Kmečki punt je uspel: Rutte je izgubil regionalne volitve!

Nizozemskemu predsedniku vlade se ukinjanje govedoreje v imenu klimatske pravičnosti ni obrestovalo. Vir: EPA

Nizozemci so na regionalnih volitvah v sredo obrnili hrbet aktualni vladi Marka Rutteja. Namesto tega so podprli Gibanje kmetov in državljanov (BBB). Vzporedni izidi kažejo na prepričljivo zmago Gibanja. Ljudje so siti brezumnega uničevanja govedoreje v imenu podnebne pravičnosti! 

Konservativno Gibanje kmetov in državljanov (BoerBurgerBeweging) je na regionalnih volitvah iztržilo okoli 19 odstotkov glasov, kažejo izidi vzporednih volitev. Prvi uradni izidi pa bodo znani danes. Gre za gibanje, ki je bilo ustanovljeno pred manj kot štirimi leti in ga je mogoče razumeti kot nezadovoljstvo volivcev z odločitvami trenutno vladajočih. Gibanje je tako postalo najmočnejša sila v politiki. Javnomnenjske raziskave so že pred volitvami napovedovale krepitev desne sredine ter zmago Gibanja, ki ga je doslej zastopal zgolj en poslanec, poroča STA.

Po drugi strani pa so štiri stranke, ki so del vladne koalicije pod vodstvom predsednika vlade Marka Rutteja, v skladu z že znanimi izidi doživele hud poraz. Poznavalci menijo, da izid volitev ogroža trdnost vladne koalicije, ki vlada že več kot dvanajst let. Vzporedne volitve kažejo, da lahko trenutno vladajoči računajo na zgolj tretjino mest v 75-članskem zgornjem domu parlamenta (senatu). Odličen rezultat Gibanja pa le-temu omogoča povezovanje z drugimi strankami parlamenta. Posledično je mogoča blokada načrtovanih okoljskih ukrepov Rutteja za zmanjševanje toplogrednih emisij.

Vodja nizozemskega gibanja kmet-državljan (nizozemsko: BoerBurgerBeweging, BBB) Caroline van der Plas (Foto: epa)

Gibanje je že sporočilo namero o spodbijanju načrtov aktualne vlade. Slednji se med drugim nanašajo na zmanjšanje števila glav živine ter celo zapiranje nekaterih kmetij, s čimer naj bi zmanjšali količine izpuščenega dušika. Šlo je za ključno temo zadnjih volitev. Na slednjih je 13 milijonov ljudi izbiralo poslance 12 regionalnih parlamentov. Vodja Gibanja Caroline van der Plas je izide volitev že razglasila za jasno voljo volivcev, in da jih ni več mogoče ignorirati. Nizozemski kmetje namreč menijo, da so neupravičena tarča okoljske politike, vlada pa jih ne sliši.

Domen Mezeg