fbpx

Komunizem je “gnila ideologija”, ki vodi v “množično norost”: Duterte napoveduje posebno enoto proti komunističnim teroristom, nagradil bo tudi civiliste

Foto: epa

Filipinski predsednik Rodrigo Duterte je obsodil Komunistično partijo Filipinov (CPP) kot nasilno, brezupno in nesmiselno. Člane je pozval, naj se odpovejo svoji “gnili ideologiji”, napovedal pa je tudi posebno enoto, ki bo prepoznala, razorožila in ubila nasilne komunistične teroriste. “Ne borite se z njimi, uničite jih. Uničite jih, ubijte jih,” je nagovoril vojake, civilistom pa obljubil nagrado za ubijanje komunistov.

Duterte je od leta 2016, ko je postal predsednik Filipinov, večkrat poskušal skleniti mirovni sporazum s CPP in izdal več prekinitev, ki so bile razumljene kot gesta dobre volje. Komunisti pa so zavrnili njegove predloge, kar je lansko leto pripeljalo do napovedi, da bo Duterte ustanovil posebno enoto, ki bo prepoznala, razorožila in ubila nasilne komunistične teroriste. Medtem ko je Duterte napadal komunistično ideologijo doma, pa se je trudil prepričati Filipince, da sprejmejo zavezništvo z največjo komunistično državo na svetu – Kitajsko. V svojem govoru v torek je trdil, da je Kitajska zavrnila komunizem, čeprav ji vlada komunistična partija, katere radikalni ateistični voditelji so poslali na desettisoče ljudi v taborišča zaradi svoje vere, piše Breitbart.

Duterte je svoj govor na lokalnem dogodku v Quezonu, znanem kot komunistična trdnjava, začel z besedami, da ne razume, zakaj se želijo nekateri pridružiti komunistični partiji. “Lahko bi se pridružil Komunistični partiji Filipinov,” je dejal in dodal, da pa nastane problem, ker se ne bi mogel in se tudi ne bo sprijaznil z dejstvom, da je bilo v boju ubitih mnogo njegovih filipinskih bratov “za nič”. “52 let ubijanja,” je nadaljeval. “Nikoli nisem videl take skupine ljudi, ki bi jih prizadela množična norost.”

Duterte je v svojem govoru dejal tudi, da sta Rusija in Kitajska opustili komunizem. Medtem ko Rusija uradno ni več v rokah komunistične partije, Kitajska ostaja še naprej ujetnica le-te. Duterte pa je kljub temu zatrjeval, da so “vsi sprejeli demokracijo. Tudi Kitajska je imela pred kratkim volitve”. Ob tem ni jasno, na katere volitve na Kitajskem se sklicuje Duterte. Zadnje “volitve” na Kitajskem so namreč pripeljale do tega, da je bil Xi Jinping s 100 odstotki glasov ponovno izvoljen za predsednika.

Vojakom ukazal, naj komunistke ustrelijo v nožnico, da bodo “neuporabne”
Filipinski predsednik je večkrat izjavil, da upa, da bo imel s Kitajsko več pozitivnih odnosov, čeprav je kitajska vlada nezakonito kolonizirala filipinsko ozemlje v Južnokitajskem morju, piše omenjeni medij. Poleg tega je predlagal, da Filipini opustijo dolgoročno zavezništvo z ZDA in namesto tega poskusijo ustvariti “nov svetovni red” s Kitajsko in Rusijo. Duterte je tudi ponudil, da na Kitajsko pošlje deset komunistov, da bi jim pokazal, kako izgleda komunizem v 21. stoletju. “Dobili boste potni list. Prosili bomo za vizum, potem pa se boste odpravili na turnejo na Kitajsko in mi povedali naravnost v obraz, ali je ideologija še vedno tista pravica, za katero se borite. To pravim komunistom. Ti so ogrozili, povzročili žalost in bedo državi, ko so se borili za izgubljeno stvar. Komunistična ideologija je končana,” je še zaključil ter komunizem imenoval “gnila ideologija”.

Dutertejeve besede so bile ponoven poskus, da se konča več kot pol stoletja trajajoč boj, ki ga komunistična partija vodi proti filipinski vladi. Pri tem pogosto napada civiliste in zahteva nejasne politične spremembe v vladi. Premirje je poskušal vzpostaviti že v letu 2016, nato v letu 2017 v obdobju božiča, februarja 2018 pa se je odločil civilistom ponuditi nagrado za ubijanje komunistov ter pozval vojake, naj komunistke ustrelijo v nožnico, da bi jih naredili “neuporabne”. Pred kratkim je napovedal ustanovitev posebne enote, ki bi ubijala člane CPP. “Ne borite se z njimi, uničite jih. Uničite jih, ubijte jih,” je decembra nagovoril vojake. “Uničite levico,” je še ukazal.

J. G.

Komentarji so onemogočeni.