fbpx

Kim Jong Un postal prvi severnokorejski diktator, ki je po 65 letih prišel v Južno Korejo in se rokoval z njenim predsednikom

Foto: epa

Severnokorejski diktator Kim Jong Un je postal prvi voditelj v zgodovini te najbolj izolirane države na svetu, ki je prišel v Južno Korejo in se rokoval z južnokorejskim predsednikom Moon Jae-inom. 

Dva sicer zaprisežena sovražnika sta se odločila stopiti za pogajalsko mizo in začeti pogovore o miru. Danes je tako diktator Kim Jong Un prestopil 38. vzporednik, ki razmejuje Severno in Južno Korejo in se prvič rokoval s predsednikom južne sosede.

Gre za velik napredek po letu dni neprestanih groženj z jedrskimi poskusi in napadi, kar je na neki točki celo predstavljalo možnost nove jedrske katastrofe. V zadnjih mesecih se je retorika Severne Koreje radikalno spremenila, začeli so se celo pogovarjati o ukinitvi jedrskega programa.

Foto: epa

Obe strani, tako Severna kot Južna Koreja, sta podpisali skupno izjavo, ki jo bosta voditelja objavila, ko bo dokončana. Sta pa za potrebe miru oba predsednika Korej posadila drevo miru, zvečer pa se jima bosta na večerji pridružili še soprogi. Srečanje in rokovanje v vojaški demarkacijski coni je tako zagotovo zgodovinsko, diktator Kim se je zahvalil južnokorejskemu predsedniku Moonu za povabilo, medtem ko je slednji diktatorju odgovoril, da je s prihodom naredil zelo pogumno odločitev.

Foto: epa

C. Š.