Soros prodal svoj delež pri Facebooku in kupil delnice Twitterja in New York Timesa

George Soros (vir: twitter)

Liberalni milijarder George Soros je prodal svoj delež pri Facebooku tik preden je vrednost Facebookovih delnic strmoglavila. Dokumenti komisije za vrednostne papirje in borzo ZDA (SEC) so razkrili, da se je Soros v istem času znebil tudi delnic Netflixa in Goldman Sachsa, katerih vrednost je ravno tako padla kmalu za tem.

Podatki SEC kažejo, da je Soros v tretjem četrtletju 2018 prodal svoj delež pri Facebooku in zmanjšal delež pri Netflixu ter banki Goldman Sachs. Kontroverzni milijarder je imel po poročanju RT s Facebookom turbulenten odnos, saj je že novembra 2017 prodal 300 tisoč delnic in jih nato ponovno kupil poleti 2018.

Vsa tri podjetja so od Sorosove odprodaje ali zmanjšanja njegovega deleža doživela izgubo v vrednosti. Netflixova vrednost se je skrčila za 29 odstotkov, Facebookova za 20 odstotkov in Goldman Sachsova za 15 odstotkov.

Kupil delež NYT in Twitterja
Zanimivo je, da je navkljub temu, da je Soros socialno omrežje označil za “nevarnost za družbo,” izraz, ki bi ga lahko uporabili tudi za samega Sorosa, hitro povečal svoj delež pri Twitterju, Spotifyju, Pandori ter New York Timesu. Medtem je prodal še delnice Amazona in Googla.

Soros je znan financer številnih nevladnih organizacij, ki promovirajo levičarski aktivizem, vse od nenadzorovanega priseljevanja v bolj razvite zahodne države do podpornikov splava. Svoje bogastvo si je nagrabil s špekuliranjem na borzi. Najbolj še vedno odmeva kako je uspel leta 1992 zrušiti vrednost britanskega funta in s tem zaslužil milijarde dolarjev. Njegova rodna Madžarska je prepovedala številne Sorosove operacije, kot je pomoč ilegalnim migrantom, kar je prisililo Sorosevo nevladno organizacijo Open Society v selitev v Berlin, medtem ko njegova Srednjeevropska univerza razmišlja o selitvi v Avstrijo.

Ivan Šokić

 • RATATA

  O tem kdo je financiral in vodil rdeči teror … . .. so pripravili prispevek v Kavarna Hayek…. “”
  100 (+1) let od oktobrske revolucije, ki se je v Petrogradu začela v noči s 24. na 25. oktober 1917 po starem (julijanskem) oziroma od 7. na 8. november po novem (gregorijanskem) koledarju in ki se jo je prijelo tudi ime boljševiška revolucija.
  Ideja socializma (komunizma), ki se je v naslednjih desetletjih razširila v Azijo, Južno Ameriko, Afriko in po 2. svetovni vojni v Vzhodno Evropo, je povzročila morijo in opustošenje brez primere v zgodovini človeštva. Ne mislim se ukvarjati s socialističnim gospodarstvom, niti s politiko komunistov (o obojem sem že pisal), ampak o malo znanih podrobnostih boljševizma, ki so v resnici ključne za razumevanje dogajanj v 20. stoletja in obeh svetovnih vojn: (prvič), kdo so bili boljševiki; (drugič), kdo jih je financiral; (tretjič), kdo si je izmislil in vodil NKVD (kasneje KGB), zloglasno Stalinovo tajno policijo, ki je morila drugače misleče politične nasprotnike in po vzoru katere so nastale vse najbolj razvpite tajne policije (od Gestapa prek Mosada do Udbe, Stasija in Securitate).

