Katastrofalno stanje človekovih pravic na Kitajskem – na 13 let zapora obsodili še enega borca za demokracijo in človekove pravice

Auin Yongmin prvi z desne. (Foto: Twitter)

Kitajsko sodišče v Wuhanu je danes obsodilo dolgoletnega kitajskega disidenta Qina Yongmina na 13 let zapora zaradi zavzemanja za demokracijo in človekove pravice. Obsojen je bil subverzivnih dejavnosti proti državi. Zaradi svojih aktivnosti je sicer Qin za zapahi preživel že skupno 22 let.

Qin je bil v 90. letih prejšnjega stoletja soustanovitelj kitajske Demokratične stranke, ki se je zaman skušala zoperstaviti Komunistični partiji. Leta 2010 so Qina izpustili iz zapora in je postal ponovno politično aktiven, zaradi česar ga oblasti niso izpustile izpod nadzora.

Ob ponovni aretaciji januarja 2015 je Qin vodil organizacijo za človekove pravice China Human Rights Watch, ki je med drugim objavljala izjave, v katerih so zavračali vladno politiko.

Kitajska ostro ravna z vsemi borci za demokracijo
Obsodbo proti Qinu so izrekli le dan zatem, ko so kitajske oblasti soprogi pokojnega Nobelovega nagrajenca za mir Liu Xiaoboja, Liu Xia dovolile oditi iz države. Še isti dan je nato prispela v Berlin. 57-letna Liujeva je bila brez obtožnice v hišnem priporu in pod stalnim nadzorom, odkar je Liu Xiaobo leta 2010 kot prvi kitajski državljan dobil Nobelovo nagrado za mir. V zadnjem času so njeni prijatelji in organizacije za človekove pravice izrazili zaskrbljenost nad njenim duševnim zdravjem zaradi življenja v izolaciji in žalovanja za pokojnim možem.

Liu Xiaobo je umrl 13. julija lani v starosti 61 let. Za rakom na jetrih je umrl le nekaj tednov po pogojni izpustitvi iz zapora, kjer je prestajal 11-letno zaporno kazen, na katero je bil leta 2009 obsojen zaradi “subverzivnih dejavnosti proti državi”.

C. Š., STA

 • Zgornji

  Ja, sem slišal letos pozimi , od nekega Hong Kongčana , da so se Kitajci še Bolj Pokvarili kot so bili prej !!! ! !!! Žalostno. namesto da bi bili Boljši, … so Še Slabši … !!! :-(

 • Franc Bizjak

  Pričakovano in logično. Že minimum demokracije prinaša zanesljivo smrt komunizmu. Teka se Kitajska rdeča mafija (tako kot naša) zelo dobro zaveda.

 • Jani Steiner

  Bojkotirajmo kitajske izdelke. Zato : Trump odločno proti kitajskemu hegemonu.

 • xtc

  Kitajska,se počasi a zelo zanesljivo spreminja v tempirano bombo,ki jo bo razneslo kmalu,nekaj zaradi gospodarske lomljivosti,vse bolj pa zaradi represije in izkoriščanja komunistov naroda,ki nima nič od bogatenja partijskih veljakov,ki kradejo denar in ga nalagajo v tujini.
  Res da imajo veliko miljonarjev in miljarderjev a večina je revežev,ki jim sistem ne ,da nič,in vse to vedno bolj napihuje Kitajski že tako prenapihnjen komunistični lonec,ki bo kmalu počil zaradi notranjega nezadovoljstva,čeprav komunisti zadevo zatirajo z vsemi silami,so napetosti vedno večje.

 • Hribouc

  BOJKOT KOMUNISTIČNEGA IZKORIŠČEVALSKEGA TURBOKAPITALSKEGA IMPERIJA !

  S čim premaguje Kitajec kapitalistični Zahod?

  Vsi vodilni kitajski komunistični prasci so izšolani na Zahodu !
  ————————————————————————————————
  Ne kupujem več, niti enega kosa blaga z Made in China ! DOST JE !

  ———————————————————————————————-

 • freedomfighter

  Hahaha koga brigajo clovekove pravice na kitajskem…to je spet eden od klasicnih primerov vsiljevanja demokracije in liberizma drzavam ki ga nocejo…poglejte si kaksno sranje smo zakuhali z arabsko pomladjo…zivela kitajska ki gleda v prihodnost na zahodu pa vedno bolj pogledujemo v preteklost ze sam slogan ameriskega predsednika pove dosti…make america great again…zdaj naj mi pa kdo pove kako se napreduje ce hoces iti nazaj

  • garfi

   kakšno sranje ste zakuhali bullshitfighter
   vlečeš nas nazaj

   • freedomfighter

    Hahaha spet ti bolnik

    • garfi

     bullshit-fighter

     • freedomfighter

      Bolnik

     • garfi

      kaj si potem ti
      aja Podgana

  • AlternativaZaSlovenijo

   Kaj čakaš, vrata kitajskega raja so ti odprta, tam te čaka prihodnost, jebeš sedanjost.

   • freedomfighter

    A sem rekel da je raj ce ne znas brati bodi tiho napisal sem da mi nimamo kaj srati kitajcem o clovekovih pravicah ko bodo pa tebi alahuakbarci sekali glave se vam bom pa jaz res smejal s te grozne nedemokraticne kitajske

   • xtc

    A ono v komunističnem gulagu?

 • garfi

  vse leWiČĆarske Podgane uničujejo svobodo in demokracijo
  podpirajo se in združujejo
  sedaj tudi €U, ki gre po poti jugoslavije v diktaturo

 • garfi

  Kitajska bo do leta 2020 uvedla sistem točkovanja državljanov
  Kitajska vlada uvaja sistem točkovanja za vse državljane. Človekoljubne organizacije in nasprotniki oblasti v Pekingu so zgroženi. Načrt je trenutno v preizkusni fazi, leta 2020 pa bo začel veljati za vse.
  https://novice.svet24.si/clanek/novice/svet/5a0722f44e0cc/kitajska-bo-do-leta-2020-uvedla-sistem-tockovanja-drzavljanov

 • Ivan Friderik Novak

  So bili obsojeni, torej so jim sodili.
  V vzorčni in prijateljski ZDA ter Izraelu zapirajo brez sodb.

 • Caetano

  Dejansko demokracija, civiliziranost, človekove svoboščine, humanost ipd. pomenijo ”subverzijo” komunistične totalitarne diktature. To je kot ogenj in voda.

 • Olga2345

  Ko bomo v Sloveniji vzpostavili klerofašizem, tudi ne bo potrebe po demokraciji! Takrat bomo mi komandirali! Aja, pa čestitke bratom ustašem, ker so premagali našega skupnega sovražnika Anglijo!

  • xtc

   Tunnek ,a ti spet seka,ker posvojeni bosanček ne bo mandatar?

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!