fbpx

Kolumbijski predsednik Santos v Oslu prejel Nobelovo nagrado za mir

Jose Manuel Santos pri prejemanju nagrade (foto: epa).

Kolumbijski predsednik Juan Manuel Santos je v Oslu sprejel Nobelovo nagrado za mir. Podelili so mu jo zaradi njegovih prizadevanj za dosego zgodovinskega mirovnega sporazuma v Kolumbiji, ki prekinja 50 let trajajočo državljansko vojno. Santos je sodeloval pri  podpisovanju mirovnega sporazuma z Revolucionarnimi oboroženimi silami Kolumbije (Farc).

Nobelova nagrada za mir je tudi ‘poklon kolumbijskemu ljudstvu’, ki ni nikoli opustilo upanja na ‘zaslužen mir’. Santos je bil v mirovnem procesu ‘gonilna sila’, saj je z vodjem FARC-a, Rodrigom Londonom, podpisal prvi sporazum, ki je bil sicer zavrnjen, ker je bil preveč popustljiv do morilskih upornikov.

Konec novembra je  bil ratificiran novi mirovni sporazum, ki pa upornikom ne podarja več sedežev v parlamentu, ampak si jih morajo na volitvah izboriti, omogoča pa jim ‘alternativno prestajanje kazni’ kljub številnim zločinom, ki so jih zagrešili proti svojemu narodu.

Nobelova nagrada za mir, ki je  vredna okoli 830.000 evrov, je bila podeljena v Oslu, v Stockholmu pa bodo podelili nagrade za fiziko, kemijo, medicino, literaturo in ekonomijo.

A. B., STA