Koronavirus uničujoč tudi za gospodarstvo: Globalna recesija že trka na vrata

Foto: epa

Smrtonosni koronavirus Covid-19, ki že vsaj od decembra 2019 pustoši po Kitajski, zdaj pa je prisoten po več kot 30 državah sveta, naj bi bil razlog za prihajajočo globalno gospodarsko krizo.

Na Kitajskem so zaradi koronavirusa Covid-19 že pred časom uvedli strogo karanteno okoli mesta Wuhan. Ravno tako so omejili gibanje, zborovanje in ustavili potovanja po državi.

Vsi ukrepi s katerimi naj bi zadržali nadaljnjo širitev koronavirusa pa so po pisanju Bloomberga ravno tako doprinesli k vedno večjim težavam majhnih in srednje velikih podjetij, ki se soočajo z izpadom dobička, zaradi česar ne morejo odplačevati dolgov.

Čeprav so kitajske oblasti zrezale obrestne mere, ukazale bankam naj povečajo limite za posojanje in razrahljajo kriterije za podjetja, da bi se ekonomija ponovno zagnala, številna podjetja še vedno nimajo dostopa do finančnih sredstev s katerimi bi lahko pokrili dolgove in plače zaposlenih.

Banke malim podjetjem posojajo drobiž
“Če Kitajska ne uspe zadržati virusa v prvem kvartalu, pričakujem da bo ogromno število malih podjetij propadlo,” je povedal finančni analitik pri Beijing Zhonghe Yingtai Management Consultant Co Lv Changshun.

Kitajske banke so od 20. februarja 2020 dale na razpolago 104 milijarde evrov (794 milijarde juanov) za posojila, kar pa je drobiž, saj mala podjetja na Kitajskem vsak kvartal plačujejo obresti v višini 48,4 bilijonov evrov.

Hud udarec kitajski ekonomiji je že pred samim izbruhom pandemije zadal tudi ameriški predsednik Donald Trump, ki se je spustil v trgovinsko vojno s Kitajsko. Ekonomska ras je bila zaradi tega lani najnižja v zadnjih treh desetletjih.

Ivan Šokić

 • Andrej

  Majhen virusek pa tako uničenje, razdejanje. Skladišča so sicer bolj ali manj polna, ampak ker ni superprofitov in izkoriščanj bo kriza. Kaj pa, ko bi enkrat poskusili z bolj poštenim delom in delitvijo?

  • Van Der Waals

   komunistek andrej spizdi v venezuelo tam ti bo bolje!

   • Andrej

    Prav prijazen pa nisi. Svetovnih kriz ne povzroča beda Venezuele, ampak kapitalistična blaginja. Tam so polna skladišča. Če še nisi vedel.

    • stajerc5

     Potem ne bomo mi nikoli krivi za kaksno svetovno krizo. No way!
     Smo pa pravi umetniki, da poskusamo z vso rdeco mocjo, obdrzati lastno krizo ze dolgih 30 (-) 5 let!

  • Vera

   Strup je v ” majhnih stekleničkah ” . :(

 • Garbage man

  Slovenija ponuja sežigalnice na odprtem, to bo privabilo veliko smeti….Zažgejo kaj želite…..vse je samovžig

  • stajerc5

   Vsepovsod ze gori, le na pravem mestu noce… Upam, da bo vsaj sedaj pod novo vlado, zagorelo pod velikim stevilom debelih, posranih, rdecih riti!

 • Resnica

  Bogi politiki ki bodo vodili vlade v tem casu…epidemija v drzavah s slabi zdravstveni sistemi plus recesija…nebi hotel biti vodja drzav ko se bo nezadovoljstvo zgrnilo na njih ker vsak dobro ve da ljudje nekoga morejo kriviti za tezave ki jih bomo imeli…pac cloveska mentaliteta

 • SALZ

  Kitajska bi se slejkoprej ekonomsko sesula ker vemo kako ekonomija deluje v komunizmu tudi to državo čakajo drastične spremembe da postane nekoč zdrava demokratična ekonomija. V komunizmu pač ne deluje nič vsaj dolgo ne