kupaju u moru.

   -Tad poželim strastno
   -(Šta? Da si pekar možda?)
   -tad poželim strastno

   -Da sam ajkula.
   -Pa da mogu,
   -barem jednom,
   -da odgrizem jednu belu nogu.

   Dans pa eni na Balkani pojejo tak:

   -Dok sam prao noge u lavoru,
   -gledao sam slike golih cura
   -dok se kupaju u moru

   -Tad poželim strastno
   -(Šta? Dok češljaš muda možda?)
   -tad poželim strastno
   -da sam “Janez”

   -Pa da mogu,
   -barem jednom,
   -da poljubim
   -Janše nogu.

   • tretjerazredni

    Bojijo se, vidijo kako se pri nas obnašajo zarukani, pijani kmetavzarji, gledajo slike uniformiranih orožnikov v medijih in mislijo, da moraš tam neprestano paziti in spati z enim očesom, ker te neprestano opazujejo.

   • Lon Wolf

    – Znaš zašto te volim Sine i Brate Srbine?
    ,,Znam, znam, ali nisam ja jedan od onih, koji ti misliš da jesam, i koje bi voleo da sam, ova brada nije brada klanja već brada razočaranja.”

    • Jovo Jamnica

     Hehe, me veseli, da si se not najdo. Baj d vej, konverzacija s fotko v avataru je butasta. Polek fsega pa je tip v mojem avataru… orginal ameriški rednek.

 • Dragan Krstič

  Kot je spodaj napisal Perkele; bolje je manj turistov in višje cene kot pa množica pašteta turistov in enak ali celo manjši izkupiček na koncu sezone. Prav imajo da dvigujejo cene in odvračajo turiste s plitkimi žepi.

  • tretjerazredni

   Ne obstaja turist, ki ne bi pojedel vsaj en sendvič na dan in spil kavico, ni slabo, če se potem spoka ležat nekam na.skalo ter z njim nimajo nobenega dela in stroškov.
   Revni turisti imajo doma veliko bogatih prijateljev, ki so navdušeni nad pustolovščinami in so veseli za dober namig, več ljudi je torej v turizmu vedno bolje kot manj.

   • Dragan Krstič

    Ja to ti dopovej blejcem in bohinjcem ki prosijo slovenske turiste naj jih ne obiskujejo poleti ko imajo drugih čez glavo preveč. A če bi imel ti gostilno in bi gosti po eno uro čakali za prosto mizo bi ti cene znižal ali zvišal?

  • LexLuthor

   lastnikom apartmajev je vseeno, če so pašteta turisti, glavno, da prenočujejo. Tu je največji izpad, se mi zdi.

 • Grega

  Turcija NE hvala.

  • Dragan Krstič

   Razloga zakaj ne Turčija sta zate 2: nepoznavanje tujih jezikov in prelahko zaslužen denar. Ali pa oboje.

   • Grega

    Ne, ne maram muslimanskih drzav. Nimam it kam v cerkev na maso na dopustu, brez veze potem.

    • Basileus

     Saj greš v mošejo.

     • Jovo Jamnica

      Temu se lahko elegantno izogneš, če obiščeš muzej Hagija Sofija v Istanbulu. Maše sicer ne bo, ampak ogled gotovo pretehta.

     • Observer

      Kakšen ogled? Neke zelene table obešene po Hagiji Sofiji z arabskimi kracami na njih. Zunaj pa štiri rakete, ki jim jih še sedaj ni uspelo zalaufat, da bi štartali na luno ali mars.

    • Dragan Krstič

     V vsakem turškem večjem mestu so krščanske cerkve. Ne bom rekel da so katoliške ampak krščanske vsekakor. V Sharm el Sheiku greš lahko na božično mašo v cerkev, sicer zastraženo s policijo zaradi varnosti.

    • tretjerazredni

     Če hodiš na počitnicah gledat tuje krščanske vernike v cerkev, potem imaš prav, sicer so džamije polne muslimanov, ki se že ob petih zjutraj zahvaljujeo Alahu za dobro sezono.
     Na srečo, krščsnom ni treba vsak dan zvoniti ter romati od ene cerkvice do druge, Bog ni prepovedal ogled džamij.

 • goldhorn

  Hrvati postajajo predragi.

