Kompromis med CDU in CSU samo začasna mera, ki je razkrila vedno večja nesoglasja med sestrskima strankama

Nemška kanclerka Angela Merkel in notranji minister Horst Seehofer (vir: twitter)

Kompromis o migrantskem vprašanju, ki sta ga sprejela Merklova in Seehofer, je pokazal na vedno večja razhajanja znotraj koalicije dveh sestrskih strank. Sprejeti dogovor je poskrbel, da je koza mrtva in volk lačen. Rešitev spominja na kafkovsko sprenevedanje, ki pa se bo končalo z deželnimi volitvami jeseni. Za vsakršen neuspeh na volitvah pa bodo vsi s prstom kazali na nemško kanclerko.

Horst Seehofer in Angela Merkel sta za ohranitev zavezništva sklenila kompromis na podlagi dogovora, ki je bil predstavljen na vrhu EU prejšnji teden. Dejstvo ostaja, kakor so zapisali pri spletnem portalu Eurointelligence, da sprejeti kompromis ne rešuje tehničnega problema sekundarnih migracij v državo.

Vse se je začelo s Seehoferjevo namero, da na meji z Avstrijo zavrne vse prosilce za azil, ki izpolnjujejo naslednje tri pogoje:

 1. So zaprosili za azil v drugi državi EU.
 2. Njihova prošnja je še vedno v obdelavi.
 3. Med Nemčijo in državo, v kateri je migrant zaprosil za azil, ni sklenjenega bilateralnega dogovora o vračanju migrantov nazaj v državo, v kateri so zaprosili za azil.

Migrantska kriza še naprej ostaja trn v peti Angele Merkel. (Vir: Twitter)

To je bilo za nemško kanclerko preveč. Tako so po več tednih trajajoče politične krize, ko je kazalo, da bi lahko Merklova končala z manjšinsko vlado, sprejeli dogovor, ki zagotavlja naslednje:

 1. Na nemški meji se bo izvajal nadzor meje z namenom preprečitve vstopa v državo prosilcem za azil, ki so za azil že zaprosili.
 2. Na zahtevo CSU bo Nemčija postavila migrantska taborišča na svoji meji. Migranti, ki bodo nameščeni v taborišča, uradno ne bodo prečkali meje, kar državi omogoča, da jih lahko kadarkoli izžene, saj jih uradno ni nikoli sprejela.
 3. Nemčija bo, če je z državo, v kateri je migrant že zaprosil za azil, sklenjen bilateralni sporazum, le-tega poslala nazaj.

Kakor je videti, je bila Merklova prisiljena požreti vse, kar je v zadnjih letih nakuhala njena politika odprtih vrat. Zaveda se, da je CSU pomemben partner pri sestavi vlade. Če bi sestrska stranka odkorakala stran, bi se Merklova znašla v manjšinski vladi ter najverjetneje predčasnih volitvah, kjer pa bi tokrat CSU lahko nastopil proti njej in CDU. Na dolgi rok bi to pomenilo samo še dodatno krepitev AfD. Sklenjeni mir bo trajal do deželnih volitev oktobra. Za kakršenkoli poraz pa bo v očeh javnosti Merklova nosila levji delež krivde.

Realistično o carinah
Strokovnjaki so končno spregledali, da ima ameriški predsednik Donald Trump prav glede uvedbe carin. “Ni dvoma,” pišejo, “da je iz globalne perspektive trgovinska vojna nekaj, kar bi prineslo ogromne izgube, a Trumpovi interesi so veliko ožji in kaže, da mu uspeva.” Počasi prihajajo do spoznanja, da Trumpa ne zanima svet, temveč ZDA. Da so prišli do tega spoznanja, je bilo potrebno uvesti dodatne carine v EU na izdelke Harley-Davidson. Podjetje se je na to odzvalo z odločitvijo, da del proizvodnje preseli iz ZDA.

Soočenje nemške kanclerke Angele Merkel in ameriškega predsednika Donalda Trumpa. (Vir: Twitter)

Država, ki najbolj profitira s trgovinsko vojno, je tista, ki ima trenutno največji uvoz v državo. V tem primeru ZDA prednjači, zato lahko uvedejo še cel kup carin ne da bi lahko kdorkoli naredil karkoli. Po informacijah Financial Timesa naj bi bil odziv Volkswagna, ki ima po svetu 122 tovarn, da bodo v primeru carin del svoje proizvodnje enostavno preselili v ZDA. S tem bi se ravno tako povečalo število zaposlenih v ZDA.

Se Brexit odmika?
Čeprav se te dni o Brexitu ne poroča več toliko, kolikor se je v preteklosti, pa to ne pomeni, da karkoli zamujamo. V dveh letih od začetka debakla, ki ga vodi britanska premierka Theresa May, se stvari niso nikamor premaknile. Za EU ostajata še naprej samo dve možnosti, od katerih zveza držav članic ne odstopa. Ali bo Velika Britanija pristala na carinsko unijo poleg še celega kupa sporazumov o skupnem evropskem trgu, na podoben način, kot je trenutno sporazum o skupnem gospodarskem prostoru.