  Leta 2003 je bila v Nemčiji za (ne)besedo leta izbrana (beseda z negativnim prizvokom) beseda Tätervolk, ki se nanaša na idejo kolektivne krivde. To pomeni, da bi moral biti celoten narod odgovoren za dejanja prednikov.
  Sprejem nemške kolektivne krivde (za holokavst), s katero so Nemci živeli (in še živijo) od konca 2. svetovne vojne, je precej jezil Martina Hohmanna, nemškega poslanca CDU (danes je član AfD), ki je ob 3. oktobru (nemški dan enotnosti) 2003 v znamenitem govoru z naslovom Pravičnost za Nemčijo (Gerechtigkeit für Deutschland) na podlagi dokumentov iz sovjetskih arhivov razkril nekatere podatke o vodilnih kadrih NKVD. Gre za tako imenovano Petrovovo listo (1934 – 1941), ki je vodilne uslužbence zloglasne tajne policije razvrstila po različnih kriterijih, tudi po narodnosti.
  Iz dveh tabel je razvidno, da je bilo med leti 1934 in 1937 skoraj 40 odstotkov vodilnih v NKVD Židov, v celotnem sistemu državne varnosti pa je bilo med zaposlenimi 7 odstotkov Židov. Kasneje se je delež sicer zmanjševal (leta 1950 je delež Židov v operativnem sovjetskem kadru znašal le še 1,5 odstotka), a so bili v času največjega Stalinovega rdečega terorja (predstavljali samo 1,8 odstotka celotnega prebivalstva boljševističnega imperija, Rusov je bilo denimo 80 odstotkov) ključni za odstranjevanje ideoloških nasprotnikov socializma.
  Martin Hohmann je s preprostimi matematičnimi operacijami izračunal, da je bilo slabih dva odstotka Židov odgovornih za skoraj 40 odstotkov stalinističnega terorja, medtem ko 80 odstotkov Rusov »samo« za 30 odstotkov. Povedano drugače. Če je Stalinov režim (po zelo konservativni oceni) med leti 1924 in 1953 odgovoren za smrt okoli 20 milijonov ljudi (po eni od teorij naj bi ta številka dosegala 62 milijonov), to pomeni, da so Židje v Rusiji odgovorni za smrt najmanj 8 milijonov ljudi, kar je več, kot je bilo uradno (po židovskih virih) žrtev holokavsta (6 milijonov). In naprej. To pomeni, da so Židje v Sovjetski zvezi 59-krat bolj odgovorni za rdeči teror na prebivalca kot pa avtohtoni Rusi, je v govoru poudaril Hohmann in se vprašal, zakaj se od Židov ne pričakuje kolektivna krivda za morijo drugače mislečih v času vladavine Stalina. Zoper Hohmanna je sledil pogrom, še enkrat več se je izkazalo, da je vsakršna kritika Židov v Nemčiji tabu tema, kar je zapisal celo novinar BBC.
  Prijateljstvo in tesne vezi med boljševiki in Židi so še starejšega datuma. Za uvod se samo za trenutek ustavimo pri Marxu. Karl Marx, ideolog komunizma, najbrž najbolj zlobne ideologije v zgodovini, je bil vzgajan v judovstvu. Starša sta pobegnila pred antisemitizmom, Karlov dedek je bil židovski rabin z imenom Mordecai.
  Na Marxa je najbolj vplival Moses Hess, francoski židovski filozof, ki mu je omogočil, da je Rheinische Zeitung uporabil za levičarsko platformo. Hess je bil tudi tisti, ki je v komunista spreobračal Friedricha Engelsa, bogatega tekstilnega magnata, ki je kasneje financiral Karla Marxa iz dobičkov, ki jih je ustvaril v Nemčiji in Veliki Britaniji.
  Marksizem se je dokaj hitro razširil po Evropi in pljusknil tudi prek luže, kjer so ga Židje, ki so se v 19. stoletju iz Rusije množično selili v Zahodno in Vzhodno Evropo ter ZDA, vzeli za svojega in prek njega uresničevali svoje interese.
  Komentator je v The Jewish Chronicle (najstarejši židovski časopis na svetu) zapisal, da je razlog, zakaj Židje sprejemajo boljševizem, v tem, da so »ideali boljševizma v mnogih točkah usklajeni z najboljšimi ideali judovstva«. Tudi zato so Židje financirali boljševike in jih podpirali. Ko so denimo boljševiki spomladi 1917 v Carnegie Hall v New Yorku slavili odstopno izjavo Nikolaja II. Ruskega, carja Rusije, kralja Poljske in princa Finske, so dobili telegram podpore od Jacoba Schiffa, bogatega židovskega poslovneža, ki je vodil investicijsko banko Kuhn, Loeb & Co. Ta banka je bila ena od ustanoviteljic ameriške centralne banke (FED), ki je nastala tako, da so židovski bančniki izpodrinili bogate industrialce, ki so nasprotovali centralni banki (o tem sem pisal TUKAJ). Telegram je objavil New York Times, Schiff pa je skušal zanikati svojo vpletenost, a je njegov vnuk John trideset let kasneje v New York Journalu (3. februar 1949) razkril, da je Jacob Schiff za boljševiško revolucijo namenil 20 milijonov dolarjev. In prav Schiff je leta 1905 že financiral Japonce v vojni proti carski Rusiji, istega leta so židovski bankirji financirali rusko revolucijo, ki ni bila uspešna.
