fbpx

Kitajska: največji zapor za novinarje na svetu

Zadnje plenarno zasedanje Kitajske komunistične partije Foto: epa

Po podatkih letnega poročila organizacije Novinarji brez meja (RSF) je bilo v letu 2021 ubitih ali umrlo pri opravljanju svojega dela 46 novinarjev, kar je najmanj v zadnjih 20 letih, medtem ko je število zaprtih novinarjev doseglo rekordnih 488.

V četrtek objavljeni podatki organizacije za svobodo tiska kažejo, da je Mehika že tretje leto zapored najnevarnejša država za novinarje, Kitajska pa je za novinarje še vedno največji zapor na svetu.

RSF zmanjšanje števila ubitih novinarjev pripisuje razvoju regionalnih konfliktov v Siriji, Iraku in Jemnu, kjer so se fronte stabilizirale po nekaj posebej smrtonosnih letih, rekordno je bilo leto 2016. Od leta 2003 organizacija v svoji letni bilanci ni zabeležila manj kot 50 smrtnih žrtev. Padli so tako novinarji, ki so bili ubiti na območjih spopadov, kot tudi tisti, ki so bili neposredno tarča svojih morilcev. 

Afganistan, kjer so talibani ponovno prevzeli oblast, je bil na drugem mestu tragičnega seznama s šestimi smrtnimi žrtvami, ki so bile ubite v islamističnih napadih ob popolni nekaznovanosti. RSF ugotavlja, da so bili trije od petih ubitih novinarjev ubiti v državah, ki uradno niso v vojni, in opozarja na dva primera v Evropski uniji: Giorgos Karaivaz iz Grčije, ki je preiskoval policijsko korupcijo v svoji državi, in Peter de Vries iz Nizozemske, specialist za organizirani kriminal. To je najbolj smrtonosno leto v Evropi po letu 2015, ki so ga zaznamovali napadi na francoski satirični tednik “Charlie Hebdo”, v katerih je umrlo osem novinarjev.

Foto: epa

Rekordno število aretacij
Zmanjšanje števila ubitih novinarjev je v nasprotju z rekordnim številom novinarjev za zapahi, ki se je v letu 2021 povečalo za 20 odstotkov, kar odraža krepitev vse bolj neusmiljenega zatiranja neodvisnega poročanja. Vrnitev vojaške hunte na oblast v Mjanmaru, zaostritev razmer v Belorusiji in trda roka Kitajske v Hongkongu v veliki meri pojasnjujejo zgodovinsko poslabšanje razmer.

Kitajska ostaja največji novinarski zapor na svetu, saj je v najbolj naseljeni državi na svetu za zapahi 127 novinarjev, medtem ko je Mjanmar s 53 novinarji na drugem mestu, pred Vietnamom (43) in Savdsko Arabijo (31), ki jo je prehitela tudi Belorusija (32).

RSF ugotavlja, da je vse več novinarjev zaprtih, in sicer 60 v letu 2021, kar je za tretjino več kot v prejšnjem letu, kar kaže na njihovo vse večjo prisotnost v tem poklicu, pa tudi na dejstvo, da so številni režimi posebej usmerjeni proti njim. Glavna nadloga za novinarje je skupina Islamska država, ki jih ima v rokah 28, sledita ji jemenska milica Huti z 8 in sirska Osvobodilna organizacija Levanta (Hayat Tahrir al Sham) s 7.

Damian Ahlin, Demokracija