fbpx

Ko Norvežani ostanejo brez besed: Šest sirskih migrantov noče stanovanj, vsak zahteva svojo hišo!

Foto: YouTube.

Šest sirskih ekonomskih migrantov, ki jim je norveška vlada odobrila začasno bivanje za dve leti, v Modumu, v provinci Buskerud, ni zadovoljnih s kakovostjo svoje nastavitve, ki so jim jo ponudile lokalne oblasti, poroča lokalni časopis Bygdeposten. Govora je o študentskih stanovanjih, velikih približno 20 kvadratnih metrov, toda šest Sirijcev pogodb o uporabi stanovanj, s katerimi so študenti sicer ponavadi zelo zadovoljni, ne želi podpisati. Zaželeli so si bivanja v hiši, vsak bi svojo! Kot poroča Bydgeposten, gre za osem moških, starih med 20 in 33 let, primer na Norveškem pa ni prvi, ko se migranti obnašajo kot petični turisti, ki bi jih po njihovem mnenju morala nova država obravnavati kot kralje.

Med šestimi sirskimi ekonomskimi migranti samo eden govori angleško, zato nastopa v imenu vseh šestih in se sklicuje na moralne pravice. “Ni pravično, ker ostali dobijo hiše ali stanovanja. Mi še vedno živimo v sprejemnem centru, želimo pa si samo zaživeti. Želimo si novega začetka,” Abdulhadija Alkalafa citirajo pri Bydgepostnu. Tako 31-letnik trdi, da si želijo zaživeti v hiši.

Lokalni časopis sicer cinično opozarja, da se jim šesterica ekonomskih migrantov zdi duševno zdrava, a očitno nekateri vendarle nimajo “urejenega podstrešja”. Kot namreč pravi Abdulhadi Alkalaf, je sprejemni center ena stvar, hiša pa nekaj povsem drugega: “Ne želimo izpasti nesrečni in zahtevni, toda smo zelo nestrpni, želimo si nekaj več!”

Lokalne oblasti sicer trdijo, da niso zavezane k temu, da bi migrante nastanile po višjem standardu kot so jim ga ponudile, po zakonu so namreč primorane poskrbeti le za “streho nad njihovimi glavami”.

Migrantske službe na Norveškem sicer želje svojih “klientov” razumejo. Menijo, da je za ekonomske migrante iz Sirije, ki pripadajo višjim slojem, stresno zaživeti v manjšem stanovanju, potem ko so v Siriji za seboj pustili hišo. Vseeno pa poudarjajo, da migrantom nudijo ogrevanje, vodo, elektriko, kuhinjo in kopalnico, z vsemi gospodinjskimi aparati, prav tako so nastanjeni v bližini javnih prometnih povezav.

In medtem, ko šesterica migrantov z lokalnimi oblastmi bije bitko za svoje človekove pravice, se norveški študenti čudijo. “Lahko samo sanjajo o tem, kako lepo bi bilo, če bi jim pri dvajsetih država dodelila stanovanja zastonj,” še opozarja časopis Bydgeposten.

L. S.