fbpx

Kubanski komunisti pomoči potrebnim žrtvam tornada kar prodajajo humanitarno pomoč

Ljudje v Havani po opustošenju tornada čakajo v vrsti za hrano (vir: twitter)

Glavno mesto Kube je prizadel tornado, kakršnega niso videli vse od leta 1940, namesto humanitarne pomoči pa so lokalni komunisti izkoristili priložnost in prizadetemu prebivalstvu prodajali hrano.

Pozno v nedeljo je Havano prizadel tornado, ki naj bi bil po jakosti primerljiv s tistim, ki je kubansko prestolnico prizadel leta 1940. Medtem ko so prizadeti prebivalci računali na humanitarno pomoč s strani države, pa jim je kubanski komunistični režim po poročanju Breitbarta postregel s stojnicami s toplo hrano, za katero so zaračunavali.

Tornado jakosti F4, kar je druga najmočnejša stopnja, naj bi povzročila zelo huda nevihta s točo in je resno uničil večje dele že tako propadajočega mesta. Prebivalci, ki so se odpravili do vladnih uradnikov po pomoč, so povedali, da so morali za topel obrok piščanca in riža odšteti približno 5 centov (1,65 kubanskega pesa) za 3 grame hrane.

V Kubi vlada lakota
Navkljub zaračunavanju se je hitro oblikovala vrsta, dokler ni zmanjkalo hrane. Naslednji dan je vlada začela s prodajanjem krekerjev in jajc. “V taki situaciji so ljudje domnevali, da bo država nemudoma poskrbela za pogoje, kjer bodo ljudem nudili brezplačne tople obroke,” so bili ogorčeni pri 14 y medio.

Kuba trenutno trpi za hudim pomanjkanjem hrane, ki se je začelo v decembru, saj naj bi se po trditvah komunističnega režima pokvarili številni mlini. Castrov režim vztraja, da je do pomanjkanja prišlo, ker ni mogoče dobiti rezervnih delov za popravilo. Ni točno jasno, kako je prišlo do pomanjkanja jajc, glede na to, da za to niso potrebni mlini.

Mogoče so kokoši tako kot kubanski zdravniki za svoje delo zahtevale pošteno plačilo ali pa je, kakor to trdi kubanski predsednik Miguel Diaz-Canel, vsega kriv ameriški predsednik Donald Trump. Namreč, kriza v Venezueli se je konec koncev pokazala tudi na Kubi, saj se je slednja zanašala na uvoz hrane iz Venezuele.

Ivan Šokić