 • tretjerazredni

  Zanimivo je, da nobena država ne omenja migrantov, vsi vidijo samo slike oboroženih hrvatov v uniformah, ki čobane gonijo kot živino in razmišljajo o poročilih iz črne kronike, nihče ne vidi čudovitih ljudi, kristalno čiste vode in romantične obale.
  Pa še drago je, čeprav nimajo kaj drugo za ponuditi razen starih italijanskih ruševin in ograjenih razkošnih hacient, medtem ko sta Grčija in Turčija pristni in poceni.
  Tretji razlog se mi zdi propaganda velikih turističnih agencij, nemci so vložili ogromen denar v reševanje grške krize in turizem, zdaj rešujejo svoje naložbe, ne hrvate.
  Kriza bo močno udarila tudi slovenske izdajalce, ki so mislili, da bomo trumoma drli dol potem, ko so nam zemljo ukradli in bomo navdušeni nad njihovo kulturo, če bodo na vsaki kmečki veselici navijali njihove narodnjske in pop štanco. Hrvaške politike se drži slab glas, skratka.

  Še en razlog vidim, vroče je, sence ni, storitve so drage in nedostopne, to so naporne počitnice, medtem ko imajo v Turčiji vse pri roki in nihče ne moti turistov s svojimi problemi.

  • Jovo Jamnica

   Ja. F Hrvatiji jas lapam engleško, ker nečem met problemof…

   • tretjerazredni

    Dobra ideja, sicer ne ugriznejo, ampak ni dobro provocirat niti kelnerjev, ker ti lahko pljunejo v pivo.

   • Basileus

    Jaz pa slovensko, ker za €vre vse razumejo.

    • Jovo Jamnica

     Narpred si morš € f kune zamejat. Poznan jas Hrvatijo… LOL

     • Basileus

      Najbolje menjajo v restavracijah kjer plačaš v € vrnejo ti v kunah.

     • Jovo Jamnica

      Ja, anpak to sam f turističnih centrih in na autocesti. Drugač si pa pečen, če češ spit kofe in pol to plačat z €.

     • Basileus

      Nikjer nisem bil pečen v vsaki restavraciji in lokalu vzamejo €. Vsaj na otoku je tako. V veleblagovnicah moraš v kunah plačevat.

     • Jovo Jamnica

      Ne govorim za obalo, ker tam nisem bil že iz Juge ven. Zato ti morem verjet. V severni polovici “klobase” je pa tako, kakor sem opisal.

     • Basileus

      Jaz govorim izključno za obalo, ker je ravno članek vezan na morje in turizem.

     • Jovo Jamnica

      LOL. Na obali ne spoštujejo lastnih zakonov…

     • Basileus

      Trajekt na okencu si moral v kunah plačat. Že od lani ali dlje ga plačaš prek telefona lahko.

   • Luiggi

    To the hell with you,I just wonder how good you are in English language,probably your knowledge and pronunciations are good for shit,kapish?

    • Jovo Jamnica

     Dude, chill out. Be a little careful not to use “hell” with someone you don’t know very well, but don’t be afraid to use it from time to time in your conversations. LOL

 • Stane Golobič

  Slovenci smo žal tradicionalisti. Ne moremo se znebiti teh navad še iz Jugoslavije. Komu pa je lepo ležati v peklenski vročini, vlačiti težke ležalnike na plažo, tam kupovati drago pijačo? meni je tega počasi dovolj. Raje ležim v senčki doma, ali pod klimo, če si pa zaželim vode, pa grem na bazen. Prihranim, pa še trpim ne.

 • Mademoiselle Ava

  Cene skoraj kot Saint Tropez…

 • Igor Pavlič

  Zdaj mi je jasno, zakaj ni nobene gneče na mejnih prehodih s Hrvaško.

 • Igor Pavlič

  Koliko jih je torej manj, “10 posto” ali polovico?

 • Dr. E.K.

  Avstrijci v enem mescu nardijo več s prodajo sira kot hrćki v celi sezoni … letos bo pa sam pol mesca …

 • Igor Pavlič

  Več kot 100.000 Slovencev ima na Hrvaškem svoje hiše in stanovanja, njih ne zanima po koliko so ležalniki in kaj je z nemškimi firmami ter Turčijo ali grčijo. Tudi hrvaškega lastnika kakšnih apartmajem popolnoam nič ne zaniam Savudrijska vala ali migranti, Sanader in JAnša. To politiziranje poslov je popolnoma brez zvzeze. NAj zdaj ne grem v ZDA raziskovat KAlifornije, ker so aretirali 790 katolikov, naj ne grem na Blatno jezero, ker tam kratijo pravice poravskim Slovencem ali v Italijo, ki jemlje sredstva naši manjšini in ne bodo več imeli predstavnika v rinskem parlamentu? To so popolnoam bolna ravnanja!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!