Komunistična renesansa slovenske vlade odmeva v tujini

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec, ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon in predsednik vlade Robert Golob. (Vir: STA)

Komunistična renesansa slovenske vlade odmeva tudi v tujini. Hrvaški Center za obnovo kulture (hr. Centar za obnovu kulture – COK, pomembno evropsko konservativno gibanje, ki vsako leto gosti več mednarodnih okroglih miz, med drugim free market road show) je pripravljen podpreti upor proti filokomunističnim aktivnostim trenutne Vlade v Sloveniji.

Kot so zapisali v sporočilu za javnost, pozivajo vse antikomuniste, antitotalitariste, demokrate in vse ljudi zdravega razuma, da se pridružijo tej akciji. V izjavi za javnost povedo, da je leva slovenska vlada pod vodstvom premierja Roberta Goloba odpovedala nacionalni dan spomina na žrtve komunizma, ki bi moral biti letos 17. maja. Številne aktivnosti prikritih levičarjev v Sloveniji so usmerjene v rehabilitacijo zločinskega jugoslovanskega režima diktatorja Josipa Broza Tita.

Center za obnovo kulture (COK) se pridružuje prizadevanjem dr. Andreje Valič Zver in PEMC pri izražanju nezadovoljstva nad tovrstno politiko v nam prijateljski Sloveniji.

PEMC (Platforma evropskega spomina in vesti) je bila ustanovljena leta 2011, da bi ozaveščala javnost o evropski zgodovini, zločinih totalitarnih režimov in oblikovala vseevropski dokumentacijski center za žrtve vseh totalitarnih režimov. Njen namen je spominjanje žrtev in ozaveščanje o zločinih, ki so jih zagrešili ti režimi.

Trenutni razvoj v Sloveniji zaradi slabe demokratične tranzicije slab tudi za celotno Evropo
Pismo dr. Andreje Valič Zver, članice sveta PEMC so objavili v celoti. Prav tako ga objavljamo na našem portalu:

Spoštovani člani odbora Platforme evropskega spomina in vesti (PEMC), spoštovane dame in gospodje, dragi prijatelji.

Obveščam vas, da je leva slovenska vlada pod vodstvom predsednika vlade Roberta Goloba odpravila državni dan spomina na žrtve komunizma, ki naj bi bil 17. maja. Državni dan spomina je bil ustanovljen pod predsednikom vlade Janezom Janšo leta 2022.

Vlada premierja Goloba je na nočni seji pisno sprejela težko odločitev, kar je bila navada komunistične vlade. Zaradi katastrofalnih gospodarskih rezultatov je Golobova vlada nenehno vodila ideološke bitke, da bi obnovila nedemokratične načine reševanja družbenih in političnih zadev.

Naj omenim le nekatere od njih. Pred tedni se je Golobova vlada odločila ukiniti Muzej slovenske osamosvojitve. In prav pred kratkim je bila sprejeta odločitev o vrnitvi velikanske Titove skulpture v park gradu Brdo (protokolarni objekt). Skulpturo morilskega diktatorja so namreč odstranili med slovenskim predsedovanjem EU leta 2021. Premier in ministri se ves čas udeležujejo proslav Titovih komunističnih partizanov. Vlada v skladu z levimi evropskimi poslanci ostro napada nacionalno radiotelevizijo (RTV Slovenija) in novinarje.

Dragi prijatelji,

Bojim se, da je trenutni razvoj v Sloveniji zaradi slabe demokratične tranzicije slab tudi za demokracijo v Evropi in svetu.

Prosim vas, da protestirate proti temu zaskrbljujočemu stanju in podprete demokratične sile, ki nasprotujejo noremu zdrsu v mračno totalitarno močvirje.

Že vnaprej se vam zahvaljujem.

S spoštovanjem,

dr. Andreja Valič Zver,
članica odbora PEMC

Odmev v tujini
Da želi slovenska vlada rehabilitirati komunizem, vemo že, odkar so prišli na oblast. Strankama Levica in SD je bivša SFRJ nekakšen ideal človeškega obstoja, ki ga je treba kopirati, vse tri vladne stranke se borijo za delavsko samoupravljanje. V Gibanju Svoboda pa so prav tako preverjeni Kučanovi kadri – Mile Šetinc, mož pomembne poslanke Svobodnjakov Mojce Pašek Šetinc, je pred osamosvojitvijo na primer dejal, da bomo jedli travo, če se odcepimo od Jugoslavije.

Gre za skupino antiosvoboditeljev, ki bi naredili vse, da bi projekt balkanskega psevdokomunizma znova zaživel, na njihovo veliko žalost pa to ni mogoče, saj je večina vlad držav bivših republik SFRJ desne politične orientacije. Zdaj pa so se ti njihovi vedno drznejši poskusi ponovnega čaščenja komunističnih malikov, ki so se prej dogajali na selektivnih komemoracijah v Dražgošah, preselili kar na uradno Gregorčičevo, zahodni partnerji pa to z začudenjem spremljajo. Kako dolgo še, preden se bo državi začel ugled trajno zniževati zaradi socialističnih bizarnosti slovenskih oblastnikov?

Andrej Žitnik