fbpx

Kljub prepovedi se še vedno zbirajo: Policija aretirala več protestnikov v Trstu, italijanski župani obsodili tovrstne shode

Foto: epa

Na protestu nasprotnikov covidnega potrdila v Trstu je bilo v soboto zvečer aretiranih najmanj deset ljudi. Policija je izvedla aretacije po obračunih med protestniki in policijo. Skupina protestnikov se je po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA poskušala prebiti mimo varovalne ograje na osrednji trg Piazza dell’Unitá. Tržaške oblasti so sicer že pred časom do konca leta prepovedale zborovanja na osrednjem Trgu enotnosti Italije in bližnjih ulicah. 

Po navedbah policije se je na novem protestu, ki se že več tednov dogajajo v Trstu, zbralo več kot 8 tisoč ljudi. Oblasti so zaman pozivale zbrane, naj nosijo zaščitne maske in ohranjajo medsebojno razdaljo.

Podobni protesti proti ukrepom vlade v zvezi z epidemijo covida-19 so potekali tudi v drugih italijanskih mestih. V središču Milana je shod potekal že 16. soboto zapored, kar je sprožilo pritožbe podjetnikov v središču mesta spričo izgub zaradi takšnih shodov, ki se jih udeleži več tisoč ljudi. Tudi milanski župan Giuseppe Sala je obsodil proteste, še poroča APA.

Foto: epa

Protestniki nasprotujejo t. i. zelenemu potnemu listu oziroma covidnemu potrdilu. Z njim v Italiji ljudje dokazujejo, da so bodisi cepljeni proti covidu-19 bodisi so to bolezen preboleli ali pa imajo negativen test na novi koronavirus. Od sredine oktobra je to potrdilo obvezno za vse zaposlene v javnem in zasebnem sektorju, kar je sprožilo val protestov po državi, poroča STA.

Peter Truden