  V Evropi je bil eden glavnih financerjev boljševikov Olof Ashberg iz Stockholma, Žid, ki se je še po 2. svetovni vojni v Švici sestajal z Rusi. Diplomatski krogi v Švici so ga opisovali kot »sovjetskega bankirja«, ki je leta 1917 z izdatnimi denarnimi sredstvi Trockemu in Leninu (slednji je veljal za Rusa, a je imel nemške, ruske, židovske in mongolske korenine, njegova žena Nedežda pa naj bi bila Židinja, saj je njena družina kot družinski pogovorni jezik uporabljala jidiš, se pravi nemščino s hebrejskimi koreninami) pomagal izpeljati oktobrsko revolucijo. Takih židovskih bankirjev in poslovnežev, ki so financirali boljševike, je bilo še ve, a o njih kdaj drugič.
  Kakorkoli, kmalu po židovskemu slavju v New Yorku je nazaj v Rusijo odpotoval Lev Trocki (v ZDA je pisal za Novy Mir, ki ga je Times kasneje označil za židovski časopis), ki je kasneje postal eden ključnih oblastnikov. Po njegovi zaslugi je rdeča zvezda najprej postala simbol Rdeče armade, kasneje pa komunizma. Med zgodovinarji krožita dve teoriji, kako je prišlo do tega. Po prvi peterokraka zvezda predstavlja pet prstov delavca, po drugi pa naj bi Trocki skušal najti simbol, ki spominja na davidovo zvezdo.
  Še najbližje heksagramu je bil pentagram.
  Pravo ime Trockega je bilo Lev Davidovich Bronstein, po prihodu nazaj v Rusijo je postal najpomembnejši komisar, desna roka Lenina, ki je najbolj pripomogla, da so boljševiki oktobra 1917 v Moskvi in Peterburgu zrušili kratkotrajno demokratično izvoljeno vlado, ki je nastopila po odstopu carja Nikolaja (april – oktober 1917). Tudi zato so takratni kronisti iz Rusije poročali, da ni šlo za delavski upor oziroma ruski državni udar, ampak da je bila oktobrska revolucija pravzaprav židovski državni udar.
  Guardianova (takrat se je časopis imenoval še Manchester Guardian in je bil za razliko od danes še verodostojen) dopisnica iz Moskve Ariadne Tyrkova Williams je zapisala: »V sovjetski republiki so vsi odbori in komisariati napolnjeni z Židi.« Winston Churchill, ki je pisal za Illustrated Sunday Herald, je 8. februarja 1920 zapisal: »Z izjemo Lenina je večina vodilnih oseb Židov. Poleg tega glavni navdih in gonilna moč prihajata od judovskih voditeljev.« A najpopolnejši opis rasnega ozadja članov boljševistične oblasti je dal Robert Wilton, dopisnik Timesa iz Rusije. Leta 1920 je v francoščini izdal knjigo Les derniers jours des Romanov, v kateri je objavil seznam članov centralnega komiteja komunistov, ljudskih komisarjev, izvršilnega odbora boljševikov in članov komisije za izredne razmere. Se pravi seznam tistih, ki so imeli v rokah oblast. Iz seznamov je razvidno, da je bila več kot polovica članov centralnega komiteja Židov, tudi več kot polovica članov sveta ljudskih komisarjev je bila Židov. Wilton, ki ga še danes obtožujejo antisemitizma, je pet let po objavi knjige umrl, uradni vzrok smrti je bil rak.
