Kuba: V prijateljski državi slovenskih socialistov zapirajo šole, uvajajo policijsko uro in grozijo z visokimi kaznimi v primeru nespoštovanja ukrepov!

Kuba (Foto: epa)

Zaradi vnovičnega naraščanja okužb z novim koronavirusom bodo v kubanski prestolnici v petek znova zaprli šole, bare in restavracije ter ustavili javni prevoz, so danes po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočile oblasti v Havani.

Socialistična Kuba uvaja strožje protikoronske ukrepe po tem, ko so v sredo zdravstvene oblasti v 24 urah potrdile 550 novih okužb z novim koronavirusom. Vsi, ki ne bodo upoštevali pravil, bodo deležni “visokih glob”, je zapisal državni časnik Tribuna de la Habana, ministrica za izobraževanje Ena Elsa Velazquez pa je na Twitterju sporočila, da bodo na televiziji od prihodnjega tedna potekali šolski tečaji.

Kljub ostrejšim ukrepom ne bo policijske ure oziroma prepovedi javnega prevoza in omejitev gibanja vozil in ljudi med 19. in 5. uro zjutraj, kot so sprva napovedali nekateri kubanski mediji.

Po praznikih rekordno število okužb
Šole v Havani so bile zaprte od sredine marca do oktobra lani, medtem ko so se šole v preostalih delih države ponovno odprle septembra. Kuba, ki ima 11,2 milijona prebivalcev, je približno istočasno začela ponovno odpirati svoje gospodarstvo in meje, vendar se je po božičnih praznikih soočila z rekordnim številom novih okužb.

Foto: epa

V državi so doslej potrdili več kot 16 tisoč okužb z novim koronavirusom, umrlo je 158 covidnih bolnikov, poroča STA.

Sara Kovač