fbpx

Koronavirus uničujoč tudi za gospodarstvo: Globalna recesija že trka na vrata

Foto: epa

Smrtonosni koronavirus Covid-19, ki že vsaj od decembra 2019 pustoši po Kitajski, zdaj pa je prisoten po več kot 30 državah sveta, naj bi bil razlog za prihajajočo globalno gospodarsko krizo.

Na Kitajskem so zaradi koronavirusa Covid-19 že pred časom uvedli strogo karanteno okoli mesta Wuhan. Ravno tako so omejili gibanje, zborovanje in ustavili potovanja po državi.

Vsi ukrepi s katerimi naj bi zadržali nadaljnjo širitev koronavirusa pa so po pisanju Bloomberga ravno tako doprinesli k vedno večjim težavam majhnih in srednje velikih podjetij, ki se soočajo z izpadom dobička, zaradi česar ne morejo odplačevati dolgov.

Čeprav so kitajske oblasti zrezale obrestne mere, ukazale bankam naj povečajo limite za posojanje in razrahljajo kriterije za podjetja, da bi se ekonomija ponovno zagnala, številna podjetja še vedno nimajo dostopa do finančnih sredstev s katerimi bi lahko pokrili dolgove in plače zaposlenih.

Banke malim podjetjem posojajo drobiž
“Če Kitajska ne uspe zadržati virusa v prvem kvartalu, pričakujem da bo ogromno število malih podjetij propadlo,” je povedal finančni analitik pri Beijing Zhonghe Yingtai Management Consultant Co Lv Changshun.

Kitajske banke so od 20. februarja 2020 dale na razpolago 104 milijarde evrov (794 milijarde juanov) za posojila, kar pa je drobiž, saj mala podjetja na Kitajskem vsak kvartal plačujejo obresti v višini 48,4 bilijonov evrov.

Hud udarec kitajski ekonomiji je že pred samim izbruhom pandemije zadal tudi ameriški predsednik Donald Trump, ki se je spustil v trgovinsko vojno s Kitajsko. Ekonomska ras je bila zaradi tega lani najnižja v zadnjih treh desetletjih.

Ivan Šokić