fbpx

Krvav teden za Mosul – džihadisti ubili več kot 230 civilistov

Džihadisti so znani po svoji okrutnosti (foto: epa)

Teroristična skupina Islamska država je v minulem tednu sredi bojev za iraško mesto Mosul ubila najmanj 232 ljudi, so sporočili Združeni narodi. Opozorili so sicer, da so številke verjetno še višje.

“Minulo sredo je bilo po naših podatkih ubitih 232 civilistov. Od tega jih je bilo 190 nekdanjih pripadnikov iraških varnostnih sil,” je v Ženevi povedala tiskovna predstavnica ZN Ravina Šamdasani. To se je zgodilo v Mosulu in njegovi okolici. IS tudi sili prebivalce iz okolice Mosula, da se umaknejo v mesto, je še povedala Šamdasanijeva.

V ZN so tudi opozorili, da želi IS na ta način uporabiti civiliste za živi ščit pred napredujočimi iraškimi silami, ki jih podpirajo tudi koalicijske sile z ZDA na čelu. Ubiti naj bi bili predvsem tisti ljudje, ki so se uprli zahtevanim preselitvam, in tisti, ki so bili kdaj pripadniki iraških varnostnih sil.

Maloštevilčni džihadisti še vedno zelo nevarni
Bitka za Mosul se je sicer začela sredi oktobra, iraške sile pa za zdaj čistijo območje v okolici drugega največjega iraškega mesta, ki ga je IS zasedla pred dvema letoma. V ofenzivi sodeluje okoli 30 tisoč iraških vojakov ob podpori 60-članske mednarodne koalicije pod vodstvom ZDA. Po ocenah ZN je v Mosulu okoli 1,5 milijona prebivalcev in do 5 tisoč džihadistov. Še okoli 2 tisoč naj bi jih bilo v širši regiji tega mesta.

M. P., STA