Prigožin nepričakovano napovedal umik

Vodja borcev skupine Wagner Jevgenij Prigožin. (Foto: afp)

Akcija Wagnerja, s katero so hoteli prodreti v Moskvo in zamenjati Putina se je nenadoma in presenetljivo končala – Prigožin je ukazal enotam, da se vrnejo, “da se ne bi prelivala kri“. Putin je napovedal kaznovanje tistih, ki so sodelovali v uporu.

Najemniška vojska Wagner, ki jo vodi Jevgenij Prigožin, je danes zasedla vojaške objekte v ruskem mestu Rostov in poslala konvoj vojaških vozil proti Moskvi. Ko so bili wagnerjevci le še približno uro iz Moskve, je Prigožin odredil, naj se vrnejo, saj ne želi, da bi se prelivala kri.

Prigožin je v avdio posnetku dejal: “Naše kolone se obračajo in se vračajo v taborišča v nasprotni smeri. Želeli so razpustiti enoto Wagner. Odpravili smo se na pot pravičnosti in v 24 urah smo prispeli 200 kilometrov pred Moskvo. Pri tem nismo prelili niti kapljice krvi naših bojevnikov. Zdaj je prišel trenutek, ko bi se lahko začelo prelivanje krvi. Ker razumemo, da bi se na eni strani prelivala ruska kri, bomo obrnili naš konvoj in se vrnili v bazna taborišča.”

Prigožin sprejel Lukašenkov predlog?

Njegovo izjavo je objavila tiskovna služba beloruskega voditelja Aleksandra Lukašenka, ki je prepričal Prigožina, naj ustavi svoj pohod. Oboroženi konvoj Wagnerjevih plačancev naj bi bil pred ukazom od Moskve oddaljen samo še 200 kilometrov.

“Prigožin je sprejel predlog beloruskega predsednika Aleksandra Lukašenka, da ustavi svoje oborožence iz Wagnerjevih sil in sprejme nadaljnje korake za umiritev razmer,” je sporočil predsedniški urad Belorusije, poroča beloruska tiskovna agencija Belta. Ruski predsednik Vladimir Putin se je zahvalil beloruskemu voditelju.

Gre za trik?

Gre za še eno od vrste slepilnim manevrov ali pa se Wagner res obrača nazaj proti fronti v Ukrajini? Putin si ne more privoščiti, da Prigožina pusti živega, saj ga je ta javno osramotil. Težko je verjeti, da gre za usklajeno akcijo oblasti in Prigožina, saj sta na koncu oba iz krize izšla z manj ugleda, kot sta v krizo prišla. Naslednjih 24 ur bo pokazalo kaj se v resnici dogaja.

Andrej Žitnik