fbpx

Je to resnični vzrok smrti angleške kraljice?

Kraljičino zadnje državniško opravilo naj bi bilo prav srečanje z novo premierko Velike Britanije. Vir: EPA

Pokojna monarhinja naj bi svoje zadnje dni na posestvu Balmoral pričakala dobro razpoložena, prebirala naj bi časopis Racing Post (gre za publikacijo o tekmovalni ježi konj) in gledala televizijo skupaj z osebjem. Ker je bilo vsaj na prvi pogled videti, da je kraljica še pri močeh, so se takoj po njeni smrti pojavile špekulacije, kaj bi lahko bil vzrok smrti. Prav lahko bi šlo za kardiovaskularno bolezen. 

Namig je ponudila fotografija, ki so jo posneli fotografi le nekaj dni prej, ko se je srečala z novo britansko premierko Liz Truss. Kraljica je imela na zgornji strani dlani viden temni madež, kakor neko modrico. A kot je pojasnila strokovnjakinja, ne gre za modrico, temveč najverjetneje simptom periferne arterijske bolezni, za katero je značilna slabša prekrvavitev okončin zaradi zamašitve žil. Na žalost gre za bolezen, ki je lahko zelo boleča. Bolniki, ki za njo bolehajo, pa so v veliko večji nevarnosti, da bodo umrli zaradi kardiovaskularne bolezni, kot ostala populacija.

Angleška zdravnica dr. Deb Cohen-Jones je svoje ugibanje pojasnila za Daily Mail: “Videti je, da obstajajo dokazi za periferno arterijsko bolezen. Gre za motnjo prekrvavitve žil, ki povzroča zožitev, blokado žil, pogosti so tudi krči.”

Zdravnica je še pojasnila, da se to obolenje občasno konča kot odpoved srca. Če pa je periferna (v okončinah) cirkulacija krvi dovolj slaba, organi ne dobivajo zadostne količine krvi in posledično pride do odpovedi organov.

Na sliki je jasno viden velik črn madež na dlani. (Vir: epa)

Na žalost gre za bolezen, ki je kraljici najverjetneje prizadejala veliko bolečine,” je zaključila angleška zdravnica.

Zadnje leto odpovedala veliko javnih pojavljanj
Kraljica pa naj bi po poročanju angleških medijev v letu pred smrtjo odpovedala vse več javnih dogodkov, na katerih je bilo predvideno, da bo nastopila ali se jih zgolj udeležila. Razlog je bila njena vse večja upehanost. To je bilo še posebej opazno od lanskega oktobra naprej, ko je vso noč preživela v bolnišnici, kasneje pa je zaradi slabega zdravstvenega stanja odpovedala gostitev svetovnih voditelji na vrhu ZN o podnebnih spremembah. Letos se ni udeležila posebne jubilejne maše darovane v njeno čast, ob 70. obletnici njene vladavine.

Tudi s premierko Trussevo se ni srečala v Londonu, temveč na Škotskem v Balmoralu, kjer je na koncu tudi preminila.

Gal Kovač