Županja Kölna: Obstajajo pravila vedenja za ženske

Henriette Reker (foto: epa).

Kölnska županja Henriette Reker se je na kriznem sestanku srečala s šefom mestne policije Wolfgangom Albersom in predstavnikom zvezne policije Wolfgangom Wurmom. Prišli so do zaključka, da “obstajajo pravila vedenja” za ženske. So torej po njihovem za posilstva krive same?

Na sestanku so se pogovarjali o preventivnih ukrepih, s katerimi bi zagotovili, da se množične prireditve ne bi izrodile na način zadnje silvestrske noči. Obstajajo “pravila vedenja”, so prepričani – tudi za ženske na maškaradi.

Posilstva bo očitno preprečil katalog z napotki za “lepo vedenje”
S katalogom pravil vedenja in z novimi predpisi, ki bodo v prihodnje predstavljali varnostni koncept tudi za množične dogodke brez uradnega organizatorja, želi policija in kölnska županja Henriette Reker preprečiti, da napadi, kakršni so se dogajali na silvestrovo, ne bi postali pravilo.

“Pomembno je preprečiti, da se takšni incidenti nikoli več ne ponovijo,” je dejala Rekerjeva v torek po kriznem srečanju s preiskovalci. “Medtem smo slišali, da so se pojavili tudi v drugih mestih. To nam seveda ni v tolažbo,” je še dodala. Med drugim se je moral s podobnimi izgredi spopadati tudi Hamburg, poroča nemški RP.

Krizni štab je sporočil, da je v prihodnje potrebno stanje ob množičnih dogodkih oceniti drugače. Pri tem se je potrebno najprej osredotočiti na preventivne ukrepe, ki jih je treba izvesti že ob prihajajočih pustnih praznovanjih. V ta namen morajo obstajati določena “pravila vedenja” za mlade ženske in dekleta, “da se jim kaj takega več ne ponovi,” pravi Rekerjeva glede spolnih napadov na silvestrovo. Obstaja že katalog pravil vedenja, ki bo sedaj posodobljen in bo kmalu na voljo na spletu.

“Pravila vedenja” za maškare
Med drugim pravila zapovedujejo tudi, da morajo ženske z neznanci ohranjati razdaljo v dolžini roke in da morajo ostati znotraj svoje skupine, od te pa se ne smejo oddaljevati. V nujnih primerih pa naj za pomoč prosijo navzoče na licu mesta, da pokličejo policijo.

Prav tako je županja prepričana, da morajo obstajati pravila vedenja za maškare “iz drugih kulturnih krogov”, tako da ne bo prišlo do zmešnjave med veselim obnašanjem v Kölnu in tem, kar nima nobene veze z odprtostjo, zlasti ne s spolno odprtostjo.

Policija načrtuje videonadzor in prepoved približevanja
Rekerjeva je prepričana, da bi morali poleg začasnega videonadzora uvesti tudi nove predpise v zvezi z načrtovanjem dogodkov. “V prihodnje bi moral obstajati varnostni koncept tudi za množične dogodke brez organizatorja,” je dodala. Mesto Köln lahko potem nastopa kot fiktivni organizator.

Zveza nemških občin in mest je kritična, da policija na silvestrovo ni intervenirala s svojimi silami v zadostnem številu. Predsednik Zveze Roland Schäfer zahteva, da morajo biti v prihodnje med potekom množičnih dogodkov interventne sile v “polni pripravljenosti” na kraju samem.

Šef policije Wolfgang Albers pravi, da bi moralo biti za pusta in zlasti ob predpustnih uličnih maškaradah v prihodnje v Kölnu v pripravljenosti za intervencijo več uniformiranih policistov in policistov v civilu. Poleg tega se bo preverilo, ali je mogoče opaženim storilcem kaznivih dejanj, kot so žeparji, s prepovedjo približevanja preprečiti dostop na množične dogodke.

Informacije o storilcih še niso potrjene
Po besedah šefa policije Albersa informacije o storilcih še vedno niso potrjene. Čeprav so bili medtem preverjeni nekateri osumljenci, ni mogoče reči, da so dejansko zakrivili kazniva dejanja.

V Kölnu je policija našla prve sledi za storilci. Po besedah notranjega ministra zvezne dežele Severno Porenje-Vestfalija Ralfa Jägra obravnavajo tri osumljence. Aretirali sicer niso nikogar, poroča STA.

N. K.