fbpx

Krvavi dan neodvisnosti za Ukrajino: Ruska raketa zadela železniško postajo in ubila 22 civilistov

V ruskem napadu na železniško postajo v Ukrajini najmanj 22 mrtvih (foto: Twitter)

Na dan neodvisnosti Ukrajine je bilo v ruskem raketnem napadu na železniško postajo Čapline v osrednji Ukrajini ubitih najmanj 22 ljudi, še 50 pa je bilo ranjenih, je sporočil ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Zelenski je pred nevarnostjo “ruskih provokacij” opozoril že pred 31. obletnico neodvisnosti Ukrajine od sovjetske oblasti, zato so bila javna praznovanja odpovedana.

Praznik ob dnevu neodvisnosti je sovpadel točno s šestimi meseci, odkar so ruske sile vdrle v Ukrajino in s tem sprožile najbolj uničujoč konflikt v Evropi po drugi svetovni vojni. Zelenski je v videonagovoru Varnostnemu svetu sporočil, da so rakete zadele vlak v majhnem mestu Čapline, ki leži približno 145 km zahodno od rusko zasedenega Donecka v vzhodni Ukrajini, poudaril pa naj bi tudi, da bo Rusija odgovarjala.

Preberite tudi: Rusija organizira množične nezakonite posvojitve ukrajinskih otrok

Čapline naj bi bile po poročanju tujih medijev obstreljevane dvakrat, v izjavi pomočnika Zelenskega, Kirila Tiomošenka, pa naj bi bilo zapisano, da je bila prva žrtev napada deček v eni od stanovanjskih zgradb, kasneje pa je v napadu na železniško postajo umrlo še 21 ljudi. Rusko obrambno ministrstvo je napade na civiliste zanikalo, ameriški državni sekretar Antony Blinken pa je Ukrajini izrazil podporo tudi na Twitterju, kjer je zapisal: “ruski raketni napad na železniško postajo, polno civilistov v Ukrajini, ustreza vzorcu grozodejstev. Še naprej bomo skupaj s partnerji z vsega sveta stali ob strani Ukrajine in zahtevali odgovornost ruskih uradnikov.”

Med raketnim napadom na regijo Višgorod, neposredno severno od Kijeva je prišlo še do šestih eksplozij, vendar brez poročil o žrtvah. Ruska vojska se je sicer na ukrajinski praznik izognila Kijevu, je pa s topniškimi napadi ciljala na frontna mesta, kot so Harkov, Mikolajev, Nikopol in Dnipro, je dejal svetovalec ukrajinskega predsednika Oleksij Arestovič, pišejo tuji mediji.

Raketni napadi daleč stran od frontnih črt
Ukrajinske sile so sestrelile rusko brezpilotno letalo v regiji Vinica, medtem ko so ruske rakete pristale na območju Hmelnickija, kar je na stotine kilometrov stran od frontnih črt. Rusija je doslej vse napade na civiliste zanikala, ruski obrambni minister Sergej Šojgu je na srečanju v Uzbekistanu celo dejal, da je Moskva namenoma upočasnila tako imenovano “posebno vojaško operacijo” v Ukrajini, da bi se izognila civilnim žrtvam, piše Reuters. Zelenski je Varnostni svet pozval k takojšnjemu dodatnemu ukrepanju, ameriški predsednik Joe Biden pa je Ukrajini obljubil skoraj 3 milijarde dolarjev za orožje in opremo, kar je največja varnostna pomoč Washingtona doslej.

Foto: zajem zaslona

Pod Bidnom so ZDA Ukrajini namenile več kot 13,5 milijarde dolarjev vojaške pomoči. V pomoč Ukrajini pa naj bi bilo tudi mnenje nekaterih vojaških analitikov, ki menijo, da se ruska ofenziva upočasnjuje zaradi nizke morale in fizične utrujenosti v svojih vrstah ter izčrpanih virov. Ruske sile so zavzele območja na jugu, vključno s tistimi na obalah Črnega in Azovskega morja ter z velikimi deli provinc Lugansk in Doneck, ki sestavljajo vzhodno regijo Donbas.

Vojna je ubila na tisoče civilistov, prisilila več kot tretjino od 41 milijonov Ukrajincev zapustiti svoje domove, pustila mesta v ruševinah in pretresla svetovno gospodarstvo, povzročila pomanjkanje bistvenih živilskih žit in dvignila cene energije.

Ana Horvat