fbpx

Socialisti iz dneva v dan dokazujejo, da jim je cilj uničenje EU, ne pa ohranitev evropske družine

Juan Fernando López Aguilar (Foto: epa)

Pozornost mednarodne javnosti je te dni usmerjena v Bled. To ne čudi, saj Blejski strateški forum privablja vedno večje število visokih predstavnikov politike in predstavnikov medijev. Letos se tako ponaša z rekordno udeležbo, kar priča o tem, da je forum postal pravi ponos slovenske diplomacije. Nedavne krize, predvsem pandemija covida-19, in spremembe v mednarodnem okolju (Afganistan) so pokazale, da se mora tudi EU prilagoditi in spremeniti, zato je poudarek tokratnega foruma ravno na teh tematikah. Očitno pa nekaterim to ni pogodu, saj bi raje kot na diskusiji in kompromisih gradili na konfliktih. Med te se nedvomno uvršča evropski poslanec Juan Fernando López Aguilar, ki pozornost preusmerja v vladavino prava proti Madžarski in Poljski.

Poslanec Juan Fernando López Aguilar iz vrst Skupine naprednega zavezništva socialistov in demokratov v Evropskem parlamentu je predsedujoči Odboru za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve, kjer je nedavno potekala razprava o vladavini prava in postopku po 7. členu proti Madžarski in Poljski. Na razpravo sta bila vabljena predsednik slovenske vlade in komisar za pravosodje Didier Reynders. Ker se slovensko predsedstvo Sveta EU ukvarja z drugimi, pomembnejšimi strateškimi problemi, je Aguilar udaril pod pasom, da bi preusmeril pozornost drugam.

“Kje je slovensko predsedstvo? Nismo mogli, da ne bi opazili odsotnosti slovenskega predsedstva Svetu EU glede zelo pomembne razprave odbora LIBE o postopku po 7. členu proti vladama Madžarske in Poljske. Odgovornost Sveta EU je, da poskrbi za nadaljevanje procesa. Kljub temu pa slovenskega predstavnika ni bilo”, je zapisal Aguilar. Ta kritika ni ostala neopažena pri premierju Janezu Janši, ki je v odzivu poudaril, da se slovensko predsedstvo trenutno bori za svobodno in celovito Evropo. “Vi pa poskušate uničiti Evropsko unijo. Sramota, prav res.”

Slovenski minister Hojs dosegel zgodovinsko zmago držav članic
Medtem ko socialisti uničujejo EU, pa je slovenski minister za notranje zadeve Aleš Hojs dosegel, da so notranji ministri držav članic EU v skupni izjavi zapisali, da je EU odločena, da prepreči nenadzorovan pritok migracij iz Afganistana, saj si nihče ne želi ponovitve migrantske krize iz leta 2015. Gre namreč za zgodovinsko odločitev, kjer so države članice izoblikovale stališče in ne od realnosti odmaknjena birokracija iz Bruslja.

Že nekaj časa lahko v EU opazujemo trend udrihanja čez Madžarsko in Poljsko, češ da naj bi v državi prihajalo do ogrožanja vladavine prava. Med največjimi kritiki so v glavnem socialisti, ki nato iz različnih kanalov povzročajo pritiske z namenom, da bi ljudje temu verjeli. Potem ko se je slovenski levici ponesrečil poskus, da bi se zavihtela na oblast, je ta pričela preko medijev izvajati pritiske, da so mediji poročali v smislu, kako naj bi se v Sloveniji pritiskalo na medije in novinarje. Vse skupaj brez konkretnih dokazov seveda. S temi praksami socialisti skrbijo za razdor evropske družine, namesto da bi stremeli k povezovanju. Morda bi bilo dobro, če bi si v poduk vzeli misel premierja Janše, ki jih je ta izrekel tekom otvoritve foruma: “Jasno je, da si prihodnost Evropske unije predstavljamo različno, vendar si ne moremo privoščiti izključevanja. Zato si tako močno želimo odkrito in odprto razpravo o naši skupni prihodnosti. Želimo ohraniti svojo evropsko družino.” Glede na izključevalno potezo določenih evropskih poslancev se marsikdo upravičeno vpraša, ali je ohranitev evropske družine resnično v njihovem interesu.

Sara Kovač