Kremeljska cenzura ni omejila rekordne gledanosti Prigožinove akcije!

Jevgenij Prigožin (Foto: Youtube, posnetek zaslona)

Prigožinov upor je na ruskem spletu postal prava uspešnica, Kremlju ga namreč ni uspelo cenzurirati. Cenzura ni bila povsem okrepljena med sobotnim uporom skupine Wagner. 

Oboroženi pohod Jevgenija Prigožina proti Moskvi je postal pravi hit na ruskem spletu. Posledično so lahko spletni uporabniki dogajanju sledili in ga komentirali. In čeprav je Vladimir Putin Prigožina imenoval za izdajalca, je lahko brez težav objavljal objave, ki so Rusom predstavile njegovo lastno verzijo dogodkov. Visoka stopnja svobode, kakršno je v času državnega udara užival Prigožin in njegovi pristaši, je mnoge presenetila. Znano je namreč, da od petka naprej večina ruskih uporabnikov spleta ni imela dostopa do Google News. Uporabniki so bili primorani uporabljati rusko različico brskalnika z Yandex, kjer pa je bilo število zadetkov močno omejeno, poroča Polska Agencja Prasowa.

Hitro so bili cenzurirani tudi viri na družbenih omrežjih, povezani s skupino Wagner. Vendar pa ni bilo nikakršne cenzure na aplikaciji Telegram kot tudi ne na drugih spletnih platformah, dostopnih v Rusiji, kot je  Youtube, in tudi ne na TV. Gre za veliko presenečenje, saj se je z začetkom vojne cenzura ves čas zaostrovala. V sklopu zaostrenih pogojev uporabe spleta je bilo med februarjem 2022 in februarjem 2023 zaprtih približno 500 spletnih strani. Za spletno utišanje Prigožina in njegovih pristašev bi zadoščal zelo strog zakon z julija 2022, ki je prepovedal kakršno koli kritiko oboroženih sil. Prav Prigožin je generalštabu ruske vojske večkrat očital napake in na njih utemeljeval svoj upor.

Jevgenij Prigožin je dolga leta veljal za zaveznika ruskega predsednika Vladimirja Putina. (Foto: posnetek zaslona YouTube CBC News)

A kljub temu vodja skupine Wagner ni imel nobenih težav pri širjenju sporočil na Telegramu. Še hujše pa je to, da je državna televizija celo prenašala njegovo besede ogorčenja zaradi raketnega obstreljevanja najemnikov skupine Wagner. Kot kaže, ruska cenzura ni pripravljena na takšne izredne razmere. Režim bi sicer lahko cenzuriral vse, vendar je tvegal izgubo nadzora nad tem, kako ljudje vidijo dogodke v državi. Posledično je Prigožinov upor sledilo izjemno veliko število ljudi, še preden je Kremlju zadevo uspelo zajeziti. Očitno je učinkovitost orodij, s katerimi razpolagajo ruske oblasti za hitro odstranjevanje sporočil, zelo omejena v primerjavi z učinkovitostjo tistih, ki se jih poslužujejo na Kitajskem.

Domen Mezeg