fbpx

Končno preboj v procesu izvolitve vodje Predstavniškega doma ameriškega kongresa

Kevin McCarthy. (Foto: epa)

Republikanci v predstavniškem domu ameriškega kongresa po drugem dnevu in šestih krogih glasovanj niso uspeli izvoliti svojega vodje Kevina McCarthyja za predsednika in govorca Predstavniškega doma. Republikanci imajo sicer v predstavniškem domu večino, a je veliko republikanskih predstavnikov proti McCarthyju.

V torek je Kevin McCarthy od potrebnih 218 glasov prejel 203 glasove, v sredo pa celo dva manj. V sredo pozno zvečer je bila zato izglasovana prekinitev seje. Vrnili so se zvečer in predlagali, da se zasedanje prekine, saj McCarthy po pogovoru s kongresniki še vedno ni imel dovolj glasov.

Zdaj kaže, da je vendarle prišlo do preboja. Konservativni in vplivni Club for Growth (Klub za rast) je objavil, da je sklenil dogovor s super PAC, ki je povezan z vodjo predstavniškega doma republikanske stranke Kevinom McCarthyjem, kar je nakazalo možno gibanje v tekmi za predsednika predstavniškega doma, potem ko v šestih krogih glasovanja ni bilo nobenega govornika.

Predsednik Kluba za rast Dave McIntosh je v izjavi dejal, da sporazum “lajša velike skrbi”, ki jih je imela njegova organizacija, in opozoril, da bo Klub za rast podprl McCarthyja za govornika, dokler bodo izpolnjena določena “načela”. “Ta sporazum o super PAC lajša skrbi,” je izjavil McIntosh. “Razumemo, da vodja McCarthy in člani delajo na dogovoru o pravilih, ki bo ustrezal načelom, ki smo jih določili prej. Ob predpostavki, da bodo ta načela izpolnjena, bo Klub za rast podprl Kevina McCarthyja za govornika.

Klub za rast je dobro financirana skupina, ki podpira kandidate, ki promovirajo omejeno vlado in gospodarski konzervativizem. Sklenitev sporazuma s Skladom vodstva kongresnikov (CLF), ki je velikan zbiranja sredstev, je pomembna, ker so nekateri McCarthyjevi nasprotniki v tekmi za govornike skušali odpraviti vpletenost CLF v republikanske predizbore.

Predsednik CLF Don Conston je opozoril, da so republikanci v letih 2020 in 2022 pod McCarthyjevim vodstvom dobili sedeže, in da CLF želi, da McCarthy ostane na čelu, da bi republikanci lahko “prevzeli sedeže v tretjem volilnem ciklu zapored.” Conston je obljubil: “CLF ne bo trošil na nobenih predizborih z odprtim sedežem v varnih republikanskih okrožjih in CLF ne bo dodelil sredstev drugim super PAC za to. CLF še nikoli ni zapravil niti dolarja proti republikanskemu predsedniku in bo očitno s to politiko nadaljeval tudi v prihodnosti.”

McCarthy je za Punchbowl News po novici o razvoju Kluba za rast nakazal, da “pogovori napredujejo” v njegovem prizadevanju za pogajanja z nekaterimi od 20 članov, ki so mu večkrat nasprotovali.

Sedmi krog glasovanja za predsednika bo predvidoma v sredo zvečer ali v četrtek.

Andrej Žitnik