Britanska premierka Theresa May (Vir: Twitter)

Druga možnost je trgovski dogovor, kakršnega imajo s Kanado, a bi tak pristop še vedno pustil odprto vprašanje meje s Severno Irsko. Mayeva naj bi ta teden predstavila neko novo opcijo ali pa kompromis, ki ga je pripravljena sprejeti. Po prepričanju portala Eurointelligence naj bi ravno nepopustljivost EU pri svojih stališčih ter blodnje Britancev pripomogle do tega, da do Brexita ne pride, vsaj ne v za to določenem časovnem okviru.

Ivan Šokić

 • samsara

  Tako je, ja. Tokrat jo je uničevalka Evrope še odnesla, a napatosti se stopnjujejo in se bodo še, dokler ne bo odletela na svoji metli v neznano ali pa bo vtaknjena v karanteno.

 • samotoje

  Lahko govorimo o postmerklovski Nemčiji.

 • xtc

  Merckelca postaja zgodovina -AFd pa vedno močnejša alternativa,sploh zmerni del.
  Nadalje Brexit bo verjetno trd zaradi prrepirov.
  Dejstvo za EU je ,da jih Trump lahko j**** na puno s carnami oni pa kaj malo,treba je vedeti ,da ne samo VW,Mercedes ima veliko tovarno v ZDA,BMW NAJVEČJO tako ,da se bo proizvodnja selila tja kot se že seli Thyssn Krup in še nekateri proizvajalci jekla.Skratka EU ZDA ne more kaj dosti,obratno je pa lahko precej slabše.
  Sicer pa izkazuje se ,da je treba v SLO začeti z močno janšizacijo le to nas reši z levaki ni nič.

 • hle

  Kot prvo bo moralo priti do spoznanja da se mora problem migracij rešiti onkraj mediterana kot drugo pa bo moral Donald spoznati da ne nastopa v resničnostnem šovu in tudi če da tokrat ni v vlogi sodnika

 • Waltter

  Oboji so si lepo roke umili od tega kar so skupaj naredili in dovolili od leta 2015 skoraj 2 mio novih migracij. Trenutno so najbolj pereča tema tile ki črpajo socialo in povzročajo kriminal, ampak oni ne rešujejo tega problema ker imajo vsi roke namočene v marmelado, oni rešujejo nekaj kar bi morali na zunanjih mejah EU. Afd je glede svojih politikov neke vrste grožnja ni pa straha da bi se okrepila saj imajo že sami s sabo dovolj dela, gre za skupino ljudi brez kakršnegakoli programa razen da so proti vsem in vsakomur.
  Da pa jih je Donald stisnil v kot so si sami krivi, do njega se obnašajo kot da ne bi bil predsednik države z namočnejši gospodarstvom, kot da ne bi imel 320 mio velikega trga… ne oni se obnašajo kot da ga jutri že ne bo več in posledice so vidne. V zadnjih letih so imeli sami nemci kar precej prste vmes pri finančnih in drugih goljufijah v ZDA od Deutsche Bank do VW. S. Koreja na legalni način posluje v Nemčiji in premore celo verigo hotelov, njihove obveščevalne službe so sodelovale pri pridobivanju posnetkov o slovenski arbitraži. Za partnerja si jemljejo Francijo ki je že sama zadolžena za 100% svojega BDP in brez podpore Nemčije in njenega gospodarstva je renično v riti, enako še caplajo vzadaj Španci s svojimi socialisti.
  Tisto kar pa predstavljate zgodbe o uspehu Višegrajske skupine so pa zgolj statistični podatki, ki pomenijo v praksi samo to da so delavci dobili mogoče na mesec za eno žemljico in dve rezini klobas brez sira. Če bi se jim cedila med in mleko ne bi bilo Madžarov polno po VB in ostalih EU državah. Res pa je da napredujejo ampak izredno počasi. Izjema je mogoče Češka ki pa žal ni več lastnica svojega gospodarstva in je predvsem v lasti Nemčije, zato tudi vlada na gospodarskem področju žal ne more delovati kakor se ji zdi da bi bilo dobro za lastni narod ampak tako da ustreza lastnikom kapitala.
  Spor med tema dvema strankama je teatralni prikaz za množice in se onavlja kar že nekaj časa predvsem pred lokalnimi volitvami v Bavarski. Da bo pa Merklova kriva za njihov poraz pa je utopija saj so tudi oni sodelovali z njo in podpirali politiko odprtih vrat, sedaj skušajo samo problem prevaliti na nekoga drugega. Pa jim uspeva? NE…

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!