fbpx

Ko evropske države podpirajo teroriste! Džihadist na bojišču v Siriji prejemal visoko socialno pomoč iz Avstrije!

Foto: Twitter

Javnost v sosednji Avstriji je bila zgrožena potem, ko je v marcu na plano prišla informacija, kako je borec skrajne teroristične organizacije Islamske države prejemal socialne prispevke medtem, ko se je ta boril na bojišču v Siriji. 

Govora je o avstrijskem državljanu s turškimi koreninami Azadu G., ki se je leta 2013 odpravil na bojišče v Sirijo in se pridružil skrajnežem. Ko je bil ta leto pozneje ranjen na bojišču, se je vrnil nazaj domov na Dunaj in brez zadržkov koristil storitve tako imenovanih “krščanskih sovragov”.

Denar mu ni smrdel
Kot nezaposlen državljan Avstrije je bil Azad upravičen do usmerjenih zajamčenih minimalnih sredstev. Radikalizirani državljan je tako kar štirinajst mesecev prejemal 885,45 evra, kar skupno znese dobrih 12.400 evrov. Kljub temu, da je bilo s strani tožilstva odrejena preiskava, je bila ta nato ustavljena z argumentacijo, da naj bil Azad upravičen do prejemkov, ker je državljan Avstrije.

Foto: epa

Potem, ko je nemški Kronenzeitung izbrskal bizarno zgodbo in jo delil s svojimi bralci, je med vladajočimi v vrstah socialdemokratov zavešalo. Župan Michael Ludwig je od pristojnih zahteval odgovore in odredil preiskavo, kako je to mogoče. Nedavno je jasno izpostavil, da kdor se napoti na bojišče skrajnih teroristov, izgubi s tem pravice do avstrijskega državljanstva, s tem pa tudi ugodnosti, ki pripadajo zraven. Azadu so mestne oblasti že odvzele državljanstvo, te pa sedaj preiskujejo še kar šest sorodnih primerov.

Hana Murn