fbpx

Njihovi možje so rezali glave na Bližnjem vzhodu, one si želijo pravičnega sojenja v Franciji

Slika je simbolna (vir: twitter)

Skupina francoskih odvetnikov, ki zastopajo francoske žene džihadistov propadle ISIS, je na sodišče v Franciji vložila pritožbo proti Kurdom v Siriji, ki naj bi radikaliziranim ženskam preprečevali prihod nazaj, “domov”, v Francijo. V pritožbi so navedli, da Kurdistan ni “prava država”.

Kurdske vojaške sile v Siriji so na območju, ki je do nedavnega pripadal ISIS, zajele vključno z otroci in nekaj možmi okoli 40 radikaliziranih francoskih državljank. Vprašanje, kaj narediti z njimi, naj bi po poročanju RT burilo francoske medije, medtem ko je skupina odvetnikov, ki naj bi zastopala zajeto skupino džihadistk, vložila tožbo proti Franciji z namenom pritiska, da za zajete najdejo zaporno celico nekje v Franciji namesto kazni, ki bi jih lahko doletela na Bližnjem vzhodu.

“Ženske, ki so šle tja (boriti se na strani ISIS – op. av.), so predmet pravnih postopkov v Franciji,” je na Twitterju zapisala skupina odvetnikov, ki jo sestavljajo Marie Dose, William Bourdon, Martin Pradel in Marc Bailly. Še vedno ni znano, koliko pripadnikov zajete skupine naj bi skupina odvetnikov sploh zastopala. Skupina zajetih “razume, da se mora soočiti z odgovornostjo za svoja kriminalna dejanja takoj, ko pridejo na francosko ozemlje,” so še zapisali. Po besedah odvetnikov naj bi francoske oblasti s svojim neodzivom “izpostavljale te matere in otroke očitnim nevarnostim”.

Po navedbah odvetnikov naj bi bila skupina džihadistk nelegalno pridržana, ker Kurdistan ni pravno priznana država. Odvetnike moti, da so skupino zajele enote kurdske milice YPG. Zdi se, da ne bi bili odvetniki nič bolj zadovoljni, če bi kurdske sile omenjeno skupino džihadistk predale sirijskim oblastem. Jasno je, da gre za poskus izigravanja sistema, saj so francoske oblasti v januarju povedale, da ni razloga, zakaj bi džihadistke, ki so jih zajeli Kurdi, sploh vrnili v Francijo.

Prvo klali in terorizirali, zdaj bežijo
Po podatkih vrhovnega francoskega tožilca proti terorizmu se je novembra 2017 v Iraku in Siriji za ISIS borilo približno 690 francoskih državljanov, od katerih je bilo skoraj 300 žensk. Dokler so lahko veselo klali, pobijali, posiljevali in mučili ni džihadiste in njihove radikalizirane žene nič motilo. Zdaj, ko je bila pošastna teroristična organizacija na Bližnjem vzhodu poražena in so njeni borci stisnili rep med noge, pa si želijo pravičnega sojenja v Franciji ali celo ponovne reintegracije, kakor jim to ponuja švedski absurdistan.

V Siriji džihadistkam grozi smrtna kazen, medtem ko bi v Franciji v najhujšem primeru končale v zaporu, ki so že tako islamizirani, da bi se počutile kot doma. Po podatkih iz leta 2015 naj bi muslimani v francoskih zaporih predstavljali kar 70 odstotkov celotne zaporniške populacije, ki je takrat štela 67.500 ljudi.

Ivan Šokić