  Podobno kot Tyrkova in Wilton so v svoje matične države poročali tudi drugi dopisniki in diplomati. William Oudendyk, nizozemski konzul v Sankt Peterburgu, je v zahodno Evropo poslal depešo, v kateri je zapisal, da »boljševizem organizirajo in izvajajo Židje«. Njegovo poročilo je bilo aprila 1919 vključeno »belo knjigo o Rusiji« oziroma v Zbirko poročil o Rusiji I., a je bilo hitro umaknjeno. Stotnik Montgomery Schuyler (G2 Intelligence), ki je bil operativec ameriških sil v Sankt Peterburgu, je zapisal: »Boljševistično gibanje je bilo že od samega začetka vodeno in pod nadzorom najmočnejših ruskih Židov.« Ta zapis hrani državni arhiv ZDA, kjer sta tudi dva telegrama. Prvi je od konzula Summersa (2. maj 1918) iz Moskve, ki navaja: »Židje prevladujejo v lokalni sovjetski vladi, protižidovsko razpoloženje med ljudmi narašča.« Drugi telegram je poslal Caldwell, konzul v Vladivostoku (5. julij 1918). Zapisal je: »Petdeset odstotkov sovjetske vlade v vsakem mestu sestavljajo Židje najhujše vrste«.
  Ko je januarja 1924 Lenin umrl, se je začel boj za njegovo nasledstvo. Zmagal je Josip Stalin, ki ga še danes opisujejo kot antisemita, a resnica je diametralno nasprotna. Stalin je imel tri žene in vse so bile Židinje. Njegovi otroci so bili vzgajani v židovskem duhu, tudi poročali so se z Židi (hčerka Svetlana iz prvega zakona je imela štiri može, trije od teh so bili Židi).
  Podobno je bilo s Stalinovim pomočnikom Vjačeslavom Molotovom, enako z drugimi Stalinovimi nasledniki, kot je denimo Leonid Brežnjev, ki je bil poročen z Židinjo, njegovi otroci so bili vzgajani kot Židje.
  In še nekaj. Prav vsi zloglasni šefi boljševistične tajne službe, od Uritskyga do Berije, so bili Židje.
  Enak recept je bil uporabljen drugod po Evropi. Leta 1919 je Bela Kun na Madžarskem organiziral socialistično revolucijo. Skoraj vsi člani vlade so bili Židje, kar je tudi povzročilo padec režima, saj jih Madžari niso marali. S sovjetsko pomočjo so se Židje vrnili na oblast leta 1945, ko je bil postavljen triumvirat: Matyas Rakosi (rojen kot Rosenfeld), Erno Gero (rojen kot Singer) in Zoltan Vas. Prva dva sta bila tudi člana krvave Kunove vlade.
  Najslavnejši madžarski Žid in eden najškodljivejših Zemljanov je danes George Soros.
  Enako je bilo na Češkem, Poljskem, v Romuniji in tudi Titovi Jugoslaviji, kjer je bil glavni diktatorjev svetovalec Žid Moša Pijade. John Gunther je v knjigi Za zaveso v poglavju Tito in Jugoslavija zapisal, da je bil Pijade glavni mentor Josipa Broza in da je »ideološko strukturo, ki jo ima, dobil od tega pametnega starca«. Benton Bradberry je leta 2012 v knjigi razbil mit o Nemcih kot najbolj zlobnem narodu, ki je zakrivil obe svetovni vojni. Avtor trdi, da je šlo za agresivno politiko do Nemčije, nestabilnost sveta v 20. stoletju pa je zakrivila boljševistična revolucija, za katero so stali Židje. Bradberry je zapisal: »Najboljši dokaz o židovski naravi oktobrske revolucije in prevladi Židov v boljševistični vladi je tudi njihova vloga v komunističnih revolucijah, ki so se dogajale po Evropi.«
  Po prvi svetovni vojni so Židje skušali prevzeti oblast tudi v Nemčiji. S pomočjo sovjetskega veleposlanika in židovskega denarja je skupina Spartak skušala zrušiti vlado. Upor je bil zatrt, voditelja Roza Luxemburg in Karl Liebknecht sta bila usmrčena.
  Židje so kasneje financirali nacionalsocializem oziroma zloglasno NSDAP, ki naj bi bila med 2. svetovno vojno odgovorna za holokavst.
  In ravno na to je leta 2003 v svojem govoru članom CDU opozoril uvodoma omenjeni Martin Hohmann: nihče ne terja od Židov, da na podlagi dedne krivde prevzamejo kolektivno odgovornost za početje med boljševiško revolucijo, se pravi, da bi bili kolektivno krivi za tisto, kar so počeli dve generaciji prej njihovi predniki. Zato tudi od Nemcev nima pravice nihče terjati, da sedanje generacije nosijo breme holokavsta. Zaradi teh besed so ga napadli mediji, obrekovali so ga v CDU (iz poslanske skupine je bil izgnan 14. novembra 2003, stranko je zapustil aprila 2004), kazensko so ga preganjali. A pregon so morali opustiti, ker v svojem govoru ni povedal ničesar neresničnega, njegova skovanka Tätervolk pa je postala (ne)beseda leta 2003.
  “”
  https://kavarnahayek.wordpress.com/2017/10/24/100-let-oktobrske-revolucije-kdo-je-financiral-in-vodil-rdeci-teror/

