Lahko Hrvat ogrozi slovensko pot v Belo hišo?

Foto: epa

Že tretji “super torek” je v treh zveznih državah na ameriških primarnih volitvah ponovno slavil Trump. A prva zmaga Johna Kasicha v Ohiu napoveduje, da je dvoboj za republikanskega predsedniškega kandidata še odprt. Poraz na Floridi je iz predsedniške tekme odpihnil Marca Rubia. Med demokrati je kandidaturi vse bliže Hillary Clinton. 

Donald Trup je zmagal v treh zveznih državah od štirih, v katerih so ta torek potekale primarne volitve – na Floridi, v Illinoisu in Severni Karolini, ter se še približal republikanski predsedniški nominaciji. Na Floridi je osvojil vseh 99 delegatov, s tem pa floridskega senatorja Marca Rubia prisilil, da je ta izstopil iz predsedniške bitke.

”To je bil izjemen večer,” je rezultate komentiral Trump. ”Gremo naprej in zmagali bomo. Kar pa je najbolj pomembno – zmagali bomo za to državo.”

Ne samo Kasich, preti mu tudi Cruz
A njegova zmaga ne bo tako lahka. S prvo zmago Johna Kasicha in osvojitvijo 66 delegatov obstajajo odprte možnosti, da bo boj za republikansko nominacijo še oster. Trumpu je Kasich otežil nabiranje potrebnih 1.237 delegatskih glasov, kolikor jih potrebuje za osvojitev predsedniške nominacije. Še vedno pa v igri ostaja tudi Ted Cruz, ki je prepričan, da je sam edina konkurenca Trumpu. ”Nihče drug nima več matematičnih možnosti za nominacijo. Le ena kampanja je uspela premagati Donalda Trumpa vedno znova,” je komentiral torkove rezultate.

Foto: Twitter

Foto: Twitter

Rubio: “Čeprav smo na pravi strani, letos ne bomo tudi na zmagovalni strani”
V Ohiu pa je Trump z zmago prizadejal zadnji udarec kampanji Marca Rubia, ki mu v svojem domačem okraju, kjer je bil izvoljen za senatorja, ni uspelo zmagati. ”Živimo v republiki, v kateri se odločajo volivci,” je odločitev komentiral Rubio. ”Amerika je sredi politične nevihte, sredi pravega cunamija, ki ga nismo pričakovali. Čeprav smo na pravi strani, to leto ne bomo tudi na zmagovalni strani,” je povedal v nagovoru svojim podpornikom, poroča CNN.

Med demokrati nominaciji vse bližje Hillary Clinton
Na demokratski strani svojo suvereno pot proti predsedniški bitki nadaljuje Hillary Clinton. Zmagala je v vseh štirih državah – v Illinoisu, na Floridi, v Ohiu in Severni Karolini. Te štiri zmage so močno utrdile položaj Clintonove v bitki za predsedniško nominacijo. ”Približujemo se zagotovitvi demokratske predsedniške nominacije, s tem pa tudi zmagi na volitvah novembra,” je v svojem zmagovitem govoru dejala Clintonova na Floridi. Pred zasledovalcem Berniem Sandersom ima okoli 300 delegatov prednosti, za zagotovitev kandidature pa potrebuje skupaj 2.383 glasov.

M. G.