Konec turističnih in znanstvenih obiskov potopljenega Titanika?

Tip podmornice, s katero so se smrtno ponesrečili potniki na poti do Titanika. Vir: STA

Svetovna javnost je še vedno v šoku po dvodnevni drami, ki se je odvila v severnem Atlantiku. Po smrtni nesreči premožnih pustolovcev, po mnenju nekaterih prihaja čas za razmislek o tem, ali ne bi nemara potovanj do potopljene čezoceanke kar prepovedali. Predsednik mednarodnega društva Titanik Charles Haas meni, da se iz razbitin lahko naučimo le malo. 

“Čas je, da resno razmislimo o tem, ali naj se v imenu varnosti končajo človeški izleti do razbitin Titanika, saj se je iz njih ali o njih mogoče naučiti le še razmeroma malo,” je Haas zapisal v izjavi po nesreči.

Haas pojasnjuje, da je moč podmornice s posadko povsem nadomestiti z avtonomnimi podvodnimi plovili. Tovrstna plovila so lansko poletje v visoki ločljivosti in 3-D tehniki kartirala ladjo in njene razbitine, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

“Svet se nam pridružuje in izraža globoko žalost in bolečino zaradi tega tragičnega dogodka, ki se mu je bilo mogoče izogniti,” je med drugim zapisal Haas in pozval k obsežni preiskavi dogodka, poroča STA.

Potrebni bi bili inšpekcijski pregledi
Titanik pa očitno še ni prenehal dajati lekcij navtikom in potapljačem. Haas meni, da bi morale globokomorske podmornice prestati podroben inšpekcijski pregled pred začetkom uporabe. Po nesreči so se na vodstvo družbe Oceangate in njihovo podmornico zvrnile hude kritike s celega sveta, saj plovilo več kot očitno ni bilo primerno za globokomorske potope. “Tako kot je Titanik svetu dal lekcijo o varnosti, bi morala biti tudi Titanova izguba lekcija o varnosti,” je povedal Haas.

V letih 2021 in 2022 je sicer s potopnim plovilom družbe OceanGate do razbitin Titanika uspešno potovalo najmanj 46 ljudi.

Smrt je bila takojšnja
Uvodoma se je špekuliralo, da bi lahko bili potniki na podmornici še živi. Plovilo je imelo za 96 ur zaloge kisika. Včeraj se je izkazalo, da je bilo upanje jalovo, saj so njihove razbitine našli manj kot 500 metrov stran od potopljenega Titanika.

Po mnenju strokovnjakov je prišlo do izgube pritiska in nato do implozije plovila. Smrt za potnike naj bi bila takojšnja.

G. K.