Kitajska po številu usmrtitev na svetu krepko prednjači, sledita ji Iran in Saudova Arabija

Datum:

Nedavno poročilo mednarodne človekoljubne organizacije Amnesty International razkriva, da so Iran, Saudova Arabija in Irak med petimi državami na svetu, ki so lani izvedle največ usmrtitev. Prvo mesto zaseda Kitajska, sledijo pa ji Iran, Saudova Arabija, Irak in Pakistan. 

Amnesty International po navedbah Breitbarta navaja, da je bilo lani pod okriljem držav kar 1.032 usmrtitev, pri čemer pa ni upoštevane Kitajske, ki pri usmrtitvah prednjači, saj vlada natančno število prikriva kot veliko državno skrivnost. Po prepričanju organizacije je Kitajska usmrtila več tisoč ljudi, vendar zaradi pomanjkanja podatkov ni ponudila bolj natančne ocene.

Kitajska med najbolj krvoločnimi
Po prepričanju izvršnega direktorja človekoljubne organizacije Dui Hua Johna Kamma so v lanskem letu na Kitajskem izvedli okrog 2.000 usmrtitev, kar je veliko, a še vedno manj kot pred desetimi leti, ko je številka znašala 6.500. Kamm pojasnjuje, da so bile številke ugotovljene na podlagi podatkov iz sodnih primerov in podanih informacij od vladnih uradnikov.

Foto: iStock

Kitajska se sooča z dolgoletnimi pritiski mednarodne skupnosti, da zmanjša število smrtnih kazni. Največji vrh blaznosti je bil v državi dosežen leta 1983, saj je bilo takrat izvedenih kar 24.000 usmrtitev. Prav tako so deležni številnih kritik zato, ker organe usmrčenih prodajajo bolnikom v tujino. Uradno je sicer Kitajska leta 2015 prepovedala prodajo človeških organov, a je težko trditi, da so s tem prekinili, saj na tem področju prevladuje veliko pomanjkanje preglednosti.

Foto: iStock

V Iranu usmrtili tudi več mladoletnikov
Iran, ki zaseda drugo mesto, je izvedel vsaj 567 usmrtitev, od katerih je bilo 33 takšnih, ki so bile izvedene na javnem mestu. Amnesty International navaja, da omenjene usmrtitve predstavljajo 66 odstotkov vseh usmrtitev na Bližnjem vzhodu in v Severni Afriki. Večina usmrtitev je bila izvedena v povezavi s kaznivimi dejanji, povezanimi z nedovoljenimi drogami, pri tem pa je treba dodati, da je bilo lani usmrčenih vsaj osem žensk in dva mladoletnika. Dodajajo še, da je bilo usmrčenih še vsaj 5 oseb, mlajših od 18 let.

N. Ž.

Sorodno

Zadnji prispevki

Ponoči so sile ZDA in Združenega kraljestva ponovno napadle teroristične Hutije

Združene države in Združeno kraljestvo sta v soboto sprožili...

Čas je za interpelacijo celotne Golobove vlade

Poleg stranke Socialni demokrati (SD) sta krivca za nakup...

Golob zdravnikom ni grozil prvič: “totalno vojno” jim je napovedal že leta 2022

Zdravniki stavkajo že skoraj mesec in pol, vlada pa...

Še vedno nam vladajo gospodarji muh

V začetku prejšnjega tedna sem se po nekaj letih...