fbpx

Kitajska popolnoma izgubila zaupanje svetovne javnosti: če bi karanteno uvedla tri tedne prej, bi bilo 95 odstotkov manj smrtnih žrtev

Kitajska, koronavirus (Foto: epa)

Na dan prihajajo podatki, kako je Kitajska pred svetom prikrivala resnico glede števila okuženih in s tem druge države spravila v nevarnost. V javnosti se sicer pojavljajo ugibanja, da bi virus lahko pobegnil iz wuhanskega laboratorija za mikrobiologijo. Prikrivanje kitajskih oblasti glede tamkajšnjih razmer pa je pripomoglo k temu, da se je virus naglo razširil po vsem svetu in terjal mnogo smrtnih žrtev. 

Na dan prihajajo informacije, kako je Kitajska pred svetovno javnostjo prikrivala resnico glede števila okuženih s koronavirusom ter posledično druge države po svetu spravila v nevarnost. V javnosti se sicer pojavljajo ugibanja, da bi virus lahko izhajal iz laboratorija za mikrobiologijo v mestu Wuhan, kjer se je epidemija tudi najprej pojavila. Prikrivanje kitajskih oblasti glede lokalnih razmer pa je pripomoglo k temu, da se je novi virus bliskovito razširil po vsem svetu, obenem pa doprineslo k številnim smrtnim žrtvam, poroča Daily Mail

V prihajajočih mesecih bomo celotno situacijo mnogo bolje razumeli, prav zato pa bo toliko težje odpustiti, saj je v mednarodnih odnosih ključnega pomena prav zaupanje in pravočasna delitev potrebnih informacij, še zlasti, ko gre za epidemijo. To je namreč edini način, da se globalno čimbolj omeji število smrtnih žrtev ter tako še pravi čas prepreči, da pride do resnične pandemije.

Foto: epa

Toda ob pričetku epidemije koronavirusa v Wuhanu preteklo leto so kitajske oblasti prelomile vsakršna pravila medsebojnega sodelovanja na globalni ravni, saj so že od začetka zanikale podatke in načrtno širile dezinformacije, izvajale blokade na spletu in terorizirale vsakogar, ki bi govoril resnico o smrtonosnosti novega virusa. Tragičnost kitajskega ravnanja je vzeta pod drobnogled v še neobjavljenem poročilu dr. Shengjieja Laija, sicer raziskovalca za področje kužnih bolezni na Univerzi Southampton. Tudi kitajska uradna poročila glede števila smrtnih žrtev so sicer že kritizirali številni tuji strokovnjaki.

Kitajske oblasti so v ključnih prvih tednih epidemije zavajale javnost
Za potrebe študije je bil sicer uporabljen zelo natančen matematični model, ki je napovedoval širitev koronavirusa. Ta skuša pokazati, da če bi Kitajska uvedla karanteno le tri tedne prej, bi bilo 95 odstotkov manj smrtnih žrtev, obenem pa bi to močno zajezilo njegovo širjenje in močno zmanjšalo posledice po svetu. Če navedemo nekaj dogodkov, povezanih s potekom epidemije na Kitajskem, lahko začnemo s časom, ko so se pojavile prve okužbe, in ko je Peking lagal glede stanja epidemije in teroriziral zdravnike, ki so o dejanskem stanju poročali javnosti. To se je dogajalo prav v prvih ključnih tednih.

Foto: epa

Obenem so tamkajšnje oblasti dajale lažna zagotovila glede obvladovanja epidemije in lažne upe Svetovni zdravstveni organizaciji. V prvih tednih od izbruha epidemije naj bi bilo aretiranih preko 5000 ljudi, ki so širili informacije glede novega virusa, in ki naj bi se po uradnih podatkih pričel širiti s tržnice v Wuhanu. Šele konec decembra so se kitajske oblasti zavedle resnosti situacije, zaradi česar je nastala panika, v kitajski javnosti pa se je prvič pojavila novica, da gre za novi virus. Ob tem je bila ugotovljena 87-odstotna podobnost s smrtonosnim virusom SARS, ki je v letih 2002-2003 pomoril okoli 800 ljudi. Poleg tega so bili prvi bolniki že poslani v karanteno.

