“Krndija z žico ograjena, mila mati, tu izhoda ni” – Pretresljiva pesem, s katero so si taboriščnice v komunističnem taborišču smrti lajšale dušo

Evakuacija nemškega prebivalstva 1945

Zapuščena nemška vas Krndija je bila od avgusta 1945 do maja 1946 ograjena z bodečo žico in predelana v eno od številnih komunističnih taborišč na Hrvaškem in v bivši Jugoslaviji, kamor so zapiral staroselsko nemško prebivalstvo iz Slavonije, osrednje Hrvaške, Srijema ter bosanske Posavine. V manj kot letu dni je v taborišču po nekaterih ocenah umrla več kot ena tretjina od približno štiri tisoč taboriščnikov.

V Krndiji so na taboriščnem delu pokopališča postavili spominsko obeležje žrtvam okrutnega komunističnega režima. V vasi, ki so jo takoj po vojni jugoslovanski komunisti predelali v taborišče za nemške staroselce, tako imenovane folksdojčerje, je po pisanju spletnega portala Komunistički zločini zaradi napornega dela umrlo najmanj 338 ljudi. V taborišču smrti, skozi katerega naj bi šlo od 3.500 do 4.000 taboriščnikov, jih je življenje izgubilo od 500 do 1.500.

V taborišču smrti, skozi katerega naj bi šlo od 3.500 do 4.000 taboriščnikov, jih je življenje izgubilo od 500 do 1.500. Točno število hrvaških folksdojčerjev, ki so šli skozi povojna taborišča, je težko določiti z gotovostjo.

Pričevanja dečka, ki je preživel
Tomo Schwäller
je še kot majhen deček dal skozi grozote komunističnega taborišča smrti. Njegova mati je prostovoljno odšla v taborišče, saj ni želela zapustiti svojega moža, ki je bil Nemec, ter otrok. V taborišču je umrla. “Po treh mesecih v taborišču Krndija smo pešačili prek Poganovcev do taborišča v Valpovem, od koder smo bili v odprtih vagonih deportirani v Nemčijo. Ker nas tam niso želeli sprejeti, smo bili vrnjeni v Valpovo in nato v Krndijo.”

Foto: Komunistički zločini

Od tam so partizanske oblasti taboriščnike gnale na prisilno delo na Široko Polje, kjer so ostali do zaprtja Krndije 1946. “Hrana je bila zelo slaba, dnevno pa so znali umreti trije do štirje ljudje,” se spominja Schwäller.

Bridke muke so si taboriščniki lajšali z žalostinkami
O težkih časih in bridkih spominih na življenje – če temu lahko sploh tako rečemo – v komunističnih taboriščih smrti pričajo tudi številne taboriščne žalostinke v hrvaškem in nemškem jeziku. Te so zabeležili taboriščnika Johann Rittinger in Tomislav Wittenberg ter v novejših časih etnokoreolog Josip Vinkešević.

Ene od teh pesmi se spominja Wittenberg, ki je bil ravno tako zaprt v Krndiji. Žalostinko v molu so ob večerih in ponoči prepevale taboriščnice.

Krndija z žico ograjena,
mila moja mati, tu izhoda ni.

Vodijo me do uprave puste,
tu mi režejo, mati, moje goste lase.

Mlado telo, al’ od bolečine modro,
mila moja mati, to ne sluti dobro.

Ko umrem in me pokopljejo,
mila moja mati, ti ne misli name.

Ivan Šokić

 • cosmosjasnovidec

  ————————————————————————
  Vsakemu levaku,komunajzerju,čefutarju ter seveda musliču se poščijem v usta in na glavo.
  DR.Cosmosjasnovidec

  • učko

   Pravilno !

  • RATATA

   Čim več pij!

  • Burek Burecki

   Verjetno zato ker ti velika vecina sere v usta…

 • Anton

  Kako bi to spravili v Slovenske novice?

 • VERRZIFIKATOR

  Srijemska

  Toliko pa vendarle še vem
  in me ob besedah teh je sram,
  na pravilnost toliko pač dam,
  da slovensko se napiše Srem.

 • Janez

  No vsaj v golažu jih niso pojedli haha.

  • Burek Burecki

   So izdelovali iz nemceljnov snicle iz francozov pa pomfri….

 • Božobožo

  Zgleda da režimakemu mediju zmankuje denarja, lastnih člankov je vse manj, lektor je že zdavnaj ušel. Večina člankov je kopiranih iz drugih medijev izrojene desnice oziroma od ustaških virov.

 • montyamp

  TITOV BANDITIZEM se hrani z mrtvimi , terorizmom , zazidavanjem , krivim sojenjem , na koncu , češnjica na tortico , bankrot s krvavim propadom države .
  Od komunistov uničene 3 države v 100 letih so SHS – YU – SLO .

 • Franko Zakoljevič

  Mislim, da so se ta komunistična taborišča imenovala: Jasenovac, Stara Gradiška, ipd. Mar ne?

  • ivan šantl

   Pozabil si še Goli pa Grgur.Jasenovac pa je “obratoval” do leta 1950, ko so ga porušili.Enako je bilo tudi s Staro Gradiško kjer so komunajzarji mučili in pobijali drugače misleče, vse do leta 1990.Vse svoje zločine pa so, po stari navadi, pripisali ustašem.Zato je Broz zasedel visoko 10.mesto na seznamu največjih zločincev 20.stoletja.Pavelića ni na tem seznamu, a ni to malo čudno.

 • xtc

  Ah,komunistični raj.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!