Kitajske ozemeljske težnje resno skrbijo avstralsko vlado

Prva kitajska letalonosilka Liaoning (Foto: STA )

Pri avstralski vladi je bilo mogoče zaznati veliko zaskrbljenost glede stabilnosti v indopacifiški regiji zaradi umika ZDA iz regije in vedno večjega vpliva Kitajske na gospodarskem in vojaškem področju. 

V beli knjigi o zunanji politiki, ki jo je vlada v Canberri objavila prvič po letu 2003, je mogoče prebrati opozorilo, da bi lahko strateško širjenje Kitajske ogrozilo varnost in stabilnost v regiji, če se ZDA ne bodo ustrezno angažirale. Prav tako je mogoče prebrati, da bo Kitajska poskušala vplivati na regijo, da zadovolji lastne interese. Številni kazalniki namreč kažejo na to, da bo v indopacifiški regiji vidno soočenje zaradi vedno bolj kompleksnih in nasprotujočih si odnosov.

Foto: iStock

Vpletenost ZDA je nujna
V dokumentu je avstralska vlada zapisala, da je kitajsko gospodarstvo po nekaterih merilih največje na svetu. Modernizacija na področju vojske hitro prispeva k večji zmogljivosti kitajskih oboroženih sil. Kitajska ima namreč največje letalske in pomorske sile na azijski celini, prav tako pa tudi največjo obalno stražo. Zato opozarjajo, da bo brez ameriške vpetosti na področju politike, gospodarstva in varnosti verjetno prišlo do premika moči v regiji, posledično pa bo Avstralija težje dosegla stopnjo varnosti in stabilnosti, ki si jo želi.

Premier Avstralije Malcolm Turnbull je po navedbah STA ob predstavitvi poročila povedal, da se je prvič v zgodovini zgodilo, da največji partner Avstralije na področju trgovine ni tudi njen glavni varnostni partner. To je treba po besedah Turnbulla videti kot priložnost in ne kot nevarnost.

N. Ž.