Kolumbijci množično protestirali proti socialističnim reformam

Kolumbijci želijo, da komunist Gustavo Petro odide. (Foto: epa)

Skoraj 50 tisoč Kolumbijcev se je v sredo podalo na ulice in mirno izkazovali nezadovoljstvo nad skrajno levim predsednikom Gustavom Petrom in predlaganimi socialističnimi reformami.

Sredin “Pohod za vašo svobodo” se je odvijal v dvanajstih kolumbijskih mestih, prav tako so se organizirali Kolumbijci pred veleposlaništvi mest po svetu.

Skupno je tako skoraj 50 tisoč Kolumbijcev zahtevalo odpravo napovedanih socialistih reform predsednika Gustava Petra, nekdanjega člana marksistične gverilske skupine M19. Petro je napovedal kampanjo proti nafti in premogu, dvema najpomembnejšima izvoznima produktoma Kolumbije. Prav tako je že novembra uvedel višje davke na fosilna goriva.

Protest v Kolumbiji. (Foto: epa)

Socialist Petro namreč v državi, ki je pomembna izvoznica nafte, uvaja zeleno politiko, zato je država prenehala podpisovati pogodbe za nova črpališča nafte in plina, administracija pa namerava izgubljene prihodke nadomestiti s turizmom. Tej norosti so se ljudje pričeli upirati.

Marksistični predsednik Kolumbije Gustavo Petro. (Foto: epa)

Eden ključnih razlogov za proteste pa je nasprotovanje reformi zdravstva, napovedani s strani predsednika Petra v ponedeljek. Kritiki izpostavljajo, da reforma uvaja nacionalizacijo zdravstvenega sistema in s tem uničenje zdravstva, kot ga poznajo Kolumbijci do sedaj. Zdravstvena reforma namreč napada zdravnike zasebnike, podobno kot leva vlada Roberta Goloba in njej nadrejena civilna družba.

Sara Kovač