Kitajska zdravstvena komisija je institucijam prepovedala podajanje informacij glede COVID-19
Šele 31. decembra pa so kitajske oblasti obvestile Svetovno zdravstveno organizacijo o obstoju nove neznane okužbe, vendar pa se tamkajšnje oblasti niso odpovedale ostremu nadzoru spletnih informacij glede novega virusa. Kljub temu prvi tovrstni podatki pridejo v kitajsko javnost. S pričetkom novega leta so kitajske oblasti zaprle tržnico v Wuhanu. Obenem je Kitajska nacionalna zdravstvena komisija prepovedala objavljanje kakršnihkoli informacij v zvezi z novo boleznijo.

Kitajski znanstveniki so v tem času razvozlali tudi genom virusa, stroka se je obenem seznanila z dejstvom, da se virus prenaša preko dihal. Desetega maja je vuhanska zdravstvena organizacija objavila informacijo o prvi smrtni žrtvi, 61-letnem Zengu, vendar podrobnosti prikriva še naprej ter obenem tudi vse nove okužbe. 12. januarja Svetovna zdravstvena organizacija potrdi, da je seznanjena z ukrepanjem in preiskavami kitajskih oblasti glede novega virusa. Le dan pozneje je bil prvi primer okužbe potrjen izven Kitajske, in sicer na Tajskem, vendar pa kitajske oblasti o vsem skupaj še vedno molčijo.

Foto: epa

14. januarja Svetovna zdravstvena organizacija objavi podatek, da preiskave kitajskih oblasti niso potrdile, da bi se novi virus prenašal s človeka na človeka. Šele 20. januarja se je Kitajska odločila javnosti tudi uradno sporočiti resnico o prenosljivosti virusa med ljudmi. Na državni televiziji se namreč pojavi pulmolog Zhong Nanshan, ki že ima izkušnje iz obdobja krize s Sarsom in za javnost potrdi, da je virus prenosljiv med ljudmi, vendar prepozno, saj je pred vrati kitajsko novo leto, ko številni Kitajci potujejo.

Kitajska nadaljuje s preganjanjem vseh, ki v javnosti govorijo o novem virusu
Wuhan je tik pred novim letom sicer zaprt in je zanj odrejena karantena. V tem času Svetovna zdravstvena organizacija tudi potrdi, da je virus prenosljiv med ljudmi, vendar pa tudi po 20. januarju kitajske oblasti še naprej svarijo tamkajšnje prebivalce pred širjenjem kakršnihkoli govoric. 30. januarja je dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, generalni direktor Združenih narodov javno pohvalil kitajsko vodstvo za spremembe ravnanja z epidemijo novega virusa.

Z začetkom februarja pa se odnos kitajskih oblasti do “žvižgačev” ne spremeni. Kitajskemu odvetniku za človekove pravice Chenu Qiushiju je dodeljena “karantena” zaradi objav, povezanih z izbruhom epidemije, pri čemer njegove okoliščine ostajajo neznanka. 4. marca pa Kitajska v svojih medijih javno objavi, da bi moral biti svet hvaležen Kitajski, ker je v boju z epidemijo novega virusa prispevala in žrtvovala ogromno in tako svetu prihranila dragoceni čas.

Pandemija koronavirusa: mnogi s prstom kažejo na vuhanski virološki laboratorij
Dokumenti Daily Mail razkrivajo, kako je Kitajska razvijala koronaviruse in na Inštitutu za virologijo v Vuhanu izvajala tudi eksperimente z njimi. Samo v eni jami v provinci Junan so pri vzorčenju pri netopirjih pridobili različne koronaviruse. Kot navajajo indijski strokovnjaki, bi bil novi koronavirus lahko umetno ustvarjen v laboratoriju, še pred tem pa so nekateri znanstveniki opozarjali na poskuse, ki predstavljajo nenaravno tveganje. Eksperimente s koronavirusi v Wuhanu naj bi sofinancirale ZDA, in sicer v času predsednika Baracka Obame.

Matej Pirnat