fbpx

Ukrajinska prva dama Olena Zelenska: Najbolj grozljive v tej agresiji so otroške žrtve

Olena Zelenska (Foto: epa)

“Vojna v Ukrajini ni vojna “nekje tam”. To je vojna v Evropi, blizu meja Evropske unije. Ukrajina ustavlja sile, ki lahko jutri agresivno vstopijo v vaša mesta pod pretvezo reševanja civilistov,” sporoča ukrajinska prva dama Olena Zelenska, ki se je v času ruske invazije na Ukrajino znašla na nasprotnikovi listi za odstrel. “Morda najbolj grozljive in uničujoče v tej invaziji so otroške žrtve”. 

Skoraj ni nikogar, ki ne bi vedel, kdo je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Ne mine namreč dan, ko se ne bi ta, odet v zeleno, javljal svetu in poročal o dogajanju in poudarjal, da se bo Ukrajina borila na vse pretege proti agresiji ruskih vojaških sil. Vse to navkljub večkratnim poskusom nasprotnikov, da se ga znebijo. Tokrat pa se je za spremembo oglasila tudi ukrajinska prva dama Olena Zelenska, tarča nasprotnikov številka 2, ki se je z odprtim pismom obrnila na medije.

V svojem odprtem pismu, ki ga je ukrajinska prva dama naslovila na svetovne medije, je mogoče prebrati, da se je v zadnjem času s prošnjami za intervjuje oglasilo ogromno število medijev z vsega sveta. Jasno je poudarila, da pismo predstavlja njen odgovor na te prošnje in pričevanje iz Ukrajine. “Kar se je zgodilo pred dobrim tednom dni, je bilo nemogoče verjeti. Naša država je bila mirna; naša mesta in vasi so bila polna življenja. 24. februarja smo se vsi zbudili ob napovedi ruske invazije. Tanki so prečkali ukrajinsko mejo, letala so vstopila v naš zračni prostor, raketni izstrelki so obkrožili naša mesta.”

Otroške žrtve so najbolj grozljive in uničujoče v tej invaziji
Kljub zagotovilom propagandnih medijev, ki jih podpira Kremelj, da invazija predstavlja “posebno operacijo”, gre po besedah Zelenske za množični poboj ukrajinskih civilistov. Otroške žrtve pa so tiste, ki so po njenih besedah najbolj grozljive in uničujoče v tej invaziji. “Osemletna Alice, ki je umrla na ulicah majhnega mesta Okhtyrka, medtem ko jo je njen dedek poskušal zaščititi. Ali Polina iz Kijeva, ki je skupaj s starši umrla v obstreljevanju. 14-letnega Arsenija je razbitina zadela v glavo in ga ni bilo mogoče rešiti, ker reševalno vozilo zaradi močnih požarov ni moglo pravočasno priti do njega.” Pravi, da ko Rusija navaja, da naj ne bi šlo za vojno, ki je usmerjena v civiliste, jim omeni ta imena.

“Naše ženske in otroci zdaj živijo v bombnih zakloniščih in kleteh. Najverjetneje ste vsi videli te slike s podzemnih postaj v Kijevu in Harkovu, kjer ljudje ležijo na tleh s svojimi otroki in hišnimi ljubljenčki – ujeti pod njimi. To so za nekatere samo posledice vojne, za Ukrajince je to zdaj grozljiva realnost.” Po besedah ukrajinske prve dame v nekaterih mestih družine več dni zapored ne morejo iz zaklonišč zaradi neselektivnega in namernega bombardiranja in obstreljevanja civilne infrastrukture. “Prvi novorojenček vojne je najprej ugledal betonski strop kleti, njegov prvi vdih je bil jedek zrak podzemlja, pozdravila ju je skupnost, ujeta in terorizirana. Na tej točki je več deset otrok, ki nikoli v življenju niso poznali miru.”

