fbpx

Kim se redi, ljudstvo umira od lakote: Severna Koreja zreducirala obrok hrane na 300 gramov na osebo na dan!

Kim Jong Un (vir: twitter)

Stanje v Severni Koreji opisujejo kot “zelo resno”, mnoge pa skrbi, da bi zaradi slabe letine lahko v nekaj mesecih sledila tudi huda lakota. V državi so že zmanjšali uradni vnos hrane na osebo na dan na vsega 300 gramov. Seveda, ta regulativa ne bo vplivala na dnevni vnos kalorij severnokorejskega diktatorja Kim Jong Una in drugih privilegiranih partijcev.

Severna Koreja je zrezala uradne številke obroka hrane, ki ga lahko oseba zaužije na dan, na zgolj 300 gramov, potem ko je državo po poročanju Sky Newsa doletela ena najslabših letin v zadnjem desetletju.

Združeni narodi trdijo, da 40 odstotkov severnokorejskega prebivalstva, približno 10,1 milijona ljudi, živi v kroničnem pomanjkanju hrane, zaradi česar naj ne bi mogli preživeti do naslednje žetve. Preiskava ZN oziroma Svetovnega programa za hrano (WFP) je pokazala, da številne družine uživajo beljakovinsko prehrano le nekajkrat letno.

Leta 1990 milijoni mrtvih zaradi lakote
Tiskovni predstavnik WFP Herve Verhoosel je stanje označil za zelo resno in opozoril, da bi državo v kratkem lahko prizadela lakota. Lakota, ki je v državi pustošila leta 1990, naj bi pobila do tri milijone ljudi.

Kim Jong Un (Vir: Twitter)

Za novo pomanjkanje hrane v Severni Koreji v ZN krivijo sušo, vročinski val in poplave, medtem ko ZDA vztrajajo, da je kriva severnokorejska oblast. “Severnokorejski režim še naprej izkorišča, strada in zanemarja lastne ljudi zato, da bi razvijal nepravni jedrski in oborožitveni program,” je povedala ameriška tiskovna predstavnica.

Severna Koreja je v sezoni 2018-19 pridelala za 4,9 milijona ton pridelkov, kar pa je še vedno 1,36 milijona ton premalo glede na potrebe države. Po Verhooselovih trditvah pa naj bi bile enako zaskrbljujoče napovedi za letino pšenice in ječmena, na katere močno vplivajo “klimatski šoki v kombinaciji s pomanjkanjem goriva, gnojil in rezervnih delov, nujnih za kmetovanje”. Severna Koreja, ki se nahaja pod strogimi ekonomskimi sankcijami zaradi svojega jedrskega programa, se že več let zanaša na ZN za preskrbo s hrano.

Ivan Šokić