fbpx

Kremeljski propagandisti: naša družbeno odgovorna oligarhija bi morala prispevati za vojno

Vladimir Putin in ruski oligarh Oleg Deripaska (foto: epa)

Govor ruskega predsednika Vladimirja Putina, ki je napovedal delno mobilizacijo, je sprožil burne odzive po vsej Rusiji. Pomembni zakonodajalci in strokovnjaki so na državni televiziji izrazili svojo navdušeno podporo, vendar so se za velikimi besedami slišali pomisleki, ki so jih nekateri izrekli med vrsticami. Kremelj zdaj zahteva, da bogati Rusi podprejo vojno v Ukrajini. 

Celo najbolj predani prokremeljski propagandisti niso mogli skriti strahu pred očitnimi pomanjkljivostmi ruskega gospodarstva in njegovega vojaško-industrijskega kompleksa. V sredo v oddaji državne televizijske oddaje 60 minut se je celo v studiu zdelo, da vlada kaos, v bližini enega od odrov je bila jasno vidna velika luža vode, ki je pronicala iz strehe.

Višji vojaški analitik Mikhail Khodaryonok je med oddajo opozoril: “Mobilizacija je obraz naroda.” Zdi se, da temu obrazu manjka nekaj zob, z očitnimi težavami v zvezi s pomanjkanjem vojaške opreme in tehnologij, ki jih objokujejo celo najbolj podivjani propagandisti. Khodaryonok je izpostavil: “Vprašanje, ki ni nič manj pomembno od drugih, je, kako dobro bodo ti ljudje oboroženi in opremljeni … Morali bi prejeti sodobne uniforme, sodobno opremo, obroke, medicinske komplete, predmete, ki so povezani s podporo in logistiko, sodobno orožje … To je preprosto neprimerno.”

Tisti, ki imajo srečo, da se jim ni bilo treba soočiti z mobilizacijo, bi morali prispevati drugače, je med nastopom v oddaji izjavil vojaški strokovnjak Igor Korotčenko.

Izredno pomembno je, da naše nove vojaške divizije, ki se danes oblikujejo, dobijo potrebno opremo in orožje,” je poudaril. “Ker govorimo o prihodnosti našega naroda, mora priti do konsolidacije vseh razpoložljivih virov. Ustvariti bi morali sklad za podporo posebne vojaške operacije. Naša družbeno odgovorna vidna oligarhija bi morala deliti svoje dobičke, da bi bili lahko naši borci na fronti ustrezno oboroženi in opremljeni.”

Korotčenko je nadaljeval: “Vsak mora odigrati svojo vlogo. Ne moremo dovoliti, da bodo nekateri živeli v razkošju v Rubljovki [prestižno stanovanjsko območje v zahodnem predmestju Moskve], drugi pa branijo domovino. Tisti, ki so zredili v ekonomskem smislu, morajo deliti svoje vire, da lahko naše enote oskrbujemo z vsem, kar potrebujemo.”

Zdi se, da bi ruska elita – vključno s številnimi najvišjimi prokremeljskimi propagandisti – veliko raje navijala ob strani, kot da bi se pridružila brutalnemu in krvavemu imperialnemu prizadevanju Rusije.

Dmitry Nizovtsev, voditelj YouTube kanala Popular Politics, ki ga upravljajo privrženci opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega, za šalo poklical sinova tiskovnega sekretarja ruskega predsednika Dmitrija Peskova in ruskega premierja Mihaila Mišustina. Ko so ju povprašali, če bi se borili na fronti, niti Nikolaj Peskov (sin Dimitrija) niti Aleksej Mišustin (sin Mihaila) nista izrazila nobene želje, da bi se borila v prvi črti. Peskov sin je celo dejal, da je najbrž prišlo do pomote, on se namreč piše Peskov, in če ne vedo, kaj to pomeni, se bo dogovoril na višji ravni – ko so ga vprašali, ali bo postal prostovoljec, je hitro zatrdil: “Seveda ne!”. Bogatim ljudem z dobrimi zvezami v Rusiji namreč ne bo treba tvegati svojega življenja in uda, da bi služili domovini.

Kljub temu pa to udeležencem oddaje v studiu ni preprečilo, da ne bi milijonom po vsej državi odločno izrazili svojo ustno podporo novim odločitvam Kremlja.

V drugi oddaji 60 minut je vodja obrambnega odbora Državne dume Andrej Kartapolov skušal udeležence razprave kislih obrazov prepričati, kako srečni so, “da živijo v tako čudovitih časih”, ko je Rusija “postala os novega svetovnega reda”.

Dmitry Abzalov, direktor Centra za strateško komuniciranje, je medtem podvomil o pripravljenosti ruskega gospodarstva na prihodnje.“Očitno je bila razglašena delna mobilizacija, ker brez nje ne moremo doseči svojih ciljev.”

V urah pred Putinovo objavo je bil še en član Državne dume, Andrej Guruljov, poln navdušenja. “Jasno mi je, da je današnja odločitev začetek konca Ukrajine. To je to, ta narod ne obstaja več,” je dejal v oddaji Večer z Vladimirjem Solovjovom. “Zgodovina Ukrajine se končuje in morda je to dobro.

Zdi se, da so v tednih pred objavo glasniki Kremlja na državni televiziji postavljali temelje za mobilizacijo. Državna televizijska oddaja 60 minut, ki je dolge mesece zasmehovala ukrajinske enote in se norčevala iz zahodnega orožja, je nenadoma spremenila retoriko, pri čemer je voditeljica Olga Skabeejva nepričakovano priznala, da je ukrajinska vojska “močna” sila, Natovo orožje pa “zelo učinkovito”.

Vodja RT Margarita Simonjan je v sredo v oddaji Večer z Vladimirjem Solovjovom priznala, da je Putinova mobilizacija izsiljen ukrep, ki so ga spodbudili vojaški porazi ruskih oboroženih sil v Ukrajini: “Sem vesela, da smo razglasili delno mobilizacijo? Ne, nisem vesela … Očitno je bila razglašena delna mobilizacija, ker brez nje ne moremo doseči svojih ciljev.”

Andrej Žitnik