Foto: epa

Opozorila, da ljudje nimajo dostopa do zdravljenja
Kot navaja, se ta vojna vodi proti civilnemu prebivalstvu in ne samo z obstreljevanjem. Nekateri ljudje namreč potrebujejo intenzivno nego in stalno zdravljenje, ki ga sedaj ne morejo dobiti. “Kako enostavno je injicirati inzulin v kleti? Ali pa dobiti zdravila za astmo v času, ko se izvajajo močni napadi? Da ne omenjam na tisoče bolnikov z rakom, za katere je bistvenega pomena, da imajo dostop do kemoterapije in zdravljenja z obsevanjem, ki je sedaj odložen za nedoločen čas.” Lokalne skupnosti na družbenih omrežjih so po njenih besedah polne obupa. Mnogi ljudje, vključno s starejšimi, hudo bolnimi in invalidi, so bili izčrpavajoče odrezani in so končali daleč od svojih družin in brez kakršne koli podpore. “Vojna proti tem nedolžnim ljudem je dvojni zločin,” je kritična.

Mrtvi ukrajinski otroci (Foto: Twitter)

Ukrajinska prva dama v nadaljevanju navaja, da so njihove ceste preplavljene z begunci. “Poglejte v oči tem utrujenim ženskam in otrokom, ki nosijo s seboj bolečino in srčno bolečino, ko so zapustili ljubljene in življenje, kot so ga poznali. Moški, ki jih pripeljejo na meje, točijo solze, ko se morajo posloviti od svoje družine, a se vendarle pogumno vrnejo nazaj v boj za svobodo Ukrajine. Navsezadnje se Ukrajinci kljub vsej tej grozi ne dajo”, navaja in dodaja, da se je agresor Putin uštel okrog tega, da bo prišlo do bliskovite vojne. Prepričana je, da je ta podcenil njihovo državo, njihove ljudi in domoljubje. “Ukrajinci, ne glede na politične poglede, materni jezik, prepričanja in narodnosti, stojijo skupaj v neprimerljivi enotnosti,” je jasna.
Medtem ko so se propagandisti Kremlja hvalili, da jih bodo Ukrajinci sprejeli s cvetjem kot rešiteljem, so se jim izogibali z molotovkami, je poudarila in dodala, da se zahvaljuje občanom napadenih mest, ki so sodelovali pri pomoči potrebnim. “Tisti, ki še naprej delajo – v lekarnah, trgovinah, javnem prevozu in socialnih storitvah – kažejo, da v Ukrajini zmaga življenje.” Prav tako se je zahvalila tistim, ki so njihovim državljanom zagotovili humanitarno pomoč, in se zahvalila za nadaljnjo podporo. Pozabila pa se ni zahvaliti niti sosednjim državam, ki so velikodušno odprle svoje meje, da bi zagotovili zavetje njihovim ženskam in otrokom. “Hvala, ker ste jih varovali, ko nam je agresor to onemogočil.” Vsem ljudem po vsem svetu, ki se združujejo v podporo Ukrajini, se je zahvalila za podporo in dodala, da jo cenijo. “Ukrajina želi mir. Toda Ukrajina bo branila svoje meje. Zavarovala svojo identiteto,” je dodala.

Pozvala k zaprtju neba nad Ukrajino
“V mestih, kjer se obstreljevanje nadaljuje in se ljudje znajdejo pod ruševinami, več dni ne morejo priti iz kleti, potrebujemo varne koridorje za humanitarno pomoč in evakuacijo civilistov na varno,” je izpostavila in dodala, da si se želijo, da bi se zaprlo njihovo nebo. “Zaprite nebo in sami bomo vodili vojno na terenu. Apeliram na vas, dragi mediji: nadaljujte s prikazovanjem tega, kar se tukaj dogaja, in prikazujte resnico. V informacijski vojni, ki jo vodi Ruska federacija, je vsak dokaz ključen,” je prepričana.

Svetu je sporočila, da vojna v Ukrajini ni vojna “nekje tam zunaj”. To je namreč vojna v Evropi, blizu meja EU. “Ukrajina ustavlja sile, ki lahko jutri agresivno vstopijo v vaša mesta pod pretvezo reševanja civilistov. Prejšnji teden bi se meni in mojim ljudem to zdelo kot pretiravanje, vendar je to realnost, v kateri živimo danes. In ne vemo, kako dolgo bo to trajalo. Če Putina, ki grozi z jedrsko vojno, ne ustavimo, za nikogar od nas ne bo varnega mesta na svetu,” je opozorila in zaključila s prepričanjem, da bodo zmagali zaradi svoje enotnosti. “Enotnost v ljubezni do Ukrajine. Slava Ukrajini!”

Nina Žoher