fbpx

Labodji spev Islamske države: Na družbenih omrežjih objavili nov propagandni video, v katerem napadejo Belo hišo

(vir: twitter)

Islamska država je objavila najnovejši propagandni video, v katerem fantazirajo o vojaški invaziji na prestolnico ZDA. Po mnenju strokovnjakov naj bi bil namen najnovejšega posnetka teroristične organizacije v izdihljajih spodbujanje terorističnih napadov, ki bi jih izvedli simpatizerji Islamske države.

Petminutni propagandni posnetek, ki ga je na družbenih omrežjih objavila skupina Abd al Faqir Media, ki podpira Islamsko državo, prikazuje vojsko teroristov, ki na svojem bojnem pohodu skozi mesto masakrirajo civiliste. Video se odpre z montiranim izrezkom iz filma “London je padel”, nakar džihadisti razstrelijo most. V videu lahko vidimo, kako namišljena letala Islamske države masakrirajo ljudi v mestu, dokler na koncu tank ne podre ograje pred Belo hišo in izstreli strela, s katerim Islamska država uniči Belo hišo.

Čeprav je poraz Islamske države na Bližnjem vzhodu neizogiben, Daily Mail poroča, kako strokovnjaki menijo, da takšni propagandni videoposnetki nagovarjajo potencialne simpatizerje. Namen videa naj bi bil “vzbujati upanje” zblojenim teroristom, da bodo lahko kmalu že spet lahko veselo klali in terorizirali. Član Jihadiscopa Raphael Gluck je povedal: “Mogoče se zdi neumno, celo otročje, a video podpornikom kaže letalstvo in tanke Islamske države, ki se premikajo skozi Washington DC, in mogoče to daje nekakšno upanje. Lahko bi koga navdihnilo, da izvede novi [teroristični] napad.”

Gluck je še dodal, da so časi, ko smo bili lahko presenečeni nad sofisticiranostjo vizualnih in zvočnih učinkov v teroristični propagandi, že zdavnaj mimo. “Islamska država je na vsakem koraku izrabljala vsako obliko medijev, še posebno videoposnetke.”

Ivan Šokić