  • Franc Šink

   Ni kaj vse to je res.

 • največji ljuzer jjajo

  sliši se kot dober poslovni nasvet, fb bo padal, ker svoje podatke prodaja za trumpovske politične kampanije, očitno je hrvaški ustaški migrant Šokić prišel do notranjih informacij in jih zdaj veselo deli z nami. lahko smo mu hvaležni, pa še njegova sicer slaboumna retorika, značilna za tretjerazredne orbanovske pisune, je nekoliko omiljena. mogoče bi moral pa Ivan večkrat pisati s finančnih front, vse ostalo je bolj noriške kvalitete

  • Nata

   Noriške kvalitete ? Od kdaj pa bereš Noriško zgodovino ? Saj to so zate in tvoje vendar pravljice !

 • Fhhhhanc Bhhhezveznik

  Svetovni zločinec, on pa prosto kupuje deleze korporacijij. Jansisti usekani.

  • Staybell geenius

   znaš navesti kaznivo dejanje, ki ga naj bi bil kriv?

   • Fhhhhanc Bhhhezveznik

    Ravno to pisem, “postenim” jansistom.

   • dare326

    Nezakonito financiranje makedonskih socialistov in pomoč pri nelegalnem prevzemu oblasti. Tiranska platforma.
    Vzpodbujanje nasilnih dejanj s financiranjem Antifa in BLM…
    Počasi bo prišel na vrsto na sodišču.

    • Staybell geenius

     Po dosedaj videnem, se takim ljudem sodišča ne dogajajo.

 • Staybell geenius

  Pač, poslovnež je naredil poslovno potezo.

  Pred kratkim je Trump podelil predsedniško odlikovanje ženi svojega največjega donatorja (lastnika), Sheldona Aledsona. Korupcija? Ah kje, po mnenju OrbaNove si še omembe ne zasluži…

  • dare326

   Špekulant, ne poslovnež!

   • Staybell geenius

    Tako kot polovica trumpovega kabineta, torej kaj hočeš povedati?

 • Staybell geenius

  Sicer pa so tile članki o Sorošu kot vsemogočnem obvladovalcu sveta že prava karikatura in parodija, da človek ne ve več, če se novinar zajebava ali ne…

 • Nata

  ? ? ? ? ?
  Le kaj, za vraga čaka ona koščena stara dama ??

  • samsara

   Čaka vraga, ker gre za njegovo stvaritev in ima prednost.

  • domovina mili dom

   Nisem več prepričan, da slučajno ne dela s povezavo z peklenščkom iz ozadja. Videno v Slo, da nekaj zabušava.

 • Olga2345

  Zaradi korupcije, terorizma in nacističnih zločinov nad rojaki, ki jih je izdal, sodi za rešetke do smrti!

  • domovina mili dom

   Škoda luksuza v celici. Sodba naj bo Božja.

 • Alan Sirotinja Ford

  Zdaj bo na tviterju cenzuro zganjal, senilnež pokvarjeni?

 • Franc Šink

  Kdor posluje z sorosom je vedno na izgubi.

 • Osti jarej

  ..kdor se in se je branil soroševega denarja,naj dvigne roko

  • Herbert

   Imam tak nedružbosloven poklic da njegovega denarja ne rabim. Je pa bila zena stipendist barona Rotschilda ki stipendira ozključno top naravoslovne znanstvenike. Toliko da ga primitivni omejenci z teorijo zarote metali v isti koš.

  • Matt von Glanz

   Jaz jo dvigujem, bolj natancno sredinec.

 • domovina mili dom

  Podobnost med sosošem in slovenskimi komunisti.
  Vsi služijo na tuj račun.

  • Aresnica

   To je res.
   _______________
   Lep pozdrav

 • milanček

  Bog je krivičen, otroci, mladi, dobri ljudje umirajo, ta pokvarjen gnoj pa še vedno tlači zemljo, seveda ne samo on, pri nas v Sloveniji je še cel kup komunistov, ala kućan, zemljarić, janković, kocjančić in še in še iz tega gnojišča, ki bi morali že zdavnaj gauzniti, namesto mladih poštenih ljudi!

 • freedomfighter

  Kaj a ta clanek mogoce hvali sorosa…clovek je prodal delnice ob pravem casu…to bi se lahko kaj naucili od njega

  • Matt von Glanz

   Lol, ne mores izmeriti globine pomenljive ironije v “ob pravem”, to je kvaliteta izrazanja

   • freedomfighter

    Se vedno ne razumem…a delnice se prodaja takrat ko imajo visoko vrednost ali po tem…mislim ce to nebi bil soros bi najbrz pisalo kako pameten investitor proda delnice ob pravem casu…in pravi cas za prodajo delnic je preden tem pade cena

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!