fbpx

Kurz: Treba je preprečiti, da bi ljudje še naprej nadaljevali pot proti Evropi

Avstrijski predsednik vlade Sebastian Kurz se je v zadnjem trenutku premislil in zavrnil podpis Marakeške deklaracije. (Foto: epa)

Dokler ne bo najprej prišlo do ustavitve migrantskega toka v Zahodno Evropo, članice EU ne bodo pripravljene izvajati preseljevanja migrantov, je poudaril avstrijski zunanji minister Sebastian Kurz in dodal, da je treba preprečiti, da bi ljudje še naprej iz Grčije nadaljevali svojo pot proti Evropi.

“Srednjeročno se lahko zgodi, da bodo države, ki so zdaj proti shemi preseljevanja, pripravljene sprejeti begunce in migrante,” je dejal avstrijski zunanji minister pred ponedeljkovim vrhom EU-Turčija. “Vendar dokler bo obstajal tako močan dotok in dokler se bodo države zavedele, da je to tudi posledica določene politike, tako dolgo bo prerazporejanje migrantov nerealno,” je povedal.

Podpira Tuska
Mladi, 29-letni, avstrijski zunanji minister je znova branil odločitev Avstrije in ostalih držav na balkanski migrantski poti, da omejijo tok prišlekov preko Turčije in Grčije. Da je bila ta odločitev pravilna po njegovi oceni dokazujejo tudi nedavne besede predsednika Evropskega sveta Donalda Tuska, ki je v minulih dneh migrantom svetoval, naj se ne podajajo več na pot proti Evropi. “Po mojem mnenju je to politika, ki gre v pravo smer,” je še dejal Kurz.

B. O., STA